Direct naar content

De wereld is in de war. Het coronavirus houdt de wereld zo plotseling in zijn greep. Er is veel angst en onzekerheid over de volksgezondheid. Veel patiënten en doden, wereldwijd. En er zijn grote zorgen over de mondiale, Europese en Nederlandse economie. Op de eerste plaats bij ondernemers over hun bedrijf en hun medewerkers. Zeer waarschijnlijk is de recessie al begonnen. Hieronder ga ik in op de fiscale maatregelen die de regering inmiddels heeft genomen voor ondernemers. En op mogelijkheden waar fiscalisten nu aan denken.

Fiscale maatregelen

De ministers Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat, Hoekstra (CDA) van Financiën en Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben in een gezamenlijke Kamerbrief de economische maatregelen van de regering vanwege het coronavirus bekendgemaakt. Daar zit een paragraaf in over de fiscaliteit. Inmiddels is duidelijk dat minister Hoekstra gelukkig ‘diepe zakken’ heeft en naar verwachting met tientallen miljarden euro’s de gevolgen van de crisis gaat dempen.

Later belasting betalen
In de Kamerbrief staat dat ondernemers die door de coronacrisis financieel in de problemen zijn gekomen, de Belastingdienst kunnen vragen om bijzonder uitstel van betaling van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. De komende tijd zal de Belastingdienst ook geen verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen opleggen, dan wel deze terugdraaien.

Minder belasting betalen
Ondernemers die een lagere winst verwachten vanwege de coronacrisis, kunnen de Belastingdienst vragen om een verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Daardoor gaan zij meteen minder belasting betalen.

Financiële en fiscale mogelijkheden

Fiscalisten denken na over de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers en particulieren. Diverse aandachtspunten zijn daarbij belangrijk. Het kan bijvoorbeeld raadzaam zijn om, rekening houdend met verlaagde waarderingen, een deel van uw beleggingsportefeuille te schenken of te verkopen aan uw kind(eren). Het gevolg daarvan kan zijn dat zij minder schenkbelasting dan wel na uw overlijden minder erfbelasting betalen. Een andere gedachte is om uw bedrijf over te dragen aan uw kind(eren). Dat kan ook raadzaam zijn bij een lagere waardering van uw bedrijf.

Maatwerk
Denk eraan dat bij deze voorbeelden sprake is van maatwerk. Het moet vanzelfsprekend passend zijn in uw situatie en die van uw kind(eren). Als u geïnteresseerd bent in (één van) deze gedachten, dan is het raadzaam om advies hierover te vragen aan uw fiscalist.

Aanvullende maatregelen

Ondernemers hebben het moeilijk. Een uitzondering geldt blijkbaar zo is te lezen voor bijvoorbeeld verhuurders van privéjets die vermogenden met virusangst vliegen. Maar andere ondernemers hebben onmiddellijk grote problemen. Denk onder andere aan ondernemers in de horeca, reisbranche en evenementenbranche. Aanvullende maatregelen van de regering zijn waarschijnlijk heel hard nodig. Misschien een verlaging van de winstbelasting en/of andere fiscale maatregelen?

Ik sprak een ondernemer die zich zeer begrijpelijk veel zorgen maakt over zijn bedrijf en andere bedrijven. Samen bespraken wij zijn gedachte om afgedragen btw over een bepaalde periode terug te geven aan de ondernemers. Dan zouden zij financieel wat beter de komende maanden kunnen doorkomen. Vooral voor de kleine middenstand is haast geboden.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.