Direct naar content

MeesPierson: ondernemende bank met aanpassingsvermogen

Gepubliceerd op:
5 min. leestijd

Snel schakelen sinds de 18e eeuw

De behoefte aan goed financieel advies was ruim 305 jaar geleden dé basis voor de start van het huidige ABN AMRO MeesPierson. De verhalen van ondernemerschap en aanpassingsvermogen bieden nog steeds inspiratie aan de hedendaagse ondernemers en vermogenden.

ABN AMRO MeesPierson bestaat dit jaar 305 jaar. Sinds de start in 1720 wil ABN AMRO MeesPierson een bank zijn die niet alleen meebeweegt met de tijd, maar ook vooroploopt in het vinden van flexibele en innovatieve oplossingen voor klanten. Zakelijk én privé.

Ondernemers in de wereldeconomie

Wie bankiert bij ABN AMRO MeesPierson maakt gebruik van de expertise en ervaring die in de afgelopen eeuwen zijn opgebouwd. Dat startte in de 18e eeuw met de families Hope en Mees, die hun kassiersdiensten wisten uit te breiden met kredietverlening. Hun ondernemingen fuseerden jaren later tot Bank Mees & Hope, voorloper van het huidige ABN AMRO MeesPierson. ‘We zien dat de verhalen van ondernemerschap en aanpassingsvermogen nog steeds inspiratie bieden aan onze ondernemende klanten van nu,’ vertelt Alen Zeljkovic, Global Head of Wealth Management Clients van ABN AMRO. Zeljkovic is verantwoordelijk voor alle Private Banking-relaties van ABN AMRO MeesPierson, Private Banking België, Neuflize OBC in Frankrijk en Bethmann Bank in Duitsland.

Zo speelden de bankiers rond 1870 in de Verenigde Staten een cruciale rol in de financiering van de spoorwegen door de uitgifte van obligaties. Die uitbreiding van het spoorwegnet gaf de Amerikaanse economie een ongekende boost. Ook in Canada waren de bankiers betrokken bij de financiering van de spoorwegen, zoals de Canadian Pacific Railway. Nog steeds is de bank internationaal actief. Recent werd de Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe (HAL) overgenomen.

Groei van de haven

Ook op de Nederlandse thuismarkt waren de bankers van invloed. Bijvoorbeeld door de betrokkenheid bij de oprichting en financiering van bekende bedrijven als Philips, KLM, Unilever en Shell. ‘De bankiers van toen zagen de mogelijkheden in de luchtvaart, voedingsmiddelen en energie en investeerden in industrieën die de wereld zouden veranderen’, zegt Zeljkovic. Door het financieren van scheepvaart- en havenbedrijven droeg ABN AMRO MeesPierson bij aan de transformatie van Rotterdam tot een van de belangrijkste havens ter wereld. Zo financierde de voorloper van ABN AMRO MeesPierson het stoomschip De Statendam van de Holland-Amerika Lijn. Nog steeds is de bank nauw betrokken bij de haven en de scheepvaart. Zeljkovic: ‘Veel van onze Rotterdamse klanten zijn actief in scheepvaart- en havenbedrijven. Innovatie is hier ook cruciaal, om zakelijke klanten te helpen bij verduurzaming en verdere efficiëntie.’ Zo financierde ABN AMRO recent de ombouw van de eerste vier grote Stena Line-tankers voor varen op het minder milieubelastende methanol.

Financiering van het nieuwe Amerika

De bank helpt particuliere en zakelijke klanten al eeuwenlang met passende financiering. Sommige van die leningen leveren een plekje in de geschiedenisboeken op. In 1803 lukte het de Verenigde Staten met steun van de bankiers van Hope & Co een groot grondgebied – Louisiana Territory – van de Fransen over te nemen. De oppervlakte van het jonge Amerika verdubbelde daarmee in één keer. Ruim 200 jaar later schrijft de bank geschiedenis met een eigentijdse financiering; de bank is een van eerste uitgevers van greenbonds in Europa, obligaties waarmee ondernemingen hun duurzame ambities kunnen financieren. In 2024 bood ABN AMRO MeesPierson als een van de eerste banken een private equity-impact-fonds aan. Klanten krijgen daarmee de mogelijkheid om te investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven die naast financieel rendement ook een positieve impact hebben op de maatschappij. Duurzaamheid is onderdeel van de langetermijnstrategie van de bank. ‘We willen onze klanten helpen in de overgang naar een duurzame toekomst’, vertelt Zeljkovic.

