Direct naar content
  • Auteur

‘Op mijn zestiende werkte ik in een hotel en kwam daar in aanraking met een vinoloog. Die vertelde zó gepassioneerd over wijn dat ik er meer van wilde weten. Mijn eerste wijncursus was een feit en sindsdien stroomt wijn door mijn bloed. Ik volgde wijncursussen en -opleidingen en studeerde ondernemersrecht om een universitair papiertje op zak te hebben. Ondertussen startte ik in 2012 mijn eigen bedrijf: Taste by Kirsten. Met veel liefde verzorgde ik wijncursussen en -proeverijen en gaf ik wijnadvies aan de horeca.’

‘In 2017 kwam ik bij Domein Holset terecht. Eigenaar Erik Leferink en zijn vrouw zetten het op als bed and breakfast met wijngaard. Later wilden ze het als wijndomein gaan exploiteren. Daarvoor zocht Erik een wijnspecialist in de regio en ik woonde in Gulpen op een kwartiertje van Holset. Samen werkten we het ondernemingsplan uit. Omdat we houden van specialisatie, werd de focus mousserende wijnen en investeerden we in de productielijn om die te maken. We zagen namelijk dat geen enkele wijnmaker in Nederland de traditionele methode uit de champagnestreek hanteerde.’

‘De omstandigheden waren perfect om onze droom uit te laten komen. Het grootste gedeelte van onze wijngaarden ligt rond Holset. Zo’n 180 meter boven NAP behoren ze tot de hoogstgelegen wijngaarden in Nederland. Doordat het iets koeler en vochtiger is, kunnen we de druiven vroeger plukken. Dan is de zuurgraad hoog en hebben ze nog niet zoveel suikers opgebouwd, wat zorgt voor een lager alcoholpercentage: precies wat we nodig hebben voor mousserende wijn.’

‘Inmiddels hebben we in Holset en omgeving 8,5 hectare aan wijngaarden in productie en 3 hectare aan jonge wijngaarden. Onze ambitie is om in 2025 60.000 flessen mousserende wijn te produceren en in 2030 75.000. Dit is essentieel om de recente investering in onze eigen wijnmakerij, waarmee we de wijnen volledig zelf vinifiëren, te financieren. Ook is er onderzoek en ontwikkeling nodig. Er zijn grotere risico’s door de koelere, nattere omstandigheden die elk jaar anders kunnen zijn. De grond is kostbaar, net als het personeel. En de Nederlandse markt moet klaargestoomd worden voor wijn van eigen bodem. Wij geloven erin. Vrijwel iedereen die Domein Holset bezoekt, is onder de indruk. Ze weten dat er in ons land wijn geproduceerd wordt, maar Nederlandse mousserende wijn is nog onbekend.’

‘Ook wij leren nog iedere dag. Zo volg ik Magister Vini, de hoogste wijnopleiding in Nederland. Daarnaast zijn we een onderzoek gestart in samenwerking met KeyGene, een agro-biotechbedrijf uit Wageningen. Het doel is om een nieuwe kloon te ontwikkelen van de pinot noir, een druif met een hogere schimmelresistentie. Wij gebruiken namelijk beperkt gewasbescherming en doen zo veel mogelijk biologisch en biodynamisch. Ook onderzoeken we technologieën om druiven te verbeteren en sterker te maken. Op die manier zijn we voorbereid op de extremere omstandigheden in Nederland en de klimaatverandering. Het is geweldig om iedere dag met mijn hoofd en handen bezig te zijn en ondertussen een nieuw product te ontwikkelen. Samen met een team van twaalf gedreven en enthousiaste mensen.’

Feiten

Wie: Kirsten Abels (39)

Wat: Directeur Domein Holset

3 x wijnondernemers

1 van de artikelen

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.