Direct naar content
3 min. leestijd

Het medisch onderlegde fondsteam van Janus Henderson Horizon Biotechnology Fund weet waar het op moet letten in de kansrijke, maar risicovolle biotechsector.

Inzicht in het menselijk dna bracht de ontwikkeling van behandelingsmethoden op basis van biotechnologie de afgelopen jaren in een stroomversnelling. Het potentieel hoge rendement en de mogelijkheid om bij te dragen aan de medische vooruitgang spreekt veel beleggers aan. Maar niet elk biotechbedrijf is kansrijk, weet het fondsteam van het Janus Henderson Horizon Biotechnology Fund. Het merendeel van de in onderzoek genomen biotechgeneesmiddelen haalt de markt nooit.

Meer productiviteit

De onderzoekskosten en ontwikkelingstijd van medicijnen dalen door technologische innovatie elk jaar, wat eveneens bijdraagt aan een grotere productiviteit. In 2001 was er nog 100.000 dollar nodig om een dna-streng te onderzoeken, inmiddels is dat minder dan 1000 dollar. Het fondsteam verwacht dat de gestegen productiviteit in de sector de komende jaren leidt tot doorbraken in de behandeling van diverse vormen van kanker, zeldzame genetische aandoeningen en in prenataal onderzoek.

Medisch opgeleid

Volop kansen dus, maar de rendementsverschillen tussen de winnaars en verliezers zijn groot in de biotechnologie. Daarom analyseert het de wetenschappelijke en commerciële kansen van wereldwijde biotechbedrijven tot in detail. In het healthcare-team zitten portfoliomanagers met een doctoraat in de geneeskunde en ervaring als arts. Zij spreken met artsen, medicijnontwikkelaars en patiënten om zo beter in te schatten wat aangekondigde medicijnen kunnen toevoegen aan de bestaande behandelingsmethoden. En wat de potentiële omzet van een nieuwe behandeling is.

Risicovolle klinische fase

Ook de samenstelling van de portefeuille draagt bij aan de risicospreiding. Ongeveer de helft wordt belegd in bedrijven waarvan de medicijnen zich nog in de risicovolle klinische fase bevinden. Een kwart belegt het fonds in bedrijven die een product op de markt hebben waarvan de omzetverwachtingen nog onzeker zijn. En nog een kwart gaat naar gevestigde biotechbedrijven die sterke kasstromen genereren uit bestaande producten. Inkomsten die ze gebruiken om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Prestatievergoeding

Dankzij de eigen aanpak van het Janus Henderson Horizon Biotechnology Fund doet het fonds het sinds de start beter dan de benchmark. Daar betalen beleggers wel voor, de kosten van het fonds zijn vrij hoog. Bovendien geldt er een prestatievergoeding, die overigens alleen wordt gerekend als de resultaten beduidend beter zijn dan die van de benchmark.

Benchmark: NASDAQ Biotechnology Total Return Index (NBI)

ISIN-code: LU1897414568

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.