Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Vaarwel Zuidas

‘Als ik naar anderen had geluisterd, zat ik nu nog op de Zuidas. Zelf wist ik eigenlijk altijd al wat ik wilde. Als klein meisje zat ik vaak op mijn kamertje te tekenen, een echte dromer. Na de middelbare school ging ik een jaar naar Salamanca om Spaans te leren. Er was zoveel te zien: de natuur, bossen, kunst, tuinen met beelden, net een openluchtmuseum. Steevast zat er een tekenblok in mijn tas. Na mijn jaar in Salamanca wilde ik niks liever dan naar de kunstacademie. Mijn vader vond dat ik het moest doen. Ik wist dondersgoed waarom. Door het huis en in z’n tandartspraktijk slingerden altijd tekeningetjes. Uiteindelijk vonden mijn ouders dat ik toch beter eerst een “echt papiertje” kon halen. Vijf jaar lang heb ik gestudeerd aan de universiteit. Regelmatig vroeg ik mij af wat ik daar deed. In mijn vrije tijd bleef ik tekenen. Af en toe had ik zelfs een kleine expositie. Dat gaf mij net genoeg ruimte om te ademen.

Vlak na mijn studie overleed mijn vader. Samen met mijn broer besloot ik een grote wereldreis te maken, weg van alles. Wij sliepen in hangmatten midden in de mooiste jungles vol exotische planten en dieren. Elke dag werden we gewekt door nieuwe geuren en geluiden. Ik barstte van de inspiratie. Toch kwam ik na mijn reis op de Zuidas terecht. Op een hete zomerdag stond ik printjes te maken achter het warme raam. Ik keek naar beneden en zag mijn collega’s druk in de weer achter hun computer. Ineens was het zo duidelijk: ik hoorde hier niet. Op mijn dertigste ben ik er eindelijk echt voor gegaan. Ik begon met zelfgetekende kaartjes, die verkocht ik in een winkel van een vriendin. Daarna werden het geboortekaartjes en servies. Het was alsof ik mijn eigen kooitje open had gezet, ik voelde mij zo vrij. Maar het was ook keihard werken. Ik struinde ontelbaar veel winkels af, stond elk weekend op marktjes, ’s avonds vouwde ik kaartjes en leerde illustreren.

Nu zijn we vier jaar verder en illustreer ik vooral behang voor kinder-kamers. Geweldig vind ik dat, zo’n wereld waar ik helemaal los in kan gaan. Ik heb mijn eigen winkel waar ik klanten adviseer. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan: een surfvakantie in Mexico, een safari in Afrika, maar soms ren ik na een uurtje hardlopen door het Vondelpark meteen naar mijn computer, omdat ik daar een leuk vogeltje heb gezien. Dat zijn momenten dat ik de tijd vergeet, de allerbeste en de allerfijnste momenten. Ik heb veel te lang naar anderen geluisterd, maar gelukkig ben ik net op tijd wakker geworden.’

Feiten

Wie: Fleur Kuipers (35)
Wat: custom made wallpapers en birth announcements
www.fleurdesfleurs.nl

Meer portretten van creatieve vrouwelijke ondernemers

1 van de artikelen

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.