Direct naar content
  • Auteur
  • Wie: Alewijn Medendorp
  • Wat: Nam een sabbatical van 13 maanden in eigen land

‘Ik besloot nooit meer terug te komen’

Ik kwam erachter dat ik een fuik voor mijzelf had gecreëerd. Ooit was ik samen met mijn compagnon één van de eerste internetondernemers. Onze online cd-winkel groeide uit tot een internetbureau. Ik weet nog hoe spannend het was.
Je beweegt je in een nieuwe markt, valt van de ene verbazing in de andere en bent continu bezig met nieuwe kennis. Na zestien jaar was ik in mijn hoofd nog steeds die beginnende en nieuwsgierige ondernemer. In de praktijk was ik de manager van een goedlopende urenfabriek. Dat paste niet bij mij. Ik nam een sabbatical om na te denken over mijn rol. Uiteindelijk keerde ik nooit meer naar mijn bedrijf terug.

Op een paar weken Bonaire na, ben ik dertien maanden in Nederland gebleven. Met een lege agenda ziet het leven er anders uit. Ik nam de tijd, voor de mensen om mij heen, de krant, sporten en nadenken. Ik bracht veel dagen door in ons strandhuisje bij Wijk aan Zee. Tijdens het surfen maakte ik mijn hoofd leeg. Ik kreeg de tip om Working Identity te lezen van Herminia Ibarra. In het boek staan verhalen van mensen die hun carrière hebben omgegooid. Ik raakte geïnspireerd, was zelfs een tikje jaloers. Deze mensen durfden aan iets nieuws te beginnen.

De boodschap in het boek was helder: wacht niet op het gouden idee. Soms ligt het voor de hand. Ik besloot mijzelf tot het einde van het jaar te geven om uit te zoeken wat ik wilde. Dat gaf rust, ik had de tijd om de wereld met een nieuwe bril te bekijken. Wat interesseert mij echt? Waar valt mijn blik op in de krant? Eigenlijk wist ik het al lang: nieuwe technologie, onbekend bij het grote publiek.

Toen ik een documentaire zag over een 3D-printer viel alles op zijn plaats. Ik werd creatiever, kreeg nieuwe inzichten en voerde heel veel gesprekken met experts. Die spanning deed mij denken aan vroeger. Uiteindelijk heeft het mij twee nieuwe bedrijven opgeleverd. Scanologics ontwikkelt full body 3D-scanners. AM-Flow sorteert machines voor 3D-printfabrieken. Ik weet nu wat ik wil, maar ook wat ik niet wil. In mijn nieuwe bedrijven zie je mij nooit personeel aansturen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.