Direct naar content
  • Auteur

In Erfgenamen vertelt Sander Lusink, Brand Director van OGER, over hoe hij en zijn familie omgaan met vraagstukken rondom vermogensoverdracht. OGER is een succesvol luxe herenmodebedrijf, opgericht in 1989 door vader Oger Lusink. Door een herseninfarct werd Oger gedwongen om vroegtijdig met pensioen te gaan. Zijn zoons, Martijn en Sander, namen het roer over. “In het begin was het gewoon: oogkleppen op en zorgen dat vader beter wordt. Daarna komt de zaak wel.”

“Samen met zijn broers, Martin en Rob, heeft mijn vader dertig jaar geleden OGER opgericht. Helaas zijn mijn ooms er niet meer, maar mijn vader wist het bedrijf verder uit te bouwen. Door een herseninfarct is mijn vader nu helaas ook niet meer actief binnen het bedrijf. Maar mijn broer en ik, en nog een aantal andere familieleden, leiden op dit moment het bedrijf.

Met OGER concentreren we ons op het hogere segment van de herenmode met de beste en mooiste merken, die op de beste plekken in Nederland verkocht worden. Daarnaast hebben we ook een tak binnen OGER die bedrijfskleding doet voor onder andere voetbalclubs, casino’s, hotels en restaurants. In een huiskamersetting en gentlemen businessclub-sfeertje is OGER een plek waar onze klanten, onder het genot van een espressootje, ook zaken doen met elkaar.”

Waar jij ook heen gaat, wij gaan met je mee.

Pioniers van de PC

“Mijn vader was, zoals iedere ondernemer aan het begin, nogal onzeker over hoe hij zich met OGER moest positioneren. Op dat moment waren er veel vaste klanten die tegen hem zeiden: “Oger, waar jij ook heen gaat wij gaan met je mee.” En dat was eigenlijk het begin van zijn succes. De PC Hooftstraat was toen nog niet zo populair als dat die nu is, wij waren eigenlijk de pioniers. Geleidelijk aan kwamen grote merken in de straat. We hebben de mooiste Italiaanse merken naar ons toegetrokken en geleidelijk aan konden we uitbreiden van één filiaal naar vier panden in andere steden. We zijn gegroeid naar de positie van marktleider in Noord-Europa. En we zijn geïnaugureerd  tot de Fondation Altagamma in Italië, een erkenning van het hoogste orgaan in Italië op gebied van design, kunst en mode.”

Op jonge leeftijd is het natuurlijk ongezellig als je vader minder vaak thuis is.

Van vader op zoon(s)

“Het bedrijf werd opgericht toen mijn broer en ik pubers waren. Vroeger zagen we mijn vader niet heel veel, want hij was dag en nacht aan het werk om zijn bedrijf van de grond te krijgen. Op die leeftijd is het natuurlijk wel ongezellig als je vader minder vaak thuis is, maar ik snap hem ook heel goed. Hij was zo druk met zijn passie, was helemaal verwonderd door zijn vak. Op dat moment zit je er zo in en wil je het zo graag. Nu kan hij helaas niet meer praten door zijn herseninfarct, maar voor zijn herseninfarct zijn er ook momenten geweest dat hij benoemde dat hij er wel iets meer had kunnen zijn voor ons.”

Bij andere bedrijven hoorde ik dan ‘wij zijn geen OGER, hoor’.

“Mijn vader is een ondernemer met een warm hart. Hij gelooft in bruggen bouwen, netwerken en samenwerken. Dus toen mijn broer en ik ouder werden, zag hij steeds meer dat er twee talenten rondliepen. Geleidelijk aan begonnen mijn broer en ik dan ook de wereld van de herenmode te omarmen en ontdekten we hoe bijzonder en warm de branche van de herenmode is. Voor ik bij OGER begon te werken, voelde ik me bij andere bedrijven een beetje 0-1 achter staan. Dan kreeg ik vaak opmerkingen te horen zoals: “wij zijn geen OGER, hoor.” Ik houd heel erg van kansen aangrijpen, dus toen ik met ideeën kwam binnen OGER merkte ik dat ik daar gehoord werd. In 2002 ben ik officieel op de loonlijst gekomen.”

Mijn broer is een strateeg, ik ben van het verbinden. We vullen elkaar goed aan.

Keukentafelgesprekken

“Er zijn meerdere keukentafelgesprekken geweest waarin er belangrijke dingen besloten zijn. Ik herinner me een gezamenlijke vakantie in Curaçao, waar we tijdens de lunch besloten dat mijn broer algemeen directeur zou worden. In 2012 kreeg ik een hartstilstand, waardoor ik wat minder energie heb. Ik werk iedere dag, maar gefaseerd en zo efficiënt mogelijk. Een hele dag vol met afspraken houd ik niet vol. De keuze dat mijn broer CEO zou worden, was logisch om de continuïteit van het bedrijf te bewaken. Mijn broer is een echte strateeg en ik ben meer van het verbinden, waardoor marketing en PR mij goed liggen. Zo vullen Martijn en ik elkaar perfect aan.”

Na mijn hartstilstand moest ik gaan nadenken over de nalatenschap.

“Na mijn hartstilstand werd ik verplicht om na te denken over de nalatenschap. Normaal sta je daar nooit zo bij stil, nu moest ik wel. Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen, dus als er met mij wat gebeurt, komen de aandelen bij mijn broer terecht. Via een adviseur van de familie hebben we de zaken goed geregeld en is er ook nagedacht over de continuïteit en nalatenschap van het bedrijf. Een hele strategische beslissing, waar we met elkaar dan ook over stemmen. Een familiestatuut is er nog niet, maar we zijn er wel mee bezig en het is nodig; een nieuwe generatie start langzaam maar zeker nu ook binnen OGER. Doordat mijn vader niet meer kan praten, is het moeilijk om met hem de diepte in te gaan. We houden hem aangesloten met vragen als: ben je het er mee eens dat de aandelen vallen bij Martijn en Sander?”

Een nieuwe generatie start langzaam maar zeker binnen OGER.

Filantropie

“Goede doelen hebben we nog niet vastgelegd. Als we kleding overhouden en dit kunnen schenken, vinden we het een geweldig goed doel. Waar we bijvoorbeeld veel mee samenwerken is Dress for succes. Dress for Succes helpt mensen die al een tijdje in de bijstand zitten. Zij helpen enerzijds door sollicitatietrainingen aan te bieden. En anderzijds door mensen voor te bereiden op het gesprek, door middel van uiterlijke verzorging. Wij hebben daar voor een mooi groot bedrag aan kleding geschonken. Dan ben je toch blij dat je een steentje daaraan hebt kunnen bijdragen.”

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.