‘Gek genoeg begon ik met bier drinken, want dat bestel je als zestienjarige in de Achterhoek. Ik deed de hotelschool en werkte in de horeca, maar nooit in een restaurant waar een echte sommelier aanwezig was. Tot ik mijn eerste stage liep bij The Ritz-Carlton, een groot vijfsterrenhotel in de emiraten. Daar liet een sommelier mij voor het eerst écht goede wijnen proeven. Ik stond versteld, ik wist niet dat zulke smaken bestonden in een glas wijn. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen: hier kon ik misschien een carrière van maken.’
‘Wijn werd een ontdekkingsreis. Ik begon met mijn eerste wijnopleiding en liep stage bij een grote wijnhandel. Heel interessant, maar ik miste het werk in een restaurant. De mensen, de ambiance, de combinatie met eten en het verhaal dat je vertelt aan tafel. Daarom ging ik weer aan de slag bij restaurants. Eerst bij Cordial in Oss en daarna bij Tribeca in Heeze. Bij beide zaken werkte ik onder leiding van Roy Pelgrim, twee keer uitgeroepen tot Beste Sommelier van Nederland. Nu werk ik bij Harry’s in Maastricht en is het een grote eer om in zijn voetsporen te treden.’
‘In 2018 streed ik zelf al een keer voor de titel. Mijn tweede plek verraste iedereen, want vrijwel niemand in de Nederlandse horeca kende mij. Vier jaar later probeerde ik het nog een keer. Ik legde een enorme druk op mezelf, want nu was er maar één optie: winnen. Maandenlang was ik bezig met trainen, voorbereiden en studeren. Het moment dat ik won, herinner ik me als de dag van gisteren. Ik voelde zo veel emoties door elkaar: blijdschap, verrassing en opluchting. Het was gelukt! Eindelijk kon ik zelf weer een glas wijn drinken in plaats van alleen maar proeven.’
‘Een andere droom komt eind dit jaar uit. Samen met een compagnon open ik een klein chef’s table restaurant. Als je het mij vraagt gaan gastronomie en sommelier zijn hand in hand. Het gaat namelijk niet alleen om wijn, maar om de hele ervaring die je aan tafel biedt. Mijn doel is om gasten te laten genieten. Inmiddels zijn er aardig wat gasten die mij volgen via social media of zelfs mijn 06-nummer hebben. Soms delen ze een mooie restaurantervaring of ik krijg een belletje met de vraag: ik krijg vrienden te eten, kun je me helpen met mooie wijnen? Zo bouw ik vriendschappen op en dat is heel bijzonder.’
‘Ik vind het een mooie ontwikkeling dat grenzen worden verlegd. We hebben in Nederland en België ontzettend goede wijnbouw en de laatste jaren is de kwaliteit erg gestegen. Ook worden Nederlandse wijnconsumenten steeds meer beïnvloed door kranten, social media en wijnbloggers. Ze weten wat ze lekker vinden en staan open voor nieuwe smaken. Hierdoor is het voor mij soms een uitdaging om gasten te verrassen, maar dat maakt het ook een leuk spel. En het is een goede stok achter de deur om verder te blijven zoeken naar wijnen uit andere landen. Gelukkig is er dankzij onze grote wijnimport nog genoeg te ontdekken.’
Feiten
Wie: Adriaan Visser (28)
Wat: Sommelier bij Harry’s in Maastricht