Klimaatverandering, sociale ongelijkheid, oorlog, stijgende energieprijzen. De huidige problematiek vraagt om innovatieve oplossingen. Duurzaam beleggen en rechtstreeks investeren in bedrijven die innovatieve oplossingen voor de huidige problematiek ontwikkelen wordt daarmee steeds belangrijker.
Sinds 2 augustus 2022 stelt een nieuw stukje Europese MiFID-wetgeving (Markets in Financial Instruments Directive) banken en verzekeraars verplicht om te peilen naar uw duurzaamheidsvoorkeuren voor u in een beleggingsproduct stapt. Het idee is dat dit de transitie naar een meer duurzame economie steunt. De wetgeving is onderdeel van het plan voor een klimaatneutraal Europa in 2050.
Impactbeleggen
Veel investeerders kiezen al bewust voor duurzaam beleggen, of gaan een stapje verder door te gaan impactbeleggen. Bij duurzaam beleggen worden beursgenoteerde bedrijven geselecteerd die geen of minder negatieve impact op de wereld hebben. Impactbeleggen gaat een stapje verder. Bij deze beleggingsvorm wordt er geïnvesteerd in bedrijven die oplossingen bieden voor de huidige problemen van onze planeet.
Doorgaans kiezen impactbeleggers voor beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Dat kan door direct of via fondsen te investeren in bedrijven die een missie hebben die verder gaat dan enkel winst. Veel impactbeleggers richten zich op een aantal aandachtsgebieden die voor hen belangrijk zijn en waarin zij willen bijdragen, bijvoorbeeld plantaardige vleesvervangers, duurzame mode, of technologieën voor CO2-reductie.
Stichting PYM
Voor beleggers die hun geld in willen zetten voor een betere wereld is impactbeleggen een belangrijke optie. Stichting PYM is een onafhankelijke stichting en netwerkorganisatie die vermogenden met elkaar verbindt en hen belangeloos begeleidt om hun vermogen bewust te investeren voor een betere wereld. PYM staat voor Pledge Your Money. De stichting verzorgt informatieavonden, educatieve webinars en netwerkbijeenkomsten voor en door impactinvesteerders.