Direct naar content

Aandachtspunten bij bedrijfsoverdracht aan kinderen

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

U doet het misschien maar één keer of in delen: uw bedrijf overdragen aan uw kinderen. Deze bijzondere en vaak ook emotionele gebeurtenis vergt tijd en maatwerk. Het is essentieel om het in één keer goed te doen. Een zorgvuldige voorbereiding helpt om harmonie te bewaren met uw kinderen. Hiermee voorkomt u ergernis en bespaart u veel geld.

Belangrijke aandachtspunten

Bij bedrijfsoverdracht zijn er diverse belangrijke aandachtspunten. Ten eerste moet de overdracht passend zijn voor uw kinderen. Is uw bedrijf verkoopklaar? Is iedereen er klaar voor? En heeft u ook over uw eigen oudedagsvoorziening nagedacht? Deze vragen zijn cruciaal. Na het lezen van onze verdiepingsblogs bent u goed voorbereid. Vraag uw fiscalist en notaris om advies wat de juridische en fiscale mogelijkheden zijn. Uiteraard kunt u ook met onze Specialisten Vermogensplanning hierover sparren.

Strategie bepalen

Bepaal uw strategie voorafgaand aan de overdracht. Dit zorg voor gelijkheid en soepel proces. Een belangrijke vraag is: “Hoe wordt de verantwoordelijkheid verdeeld?”. Ouders willen meestal hun kinderen gelijk behandelen. Maar wat gelijk is, verschilt per persoon. Als u één (of twee) kinderen het beleid wenst te bepalen, vindt u het dan gelijke verdeling als al uw kinderen een gelijk deel van de aandelen in uw bedrijf ontvangen? Wat vindt u? En hoe kijken uw kinderen hier tegenaan? Wilt u meer hierover weten? Lees dan: ‘Bedrijfsoverdracht: wat is uw strategie?’.

Fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen

Bij bedrijfsoverdracht moet u als de vertrekkende ondernemer vaak veel belasting betalen, in ieder geval inkomstenbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze belastingclaim uitstellen.

Ook de bedrijfsopvolger betaalt vaak veel belasting bij de bedrijfsoverdracht, bijvoorbeeld als het bedrijf via schenking of door uw overlijden overgaat. En vergeet ook niet de belastingen als vastgoed mee overgaat. Fiscale regels kunnen onder voorwaarden vaak de belastingdruk aanzienlijk beperken. Lees meer hierover in de volgende artikelen:

Flexibele ondernemingsstructuur

Een flexibele ondernemingsstructuur biedt veel voordelen. Misschien wilt u zeggenschap en rendement splitsen? Bijvoorbeeld als enkele kinderen wel moeten meedelen in de winst, maar beter niet kunnen meebeslissen over het beleid. Flexibiliteit is ook handig als de bedrijfsopvolger niet uw gehele bedrijf, maar alleen een gedeelte daarvan overneemt. Een goede structurering van uw bedrijf zorgt voor een soepele bedrijfsoverdracht en bespaart vaak veel belasting, onder andere vennootschapsbelasting en overdrachtsbelasting. In het artikel: ‘Flexibiliteit in de ondernemingsstructuur’ leest u daar meer over.

Ondernemerstestament

Sluit het testament wel aan op uw wensen of moet u uw testament nog laten aanpassen bij de notaris? Bijvoorbeeld als één van uw kinderen uw bedrijfsopvolger wordt en de andere kinderen niet. Daarnaast is van belang dat de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen ook optimaal benut kunnen worden als uw bedrijf na overlijden overgaat. Een testament is meestal nodig om optimaal gebruik te maken van deze regelingen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat uw kinderen onnodig belastingen moeten betalen. Wilt u meer hierover lezen? Lees dan het artikel: ‘Ondernemer: is uw testament goed afgestemd op de bedrijfsopvolgingsregelingen?’

Uw bv en uw levenstestament

Veel mensen hebben een levenstestament bij de notaris opgesteld. Daarin hebben zij iemand aangewezen die voor hen kan handelen wanneer zij dat zelf niet meer kunnen. Het gaat dan om privézaken. Dit is vaak hun levenspartner.

Heeft u ook iets geregeld voor uw bedrijf? Als u bijvoorbeeld een bv-structuur heeft, moet u daar afzonderlijk aandacht aan besteden. Een bv heeft immers eigen rechten en plichten. Wie regelt uw zaken in de bv als u niet aan het roer kunt staan? Diverse aandachtspunten komen aan bod in ons artikel: ‘Uw bv en uw levenstestament’.

Tips én actualiteiten

We hebben een aantal algemene tips op een rij gezet die ondernemers graag gebruiken. U leest ze in het artikel: ’10 tips voor een soepele bedrijfsoverdracht’. Daarnaast is het van belang dat u op de hoogte bent van de actualiteiten rondom de wetgeving van bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling wijzigt vaak jaarlijks. U leest daar meer over in het artikel: ‘Bedrijfsopvolging: wetgeving volop in beweging’.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.

Over private banking

Vermogen biedt kansen en verplichtingen. Het is daarom prettig als er iemand met u meedenkt en samen met u de mogelijkheden verkent. Met persoonlijke aandacht bent u verzekerd van waardevol advies en dienstverlening op maat.
Over private banking