Direct naar content

Belastingaangifte 2023

Belastingaangifte 2023

Belastingaangifte 2023

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Dit jaar gaat het om de aangifte inkomstenbelasting over het belastingjaar 2022. Waar moet u op letten? Onze experts lichten verschillende aspecten en situaties toe om u op weg te helpen. In het blog ‘Belastingaangifte: heel Holland gaat bakjes vullen’ loopt Erwin van Elst door de stappen van deze belastingaangifte heen. Daarnaast vindt u hier een overzicht van blogs die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen binnen box 1, box 2 en box 3.

Stappenplan aangifte doen

Vindt u het lastig of ingewikkeld om aangifte te doen? Bekijk ons handige stappenplan. U zult zien dat het best meevalt.

Box 1

In box 1 wordt het belastbaar inkomen uit werk en woning belast. Denk bij ‘werk’ bijvoorbeeld aan salaris, pensioen en winst uit onderneming. Maar ook aan ontvangen partneralimentatie en de restcategorie ‘inkomsten uit overig werk’. Bij ‘woning’ gaat het om het eigen huis, het hoofdverblijf.

Box 2

In box 2 wordt het belastbaar inkomen uit ‘aanmerkelijk belang’ belast. Bij ‘aanmerkelijk belang’ gaat het kortweg om een aandelenbezit vanaf 5%. Maar het begrip is ruimer dan alleen aandelen en in bepaalde situaties is daarvan al sprake bij een kleiner belang. In de praktijk zijn de belastingbetalers met name directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) en hun familie.

Speciaal voor ondernemers: box 1 en box 2

Box 3

In box 3 wordt het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen belast. In box 3 betaalt u voor uw vermogen in deze box boven het heffingvrije vermogen inkomstenbelasting over een forfaitair (lees: vast) rendement waarvan de hoogte afhankelijk is van de omvang van het vermogen binnen drie vermogensschijven.