Direct naar content

Adyen, een Nederlandse Unicorn

Gepubliceerd op:
2 min. leestijd

Alsof de internethype van eind jaren ’90 weer even op het Damrak neerdaalde. Het debuut op het Damrak van de Nederlandse online betalingsdienstverlener Adyen is dik een jaar na dato nog altijd een onovertroffen succesverhaal.

Door:

Het beursdebuut van het Nederlandse fintechbedrijf Adyen was als een droom. Op 13 juni 2018 ging de online betalings-gigant voor een introductieprijs van 240 euro naar het Damrak en stond aan het einde van de ochtend al op meer dan 450 euro. De beurskoers van Adyen is sinds de zomer van 2018 dik 160 procent gestegen. De marktwaarde van het bedrijf tikt op moment van schrijven zelfs bijna de 19 miljard euro aan. Marktvolgers spreken van 'een geniale trade' van de zittende aandeelhouders. Dan hebben we het over de twee oprichters, CEO Pieter van der Does en CTO Arnout Schuijff, die recent nog weer 15 procent van hun aandelenpakket verkochten. Het levert hun posities op in de hoogste regionen van de rijkenlijst Quote 500.

Ooit was Adyen een redelijk anonieme Amsterdamse start-up. Na vier verliesjaren na de start weet het in 2011 zijn eerste bescheiden winstje van 1,2 miljoen euro te boeken. Op de hoge golven van de e-commerce surft Adyen met hoge snelheid door. De oprichters weten in de daaropvolgende jaren een bont gezelschap aan investeerders op te tuigen, waaronder oud-staatssecretaris Joop Wijn en Prins Friso (1968-2013), zie kader.

Het bedrijf voert inmiddels betalingen uit voor webwinkels als eBay, Coolblue en de Bijenkorf en een reeks techbedrijven zoals Spotify, Netflix, Airbnb, Facebook en Uber. Het levert de start-up de status op van Unicorn: een start-up die doorgroeit naar de magische grens van 1 miljard euro aan marktwaarde.

Er lijkt geen einde te komen aan dit succesverhaal. De cijfers die Adyen halfjaarlijks presenteert, onderstreept iedere keer weer zijn status van beurslieveling. Het transactievolume steeg in het eerste halfjaar van 2019 met maar liefst 49 procent. Wat neerkomt op een totaal van 104 miljard euro. Ook de omzet steeg, met 28,5 miljoen euro naar 221 miljoen euro.

Ronkende cijfers, daverend applaus, blije gezichten onder de schatrijke aandeelhouders. Het zorgt er niet voor dat het management op de lauweren rust. In één van zijn spaarzame momenten met de media, zegt Van der Does in een interview met De Telegraaf: ‘Als wij strak in de leer blijven, dan is er geen reden waarom we niet een belangrijke speler kunnen worden in Brazilië, Canada en alle landen waar we pas net begonnen zijn. Daarom hebben we het gevoel dat we nog maar aan het begin zitten.'

€43.000.000
Na het noodlottige ongeval van Prins Friso in 2013 komen de aandelen van Adyen in handen van zijn echtgenote Prinses Mabel van Oranje. Ook zij spint garen bij de enorme koersexplosie op de eerste handelsdag van het aandeel Adyen. Voor de beursgang verkocht ze een gedeelte van haar aandelen, wat haar 43 miljoen euro opleverde. De rest van de aandelen zijn op moment van schrijven nog een kleine 170 miljoen euro waard.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.