Direct naar content

Borg staan voor uw bv – let op deze financiële en fiscale risico’s

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

Als de zaken goed gaan, wilt u misschien uw bedrijf uitbreiden. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u misschien behoefte aan een bancaire lening om uw plannen te verwezenlijken. Het is niet ongebruikelijk dat de bank u vraagt om persoonlijk borg te staan voor de lening. In dit artikel leest u wat een borgstelling precies inhoudt en welke risico’s en (fiscale) aandachtspunten daarbij komen kijken.

Uw bv kan zakelijke zekerheden afgegeven

Bij het verstrekken van een financiering vragen geldverstrekkers vaak om aanvullende zekerheden. Sterke zekerheden verlagen het risico voor de geldverstrekker, omdat ze extra garantie bieden dat het geleende bedrag uiteindelijk zal worden terugbetaald, zelfs bij wanbetaling.

De hoofdregel is dat de entiteit die de lening aangaat – in dit geval de bv – de zekerheden verstrekt. De af te geven zakelijke zekerheden zijn afhankelijk van de financiële situatie en het financieringsdoel van de bv. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekrecht op het bedrijfspand of een pandrecht op de inventaris. Voldoet de bv niet aan haar terugbetalingsplicht? Dan mag de bank het bedrijfspand en/of de inventaris verkopen.

Gaat u persoonlijk borg staan?

Soms vraagt de bank ook van de dga om persoonlijk borg te staan voor de schuld van de bv. Deze borgstelling kan een voorwaarde zijn voor de kredietverstrekking, omdat de bv zelf niet genoeg zekerheden kan geven. Het kan ook zijn dat de borgstelling niet verplicht is, maar wel leidt tot gunstiger voorwaarden, zoals een lagere rente, omdat het risico voor de bank lager is.

Risico op vermogensverlies

Wanneer uw bv haar betalingsverplichtingen niet kan nakomen en u persoonlijk borg staat, moet u de openstaande schuld uit uw privévermogen voldoen. Dit kan betekenen dat u uw spaargeld of beleggingen moet aanspreken, of in het uiterste geval andere vermogensbestanddelen zoals uw auto of woonhuis.

U krijgt als gevolg hiervan een ‘regresvordering’ op uw bv. Dit is een vordering ter hoogte van het bedrag dat u namens uw bv hebt moeten betalen. Helaas blijkt deze persoonlijke vordering op de bv vaak waardeloos. Als uw bv de bank niet kan betalen, is de kans klein dat de bv u wel kan betalen. Hierdoor lijdt u in privé een vermogensverlies.

Door borg te staan neemt daarmee voor u het financiële risico toe: zonder borgstelling kan een dga in principe niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor schulden van zijn bv. Door borg te staan doorbreekt u deze beperking van aansprakelijkheid. Denk hier goed over na voordat u uw handtekening zet.

Meetekenen partner?

Regelmatig wordt ook gevraagd of de partner van de borgsteller meetekent. In veel gevallen is het wettelijk verplicht om toestemming van de partner te hebben voor een rechtsgeldige borgstelling, ook als partners buiten gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Op deze verplichting geldt een uitzondering voor borgstellingen ‘ten behoeve van de normale uitoefening van het bedrijf.’ Om discussie hierover te voorkomen vraagt een geldverstrekker vaak toch om de handtekening van de partner.

Deze handtekening betekent niet automatisch dat de partner ook privé aansprakelijk gesteld kan worden. Daarvoor is bepalend wat er precies in de overeenkomst staat. Als het slechts een toestemmingshandtekening is, dan wordt de mee-tekenende partner niet zelf borgsteller. Het risico blijft dan beperkt tot het privévermogen van de hoofd-borgsteller en het gezamenlijke vermogen van de partners samen, bijvoorbeeld in geval van een gemeenschap van goederen.

Borgstellingsvergoeding

Borg staan voor uw eigen bv kent fiscale aandachtspunten. Als u persoonlijk borg staat, loopt u een financieel risico waarvoor u een reële vergoeding bij uw bv moet bedingen. U staat immers niet voor niets borg. Als u voor een andere bv borg zou staan, zou u hiervoor ook een reële financiële vergoeding vragen, en met uw eigen bv moet u ook altijd zakelijk handelen.

Een uitgangspunt voor het vaststellen van een reële borgstellingsvergoeding kan volgens de Belastingdienst het verschil zijn tussen de te betalen rente voor een banklening met borgstelling én de te betalen rente zonder borgstelling. Deze vergoeding moet uw bv daadwerkelijk ieder jaar naar uw privérekening overmaken, en is bij u belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Anderzijds is de vergoeding in de bv aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

Zakelijke versus onzakelijke borgstelling

In de praktijk blijft de reële vergoeding nog wel eens achterwege; zo lang alles goed gaat lijkt er dan in de praktijk weinig aan de hand. Dit verandert echter wanneer het mis gaat, u in privé aansprakelijk wordt gesteld en met een oninbare regresvordering op de bv blijft zitten. Dan wordt het fiscaal cruciaal of de borgstelling onder zakelijke voorwaarden overeengekomen is.

Bij een borgstelling onder zakelijke voorwaarden kan de dga in beginsel een verlies uit borgstelling aftrekken in box 1. Bij een toptarief in box 1 van 49,5% kan de teruggaaf oplopen tot bijna de helft van het bedrag waarvoor de dga is aangesproken. Een flinke pleister op de wond.

Wat gebeurt er bij een onzakelijke borgstelling? In dat geval zal de Belastingdienst niet accepteren dat u een verlies uit borgstelling aftrekt in box 1. Het bedrag dat u namens de bv aan de geldverstrekker betaalt wordt dan fiscaal als kapitaalstorting in de bv aangemerkt. Pas als u de aandelen van uw bv verkoopt of uw bv liquideert, kunt u dit verlies eventueel verrekenen met de belastbare winst in box 2. De belastingaftrek is in dat geval maximaal slechts 31%.

Tot slot

Wanneer u zich persoonlijk borg stelt voor een lening van uw bv, is het essentieel dat u de financiële en fiscale risico's goed begrijpt. Het is ook van groot belang dat de borgstelling onder zakelijke voorwaarden tot stand komt. Vaak kan een dga niet aantonen dat iemand anders in dezelfde situatie ook borg zou staan en bereid zou zijn om dezelfde aansprakelijkheid te aanvaarden. Aangezien de Belastingdienst al snel aanneemt dat sprake is van een onzakelijke borgstelling, liggen fiscale risico’s op de loer. Het is raadzaam om dit met uw fiscaal adviseur te bespreken.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Over private banking

Vermogen biedt kansen en verplichtingen. Het is daarom prettig als er iemand met u meedenkt en samen met u de mogelijkheden verkent. Met persoonlijke aandacht bent u verzekerd van waardevol advies en dienstverlening op maat.
Over private banking