Direct naar content
  • Auteur

Als beleggen op de lange termijn meer oplevert dan sparen én als het niet voor alle soorten beleggingen noodzakelijk is om je er dagelijks in te verdiepen – waarom vinden veel mensen het dan toch eng?

In deze aflevering voelt Jordy Alyt Damstra, mediaonderzoekster aan de UvA, aan de tand. Zij onderzocht hoe de economie, de publieke opinie en berichtgeving over de economie samenhangen.

Wat blijkt: ten eerste is er in de media meer negatief economisch nieuws te zien dan positief nieuws. Dat komt doordat slecht nieuws vaak sneller gaat dan positief nieuws of meer schoksgewijs – het valt meer op. Bovendien is slecht nieuws duidelijker afgekaderd en daardoor makkelijker te rapporteren. Daar komt bij dat negatief nieuws in ons brein veel beter blijft hangen dan positief nieuws – zeker als het slechte nieuws in hoog tempo plaatsvindt of met schokken. Ten slotte zijn we zelf geneigd op een pagina vol nieuws vooral het slechte nieuws te lezen.

Kort gezegd: slechte ontwikkelingen blijven langer hangen dan positieve ontwikkelingen en een snelle slechte ontwikkeling blijft langer hangen dan een trage slechte ontwikkeling. In het geheel genomen hebben we dus beduidend minder oog voor positieve ontwikkelingen.

Dat mechanisme tekent ons (negatieve) beeld van beleggen: we hebben het gevoel dat er veel meer nieuws is dat onze (potentiële) beleggingen negatief beïnvloedt dan nieuws dat ze positief beïnvloedt. Wie zich van dit mechanisme bewust is, plaatst deze risico’s makkelijker in perspectief en kan ze beter beoordelen.

De Beleggingsstrategie

Elk halfjaar publiceren we een uitgebreide beleggingsstrategie met beleggingsthema’s uitgelicht in verdiepende artikelen, geschreven door onze beleggingsexperts. Wilt u tussendoor ook een update op de strategie? Lees dan de maandelijkse updates.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Bekijk Het Geheim van Succesvol Beleggen

Beleggen is eng, sparen is veilig én van beleggen moet je heel veel kennis hebben. Zo hebben de meeste mensen het geleerd. En dus staat er meer geld dan ooit op de Nederlandse spaarrekeningen. Maar is beleggen echt zo eng?

Beleggen brengt risico’s met zich mee

Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn. Beleg daarom met geld dat u overheeft naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Wij adviseren u alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.