Een warm pleidooi voor ESG
Environment, social en governance vormen samen de kapstok van een duurzame portefeuille. De drie experts tijdens het webinar hadden elk een persoonlijk pleidooi voor een van de drie pijlers.
Governance
Karin Roeloffs legde de nadruk op de groeiende rol van corporate governance.
Corporate governance wordt steeds meer gezien als het fundament van een organisatie. Het is ook niet voor niets dat ook de institutionele beleggers zich hier in toenemende mate op richten. Dat is voor vermogensfondsen niet anders. Ook een bestuurder van een vermogensfonds moet ethiek en transparantie hoog in het vaandel dragen en duidelijk zijn over de rolverdeling binnen het bestuur, de statuten en het beleggingsbeleid. Ook scenarioplanning hoort daarbij, ook een manier om invulling te geven aan behoorlijk bestuur.
Environment
Ronald Janssen ging in op de klimaattransitie en de invloed hiervan op prestaties van bedrijven.
Veel organisaties leveren hun bijdrage aan de klimaattransitie. Vele doen dan op basis van de door de overheid opgelegde quota, anderen bepalen hun eigen norm en stellen hun eigen doelen. Duidelijk is dat bedrijven en sectoren die hier de meeste progressie in laten zien de beste financiële vooruitzichten hebben voor de toekomst. En ook in deze crisistijd schildert deze voorsprong zich al af, duurzame portefeuilles presteren beter dan de traditionele beleggingsportefeuilles.
Social
Richard de Groot gaf zijn visie op het toenemende belang van social impact
Sinds de crisis is er een duidelijke verschuiving van ‘shareholder value’ naar ‘stakeholder value’. De kwetsbaarheid van medewerkers - en dus ook de organisatie - toen het coronavirus losbarstte en ook de wereldwijde Black Lives Matter beweging hebben dat in een stroomversnelling gebracht. Dat vertaalt zich niet alleen in de organisaties zelf maar ook in hun beleggingsportefeuille. Welke sociale impact je maakt met je beleggingen wordt steeds belangrijker.