Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Alles moet kloppen

‘In mijn loods verzamel ik honderden meubels en accessoires. Als het moet, haal ik iets uit mijn eigen huis. Mijn vriend is daar niet altijd blij mee; dan komt hij thuis en is de bank verdwenen. Alles voor het plaatje in mijn hoofd. Als ik door Amsterdam fiets, krijg ik altijd een lach op mijn gezicht. Ik heb zoveel huizen ingericht, weet waar de knusse hoekjes zitten, waar mensen ’s avonds televisie kijken en wanneer je de beste lichtinval hebt. Doodeng vond ik het. Ik was net zesentwintig, al mijn vriendinnen waren aan het studeren. Daar zat ik dan met mijn folders en Instagram-account. Waarom wilde ik dit ook alweer? Nooit eerder voelde iets zo goed. Ik heb alles gestudeerd, van makelaardij tot pedagogiek. Rechten zelfs twee keer. “Prima dat je niet weet wat je wil”, zei mijn vader na de zoveelste studie. “Maar dan ga je maar werken totdat je het wel weet”. Via vrienden kwam ik bij een interieurbedrijf terecht.

Ineens viel alles op z’n plek. Ik was altijd al bezig met interieur. Als wij vroeger op vakantie gingen, nam ik de gekste dingen mee voor mijn kamer. Dan hing ik kralenkettingen uit Zuid-Afrika aan de muur. In mijn studentenkamer stonden grote vazen met veren in plaats van bloemen en gebruikte ik een mand als lampenkap. Dat heb ik echt van huis uit meegekregen. Mijn moeder is net zo. Als kind vroeg ik mijn moeder weleens waarom ons huis zo geel en oranje was. Nu vind ik kleur heerlijk.

Ik wilde meer kleur, meer materialen, mijn eigen stijl ontwikkelen. Toen heb ik de sprong gewaagd en ben ik voor mijzelf begonnen. Aan het begin werk je zeven dagen per week en verdien je niks. Het gaat om een netwerk opbouwen en je helemaal uit de naad werken. Ik ontdekte dat er een markt is voor huizen stylen voor de verkoop. Mensen kunnen moeilijk door huizen heen kijken, ik laat het zien en voelen. Een oud pand in Amsterdam richt ik hip en jong in.

Als ik binnen kom, zie ik het meteen: wat je met kleine ruimtes kan doen en vreemde hoekjes. Thuis teken ik alles uit, dan ga ik naar mijn loods, waar ik al mijn pronkstukken opsla. Ik doe alles zelf, ook door Amsterdam rijden met een verhuisbusje en slepen met meubels. Alles wat ik verdien, investeer ik. Gelukkig werkt mijn moeder in mijn bedrijf. Zij houdt mij ook met beide benen op de grond. Nu vraagt zij aan mij of ik niet wat ben doorgeslagen in het oranje.’

Feiten

wie: Jolijn Byvoet (28)
wat: Interieurstylist
www.byvoetco.nl

Meer portretten van creatieve vrouwelijke ondernemers

1 van de artikelen

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.