Direct naar content
3 min. leestijd

Het fondsteam van JPMorgan US Growth selecteert aantrekkelijke groeibedrijven. Daarbij laat het zich niet ontmoedigen door restricties in de portefeuille.

Wie in Amerikaanse groeibedrijven wil beleggen kan bijna niet om de zeven megagrote concerns heen. Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla zijn in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ze maken samen 30 procent van de S&P 500 uit en hebben aanzienlijk bijgedragen aan het rendement van de index. Voor het fondsteam van JPMorgan US Growth ligt dat anders. Het belegt in op groei gerichte Amerikaanse ondernemingen, maar moet zich anders dan particuliere beleggers houden aan de fondsvoorwaarden. Die stellen grenzen aan de maximale weging van aandelen in portefeuille, dus ook aan die van de techreuzen. Toch weet het fonds een aantrekkelijk rendement te behalen.

Goed gespreid

Spreiding helpt in fondsportefeuilles om het risico te beheren. Fondsteams mogen meestal maar een beperkt deel van het fondsvermogen investeren in een individueel aandeel. Door de sterke groei van technologieaandelen in de afgelopen jaren zorgen die regels ervoor dat de fondsportefeuille van JPMorgan US Growth flink afwijkt van veelgebruikte indexen als de S&P 500 en Russell 1000 Growth. Geen probleem voor het fondsteam, dat door de selectie van andere aantrekkelijke groeiaandelen toch een goed resultaat neerzet. De portefeuille van het fonds bestaat uit ondernemingen die snel kunnen groeien dankzij demografische ontwikkelingen, een technologische voorsprong of veranderingen in de regelgeving. Aansprekende voorbeelden zijn het Amerikaanse farmaciebedrijf Eli Lilly en het Argentijnse internetbedrijf MercadoLibre.

Amazon van Latijns-Amerika

Farmaceut Eli Lilly heeft een productaanbod dat voorziet in de toenemende behoefte aan geneesmiddelen voor hart- en vaatziekten, oncologie en osteoporose (botontkalking). Het aantal mensen met deze aandoeningen stijgt door de hogere levensverwachting. Eli Lilly onderzoekt daarnaast hoe het de groeiende groep mensen met overgewicht kan helpen. Met succes: het kan de wereldwijde vraag naar Mounjaro, een injecteerbaar geneesmiddel tegen obesitas, nauwelijks aan.

Ook e-commerceonderneming MercadoLibre stuwt het rendement van de fondsportefeuille. Het wordt het Amazon van Latijns-Amerika genoemd en is actief in onder andere thuisland Argentinië, Chili, Brazilië, Mexico, Venezuela en Peru. Dankzij de notering aan de Amerikaanse techbeurs Nasdaq kan het aandeel in de fondsportefeuille worden opgenomen. Zo weet het fondsteam een goed gespreide portefeuille van kansrijke groeiers samen te stellen zonder een enorm overwicht van de zwaargewichten.

Benchmark: Russell 1000 Growth Index

ISIN-code: LU1004474018

Meer informatie over de kenmerken, werking, kosten en de risico’s van dit beleggingsfonds vindt u in het essentiële-informatiedocument (eid) op de website van het betreffende fondshuis en/of op onze website abnamro.nl/beleggingsfondsen

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.