‘Nee, sorry, ga je gang.’ ‘Voorzitter…‘ ‘als ik even…’ ‘voorzitter, ja, als ik hier even op zou mogen…’ ja, ik wilde reageren inderdaad.’‘Jan, je hebt je geluid nog openstaan, we horen je nu tegen je kat praten.’ ‘Emma, leuk dat je erbij bent, maar we zien nu alleen je voorhoofd.’‘Misschien dat je even…‘‘ja, zo zien we je beter, welkom!’
Zomaar een greep uit zinnetjes die bijna zeker langs zijn gekomen de afgelopen maanden. Videoconferencing uit ‘arren moede’: uiteindelijk gaat een groot deel van de schermen in de videoconferentie op zwart, luisteren mensen met een half oor en zijn ze vooral alert op het voorbijkomen van hun eigen naam of onderwerp. Zo ervaren veel mensen de vele videoconferenties die ons werkzame leven zijn gaan bepalen na afkondiging van coronamaatregelen in veel landen. Daarvan getuigen (anonieme) verhalen in dagbladen en verzuchtingen op sociale media.
Maar dit geeft een eenzijdig beeld, want niet alleen verdwijnen ergernisjes en opstartproblemen na gewoon een paar keer oefenen met videoconferencing, ook hebben videoconferenties ons in staat gesteld om door te werken. Sterker gesteld: videoconferentie-apps hebben de economische schade door COVID-19 helpen beperken.
Zo snel als het licht
De lockdown-maatregelen die in maart en april van dit jaar in een groot deel van de wereld golden, waren nauwelijks afgekondigd, of werkgevers, werknemers, zelfstandigen, vrienden en familie wisten de apps te vinden die videobellen en videoconferenties mogelijk maakten. Videoconferencing – beeldbellen met meerdere personen tegelijk – werd een belangrijk onderdeel van ons leven.
Wie had voor de coronacrisis gehoord van Zoom? Deze app of merknaam is zowat een generieke naam geworden voor videoconferencing. Ook de gebruiker van Microsoft Teams, Google Hangouts of Facebooks Messenger Rooms heeft het (weleens gehad) over ‘zoomconferentie’ of ‘zoomen’. Zoom was nauwelijks bekend voordat COVID-19 kwam kijken, maar won de jackpot te midden van nare omstandigheden. De omzet van Zoom steeg met 169 procent in Q2 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over heel 2020 verwacht Zoom een omzet van 1,8 miljard dollar. (in 2019: 620 miljoen dollar).
Sinds de pandemie is het internetverkeer, dat met videoconferencing-diensten wordt geassocieerd, ongeveer verdubbeld. De uitdaging voor aanbieders – zowel van die videodiensten als internetproviders – is om de zeer snelle toename in gebruik van hun diensten niet ten koste te laten gaan van kwaliteit van beeld en geluid. Over het algemeen zijn gebruikers tevreden over de kwaliteit van beeld en geluid, dus wat betreft hebben de aanbieders goed werk verricht. Ook in economische zin is videoconferencing van groot belang geworden. Het liet niet alleen bedrijven functioneren, maar ook stelde het professionals in staat om met klanten – extern dus – te communiceren en met hen zaken te doen of service te verlenen.