Direct naar content

Goede doelen willen de wereld beter maken. Dat streven moet ook doorklinken in de wijze waarop het vermogen wordt belegd. Het Longfonds en de Hartstichting over de visie achter hun duurzame beleggingsstrategie.

Practice what you preach, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. Hij wil dat alle activiteiten van zijn stichting bijdragen aan de missie. De Hartstichting zet zich in om hart- en vaatziekten snel te herkennen, te voorkomen en beter te behandelen. Ook door bevordering van een gezonde leefomgeving en door mensen aan te moedigen gezonder te leven. ‘Ons beleggingsbeleid moet dat ook weerspiegelen’, vertelt Snijder.

De Hartstichting is een van de goede doelen die een deel van hun vermogen op duurzame wijze beleggen om projecten voor langetermijndoelen te kunnen uitvoeren (zie kader). Uitsluiten van beleggingen in de tabaksindustrie ligt voor de hand, maar het beleggingsbeleid brengt veel meer overwegingen met zich mee. ‘We willen niet beleggen in bedrijven die de universele rechten van de mens niet respecteren. Daarnaast kun je je afvragen of je voedingsbedrijven die genetisch gemanipuleerde producten maken in je portefeuille wilt.’

Maatschappelijk rendement

Het team Verenigingen & Stichtingen van ABN AMRO MeesPierson helpt goededoelenorganisaties hun beleggingsbeleid vorm te geven. ‘We helpen bestuurders om het vermogen dat ze beheren strategisch en effectief in te zetten’, zegt relatiemanager Bart van Kreel van ABN AMRO MeesPierson. ‘Die aanpak kan op lange termijn niet alleen financieel rendement opleveren, maar ook positieve maatschappelijke impact.’ Veel goede doelen kiezen voor ESG-beleggen, gericht op bedrijven die goed presteren op milieu-, maatschappelijk en/of bestuurlijk vlak.

Defensief beleggen

Langdurige medische onderzoeksprojecten naar hartfalen en longziekten en langlopende bewustwordingscampagnes; de projecten van anbi’s als de Hartstichting en het Longfonds nemen vaak jaren in beslag. Dat vraagt om een weloverwogen inzet van donaties en giften. Om hun doelen te realiseren kiezen veel goede doelen ervoor een deel van hun vermogen defensief te beleggen. Het maakt onderzoeksprojecten minder gevoelig voor fluctuaties in de inkomsten uit donaties en voor de inflatie. Op de financiële markten wisselen goede (2021 en 2023) en slechte (2022) jaren elkaar af. Daarom hebben de beleggingsportefeuilles altijd een langetermijnhorizon.

Impact Longfonds

Het Longfonds streeft ernaar om longziekten de wereld uit te krijgen en wil bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. De stichting gaat nog een stap verder dan ESG-beleggen. Ze belegt via een impactmandaat van de bank in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen en een positieve impact nastreven, waarbij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties meewegen. ‘De wens om een verschil te maken – ook met beleggingen – past bij het Longfonds’, zegt directeur Károly Illy.

De beleggingsportefeuille mikt dus op een positief maatschappelijk resultaat. Door duurzame keuzes kan het financiële resultaat van de portefeuille op korte termijn achterblijven bij het marktgemiddelde, maar op lange termijn kan impactbeleggen het rendement van een reguliere gespreide belegging evenaren. Het Longfonds doet geen concessies aan de duurzame beleggingswijze. In het beleggingsstatuut staat dan ook dat duurzaamheid voor rendement gaat. Illy: ‘Voor onze donateurs is het vanzelfsprekend dat áls je moet beleggen, je dat op een duurzame manier doet.’

Accenten in de portefeuille

Alle goede doelen die de bank bijstaat met het vermogensbeheer kiezen voor ESG-beleggen of impactbeleggen. Er gelden uitsluitingen voor onder andere bedrijven die handelen in controversiële wapens of zich schuldig maken aan kinderarbeid. En natuurlijk voor de tabaksindustrie. Zeven jaar geleden stopte ABN AMRO als eerste Nederlandse bank met investeringen in die sector. Bij de invulling van de portefeuille legt elke anbi eigen accenten. Zo ontbreken in de portefeuilles van het Longfonds en de Hartstichting farmaceutische bedrijven, om de onafhankelijkheid te waarborgen en belangenverstrengeling te voorkomen bij de steun aan medische onderzoeken.

Grote verantwoordelijkheid

De bank beheert de beleggings-portefeuilles in nauw overleg met de goede doelen. Bij het Longfonds neemt controller Amber Eijnthoven alle voorgestelde veranderingen door met de beleggingsspecialisten van de bank. Zo belegt het Longfonds niet in bedrijven die chemische bestrijdingsmiddelen produceren, omdat die een negatieve invloed op de luchtkwaliteit hebben. ‘We zetten ons in voor gezond leven en gezonde lucht’, legt Eijnthoven uit. ‘Onze beleggingen moeten daarmee in lijn zijn.’ De Hartstichting maakt eveneens duidelijke keuzes. ‘Wij beleggen niet in bedrijven die voornamelijk levensmiddelen produceren die niet passen in een gezonde levensstijl’, zegt Monique Nijholt, manager bedrijfsvoering. Ook ontbreken techgiganten Apple en Amazon. ‘Want die presteren helaas nog steeds slecht op het gebied van arbeidsomstandigheden.’

Dat het geld van donateurs afkomstig is brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Nijholt en Eijnthoven houden de vinger aan de pols door onder andere de wekelijkse beleggingsrapportages uit te pluizen. ‘Vanwege de snelheid van fusies, naamswijzigingen en afsplitsingen van bedrijven moet je als maatschappelijke organisatie goed op de hoogte blijven van de activiteiten van de ondernemingen in de portefeuille’, zegt Nijholt. ‘Je wilt op elk moment weten wat de onderneming waar je in belegt doet.’

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.