Direct naar content
6 min. leestijd
  • Auteur

Er gaan miljarden om in de wereld van horloges, met name luxe en exclusieve horloges. Niet alleen nieuwe modellen, maar ook vintage horloges zijn zeer in trek. Maar zijn het ook aantrekkelijke beleggingen?

De tijd van groot, groter en grootst is voorbij. De ‘klokkies’ die ook weleens voor ‘patrijspoortjes’ werden versleten, moeten plaatsmaken voor het exclusievere en geraffineerdere werk. Het is niet dat exclusieve horloges uit de mode zijn – allerminst – de horlogeliefhebber van nu kijkt alleen minder naar bling en groot formaat. De prijs van verfijnde modellen vervaardigd door topmerken kan hard stijgen, zeker nu ook de tweedehandsmarkt opbloeit.

Holy Grail of watches

FACTS

Wat
Dit klokje wordt gezien als de heilige graal onder de horloges. De Henry Graves Supercomplication is gemaakt door Patek Philippe in 1933. Het is EEN van de meest gecompliceerde mechanische zakhorloges ooit gemaakt. Het 18-karaats gouden horloge heeft 24 complicaties.

Waarom
Het is vernoemd naar Henry Graves jr. Die dit horloge bestelde. Deze bankier wenste het grande complication zakhorloge van de amerikaanse automaker James Ward Packard te overtreffen. De twee waren concurrenten in het verzamelen van horloges en bestelden regelmatig innovatieve nieuwe uurwerken.

Wie
Het behoorde tot 2014 tot de collectie van Sjeik Saud bin Mohammed al-Thani. Hij was een bekende kunstverzamelaar en overleed in 2014 op 48-jarige leeftijd.

Wanneer
Op 11 november 2014 werd dit klokje verkocht voor $24 miljoen bij veilinghuis sotheby’s in Genève.

Tweedehands liefde

De schattingen over de omvang van de markt voor exclusieve, nieuwe horloges lopen uiteen. Afhankelijk van het criterium wat als luxe horloge geldt, wordt de jaarlijkse mondiale omzet op 37 miljard euro geschat. De verwachting is dat de markt de komende jaren zal blijven groeien.

Dat geldt ook voor de handel in tweedehands of, beter, vintage horloges. Wat begon als hobby voor de enthousiaste verzamelaar bloeit nu zodanig op dat zelfs de grote horlogehuizen als Audemars Piguet en Cartier zich mengen in de handel van horlogeliefde die niet roest.

Het is een trend die ook voor andere luxegoederen geldt, maar vooral bekend is uit de wereld van auto’s: klassieke exemplaren gaan voor steeds hogere bedragen van de hand. Er worden weliswaar nieuwe limited editions voor soms wel een paar miljoen verkocht, maar mensen tellen veel grotere bedragen neer voor gewilde Ferrari’s en Mercedessen uit vroeger tijden. Het (veiling)record staat momenteel op een kleine 50 miljoen dollar voor een Ferrari 250 GTO uit de jaren zestig. Zoals ook al te lezen was op pagina 13.

Een automerk als Mercedes is graag bereid uw klassieker in te ruilen voor een nieuwe, maar horlogemakers zijn nieuw in die vintage wereld en peinsden daar tot voor kort niet over. Dat ze nu instappen, zegt niet alleen iets over de groeiende markt, maar roept ook de vraag op of horloges een interessante belegging zijn.

George Daniels

George Daniels (1926 – 2011) stond bij leven bekend als de beste horlogemaker van zijn tijd. Hij was onafhankelijk en maakte buitengewoon gecompliceerde (zak)horloges. Hij wordt geroemd om zijn innovatiekracht, waardoor het smeren van horloges bijvoorbeeld niet meer hoefde, maar produceerde slechts 23 horloges. Ze zijn alle met de hand gemaakt, van de wijzerplaat en wijzers tot de kleinste tandwieltjes in het binnenwerk. Tegenwoordig zijn zijn creaties miljoenen waard en worden vanwege het extreme vakmanschap en enorme schaarste gezien als de heilige graal in de horlogewereld.

Beleggen in tijd

Luxe artikelen, waaronder horloges, doen het de laatste jaren als asset class goed. In voorkomende gevallen zijn de rendementen opvallend hoog. Zomaar een horloge kopen, nieuw of vintage, in de hoop dat het meer waard wordt, is echter niet verstandig. Om nog een voorbeeld uit de autowereld te geven; wie had in de jaren negentig kunnen voorspellen welke contemporaine modellen anno 2019 in trek zouden zijn bij verzamelaars? Je moet dus buitengewoon veel verstand hebben van horloges voordat ze als serieuze belegging kunnen gelden.

