Direct naar content

Uw digitale nalatenschap: wat kunt u regelen?

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

U heeft misschien veel geregeld voor uw nalatenschap, maar heeft u ook gedacht aan uw digitale nalatenschap? Wat gebeurt er met uw sociale media? Kan iemand zomaar de gehele inhoud van uw telefoon inzien? En wie krijgt de beschikking over uw cryptovaluta?

Aan het begin van dit decennium oordeelde de Nederlandse rechter dat Microsoft erfgenamen toegang moet verlenen tot het account van een overledene. De erfgenamen gingen naar de rechter, omdat Microsoft niet op hun eerste verzoek inging. Het laat zien dat we naast ons 'gewone' leven ook een digitaal leven hebben. Ook dat leven kan voor nabestaanden dierbaar zijn.

In dit artikel bespreken we het beleid van de grootste digitale serviceverleners: Google, Microsoft, Apple en Meta. Hun bekende producten zijn Windows, IOS, Android, Gmail. Maar denk ook aan YouTube en social media zoals Instagram, Facebook en WhatsApp. Niet iedereen realiseert zich dat hij of zij dagelijks veel producten van deze bedrijven gebruikt.

Wat zijn digitale bezittingen?

  • Denk bijvoorbeeld aan uw foto’s en andere belangrijke digitale documenten in de cloud.
  • Veel mensen hebben een account bij bijvoorbeeld Instagram, WhatsApp of Facebook. Naast een manier om contacten te onderhouden tijdens uw leven, bieden deze platforms mogelijkheden om terug te kijken op uw leven en u te herdenken na uw overlijden.
  • Vergeet niet dat bankieren nu veelal digitaal plaatsvindt.

Uw digitale nalatenschap regelen

Het is verstandig om naast uw standaard nalatenschap ook uw digitale nalatenschap te regelen. Voor nabestaanden is dit soms een moeilijke taak omdat aanbieders niet zomaar alles vrijgeven. Gelukkig denken bedrijven hier steeds vaker over na. Hoe kunnen zij het beste omgaan met het overlijden van een gebruiker? We bespreken het beleid van verschillende aanbieders.

Meta

Instagram en Facebook bieden de mogelijkheid om het account om te zetten in een herdenkingspagina, het account online te laten voortbestaan of het te laten verdwijnen na uw overlijden. U kunt ook zelf instellen wie de contactpersoon is na overlijden. Deze persoon heeft een akte van overlijden nodig.

Apple

Apple heeft de functie ‘erfeniscontact’. U vindt dit contact onder de functie ‘wachtwoord en beveiliging’. U stelt daarbij een vertrouwde contactpersoon aan die via iCloud toegang verkrijgt tot uw data. Dat kan alleen na uw overlijden en die persoon moet dat aantonen door een kopie van de overlijdensakte te uploaden.

Het toevoegen van een erfeniscontact is een veilige manier om iemand die u vertrouwt na uw overlijden toegang te geven tot de gegevens. Lees ook ons artikel ‘Een testament op uw Iphone’ voor meer informatie over Apple.

Google

U kunt bij Google denken aan een Android-telefoon maar ook online platforms als Gmail en YouTube. Bij Google kunt u allerlei inactiviteitsvoorkeuren aangeven. U geeft daarmee aan na hoeveel maanden van inactiviteit Google iemand mag inlichten en uw data aan deze persoon mag vrijgeven. U kunt ook aangeven welk deel van uw gegevens mag worden vrijgegeven. Doet u overigens niets, dan gaat Google uiteindelijk na twee jaar over tot verwijdering van uw account. Lees ook ons artikel ‘Een testament op uw Android telefoon’.

Microsoft

Microsoft geeft aan dat het vanwege privacy en andere wettelijke voorschriften niet mogelijk is informatie over welke account dan ook te verstrekken. U hoeft geen contact met hen te zoeken om te laten weten dat iemand is gestorven. Het account wordt automatisch gesloten na twee jaar inactiviteit. Het lijk erop dat de uitspraak van de Nederlandse rechter hen niet heeft aangezet om eenvoudiger toegang tot de gegevens van een overledene mogelijk te maken.

Social media executeur

Soms bieden notarissen de optie om een ‘social media executeur’ te benoemen in uw testament. Als de eerdergenoemde providers alles goed regelen, is dit minder nodig. Voor digitale bezittingen met financiële waarde kan een executeur soms wel nuttig zijn. Lees ook ons artikel ‘Geef uw erfgenamen toegang tot uw cryptovaluta’ voor meer informatie.

Tot slot

Denk ook aan de mogelijkheid dat u er nog wel bent, maar niet alles zelf kunt regelen, bijvoorbeeld bij dementie. Ook hiervoor kunt u maatregelen nemen, zoals een notariële volmacht. Hiermee voegt u een nieuwe dimensie toe aan uw levenstestament: een paragraaf over digitale bezittingen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.