Vertrouwensrelatie

Persoonlijk contact maakt het verschil en de vertrouwensrelatie met klanten is cruciaal. De vroege bankgeschiedenis kent veel markante persoonlijkheden. Niet alleen de naamgevers en firmanten van rechtsvoorgangers als Rudolf Mees en Henry Hope, maar ook Johanna Borski-van de Velde. Zij zette na het overlijden van haar man Willem Borski hun Amsterdamse handelshuis voort dat later werd overgenomen door Hope & Co. Bijzonder in het mannenbolwerk van handel en geld. Zo mocht zij als vrouw niet op de Amsterdamse beurs komen, zij moest daarvoor anderen inschakelen. Het stond haar succes niet in de weg, ze was een van de eerste investeerders in De Nederlandsche Bank en was rond 1812 een van de rijkste inwoners van Amsterdam.

Vrouwelijke ondernemers

Johanna Borski kan ruim 212 jaar later een geschikt rolmodel zijn voor de huidige generatie vrouwelijke ondernemers. Nederland telt steeds meer vrouwen met een eigen onderneming. En hun succes neemt toe. ABN AMRO MeesPierson biedt hen met netwerkbijeenkomsten en events een podium om het succes te delen, zegt Zeljkovic. ‘We vragen ook aandacht voor de barrières die de vrouwelijke ondernemers onderweg tegenkomen.’ De bank nam in 2023 het initiatief voor Code-V, een alliantie van 110 invloedrijke publieke en private organisaties die zich inzetten om het ondernemersklimaat aantrekkelijker te maken zodat er meer vrouwelijke ondernemers komen. Ook willen de Code-V-organisaties dat er meer van de beschikbare financiering naar deze groep gaat.

De geschiedenis laat zien dat ondernemers naast hun zakelijke geldzaken in toenemende mate ook hun persoonlijke financiën aan hun bankier toevertrouwen. De rechtsvoorganger van ABN AMRO MeesPierson – Heldring & Pierson – legde zich sinds 1879 zelfs helemaal toe op particulier vermogensbeheer en de effectenhandel. Uit de historie blijkt dat de wensen van klanten toen niet heel anders waren dan die van vermogenden nu: het opbouwen en behouden van vermogen. Het netwerk van de bank helpt daarbij, bijvoorbeeld door ondernemers met elkaar te verbinden: van jonge ondernemers tot filantropen. Er worden door het hele land tientallen netwerkbijeenkomsten per jaar georganiseerd door de bank.

Zorg voor generaties

Ook belangrijk voor klanten toen en nú is de zorg voor volgende generaties. Het beheer van het familievermogen brengt immers veel verantwoordelijkheid met zich mee. Reden voor de bankiers om sinds het begin ook volwassen kinderen van klanten kennis te laten maken met de dienstverlening van de bank. De bankiers van toen hielpen families bij de financiering van een onderneming of de aanleg van een landgoed. Een traditie die ABN AMRO MeesPierson in de huidige tijd – in een eigentijdse vorm – voortzet. Al twintig jaar kunnen (volwassen) kinderen van klanten deelnemen aan Generation Next, dat hen helpt bij het omgaan met vermogen. Daarmee sluit de bank aan bij een lange traditie. De historische uitgave ‘Schakel tussen verleden en toekomst’ die over ABN AMRO MeesPierson werd gemaakt, stelt dat ‘traditie uitsluitend bestaat bij de gratie van innovatie. Alleen wie zich voortdurend vernieuwt, is in staat om geschiedenis te schrijven.’

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.