Alleen wie écht verstand heeft van horloges kan een redelijke inschatting maken van de toekomstige waarde van bijvoorbeeld een Patek Philippe of een Vacheron Constantin. Het is belangrijk om realistisch te blijven: de overgrote meerderheid van de horloges zal uiteindelijk minder opbrengen dan wat de aanschaf kostte. Volgens kenners geldt ook voor luxe horloges dat uiteindelijk 95% procent niet in waarde stijgt.

Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de pre-Vendome Panerais, zeldzame Patek Philippes, pepsi-Rolexen en Rolex Daytona pre-moon Speedmasters. Daarvan zijn de prijzen met het verstrijken van de jaren flink gestegen. Opvallend genoeg komen die prijsstijgingen doordat de horloges bij hun introductie niet bijzonder populair waren. De schaarste heeft, als u een bezitter bent althans, een gunstig effect op de prijs. Overigens is een waardeverhoging niet direct reden voor feest, want zeker na enkele decennia is een hogere prijs (op zijn minst ten dele) niets anders dan inflatiecorrectie. Hoe tegenintuïtief het in eerste instantie ook klinkt, wie een horloge als investering koopt, kan overwegen om een impopulair model aan te schaffen. Dat momenteel weinig mensen warmlopen voor dit model, zegt weinig over de toekomstige vraag. De mode verandert nu eenmaal.

Paul Newman maakte eigen horloge beroemd

De beroemde Hollywood-acteur Paul Newman maakte onbedoeld zijn eigen (type) horloge beroemd. Hij kreeg een Rolex Cosmograph Daytona cadeau van zijn vrouw Joanne Woodward. Indertijd was dat niet een zeer populair horloge, maar jaren later was dat wel anders. Newman kreeg het horloge met de tekst ‘drive carefully, me’ erin gegraveerd. Newman was een liefhebberij van de autoracerij en het horloge werd op den duur niet alleen met hem, maar ook met die glamoureuze wereld geassocieerd. Het kwam bekend te staan als de ‘Paul Newman Daytona’ en bracht bij een veiling onlangs $17,8 miljoen op – bijna 18 keer meer dan de $1 miljoen waarop het veilinghuis had gerekend.

Verhalen onderhouden

Geluk is zonder meer een factor bij een investering in een horloge. Maar een slimme investeerder of optimistische amateur kan het geluk wel een beetje naar zijn hand zetten. Ook al stijgt het horloge niet in waarde, goed onderhoud bestendigt in ieder geval waardebehoud of het vertraagt de waardedaling. Wie er niet voor het geld in zit, heeft hier ook profijt van, want zo gaat een horloge een leven lang mee. Laat onderhoud plegen bij een erkend adres en bewaar ook alle aankoop- en onderhoudsbewijzen, evenals de originele verpakking. Zonder papieren is een horloge een stuk minder waard, iets wat natuurlijk geldt voor veel luxe artikelen. Hoe meer documentatie, hoe beter.

En dan is er nog een factor die voor zowel amateur als investeerder erg aardig is en bovendien een verklaring is voor het opbloeien van de markt in vintage horloges: verhalen en verleden. Ook hier is het precies hetzelfde als met auto’s: de voorgeschiedenis, de verhalen zijn belangrijk. Wie heeft het horloge gedragen? Is het op het een speciale gelegenheid gedragen? Voor wie is het oorspronkelijk gemaakt? Figureert het in een film of verhaal of is het een symbool van een tijdperk geworden? Verhalen en verleden kunnen een verschil in prijs maken.

Een vintage horloge, waar desondanks een fors bedrag moet worden neergeteld, is lang niet altijd vrij van krassen en deukjes. Dit wordt beschouwd als onderdeel van de charme; sporen van de tand des tijds die worden opgevoerd als bewijs van de bijzondere dingen die het horloge heeft ‘meegemaakt’. Toch is het uiteindelijk aan te raden om een horloge vooral, ook als u hoopt op een waardestijging, voor uzelf te kopen. Zie het als iets wat gedragen kan worden naar bijzondere gelegenheden, een objet d’art dat ook bevredigend is als het in de loop der tijd geen cent meer waard wordt. Of uw horloge een appeltje voor de dorst blijkt? De tijd zal het leren.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.