Hét grote voordeel van vermogend zijn líjkt dat je niet te veel hoeft na te denken over geld. In de praktijk maken we ons nogal eens zorgen over ons vermogen. Het goede nieuws: er zijn slimme manieren om eventuele financiële stress te verlichten.
Vermogen biedt mogelijkheden. Maar met die mogelijkheden neemt ook de verantwoordelijkheid toe om de juiste keuzes te maken. Dat kan stress veroorzaken, zien experts vermogensplanning Peter Beets en Hans Kraaij van ABN AMRO MeesPierson in de praktijk. Neem de vermogende klant die maart 2020 belde met het verzoek om zijn beleggingsportefeuille zo snel mogelijk af te bouwen. Beets: ‘Hij werd, net als veel andere vermogenden wereldwijd, nerveus van de dalende aandelenbeurzen.’ Het coronavirus verlamde de wereldeconomie en de onrust daarover onder beleggers zorgde in die periode voor beursdalingen tot wel 40 procent. Beets en Kraaij begrijpen de nervositeit, maar proberen beleggers op zo’n moment te helpen door de uitgangspunten van de gekozen strategie te bespreken. ‘De breed gespreide portefeuille van deze klant is ingericht om op lange termijn een aantrekkelijk rendement op te leveren’, zegt Beets. ‘Rekening houdend met tussentijdse dalingen. Met een goede verdeling tussen deposito’s, obligaties en aandelen is dat nog steeds mogelijk’
Heftige emoties
Een goed gespreide beleggingsportefeuille kan dus tegen een stootje. Maar als de koersen dalen, heeft een belegger daar soms geen oog (meer) voor. Beets en zijn collega’s constateren dat deze en andere geldzaken sterke emoties bij klanten kunnen veroorzaken. Zonde, want het voordeel van vermogen kan juist zijn om meer rust en stabiliteit te voelen als het gaat over geld. Dit noemen psychologen ook wel de controleparadox. Het bezit van vermogen geeft mensen het gevoel dat ze meer controle over hun leven hebben, maar juist dat vermogen kan ook voor heftige emoties zorgen. Zeker als er onzekerheid is over het behoud ervan, zoals bij snel dalende beurzen, tegenvallende winstcijfers van de onderneming of een echtscheiding. Dan kan de geldstress ons overvallen.
Quick & dirty
Dankzij inzichten uit de behavioural finance, de wetenschap op het snijvlak van de economie en psychologie, weten we steeds beter waarom ons brein zo sterk reageert. De Britse behavioural-financespecialist en voormalig beleggingsstrateeg James Montier legt uit dat in onze hersenen emotie vaak voorrang heeft op de cognitieve functie. Dat zit ’m in de twee verschillende, met elkaar verbonden systemen in ons brein. ‘Het ene – het X-systeem – neemt quick and dirty- beslissingen, het andere – het C-systeem – beslist rationeel maar traag.’ Goed om te weten: ‘De output van het emotionele X-systeem wordt vaak pas laat gecorrigeerd door de ratio in het C-systeem.’ Montier legt uit dat een gevolg daarvan is dat snelle beleggingsbeslissingen nemen op basis van emoties niet tot de beste keuzes leidt. Beleggers zijn dan meer geneigd om posities snel te verkopen of zich juist te laten meeslepen door de beleggingshype van het moment.
Betere beslissingen
Het goede nieuws: de inzichten uit de behavioural finance helpen ook om betere beslissingen te nemen. Door zaken in perspectief te plaatsen, is er ruimte voor ratio. Bijvoorbeeld bij bovengenoemde klant die de waarde van zijn portefeuille fors zag dalen. Beets: ‘We zijn dezelfde dag nog bij hem langsgegaan en hebben de uitgangspunten, zijn wensen en het door ons gemaakte vermogensplan nog eens doorgenomen.’ De klant is nog steeds blij met de uitgangspunten en besloot te ‘blijven zitten’. Hij heeft zelfs zijn aandelenbelang nog iets uitgebreid. ‘Aan het eind van het jaar stond zijn portefeuille 6 procent in de plus’, zegt Beets. Geen garantie voor de toekomst natuurlijk. Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Toch toont dit voorbeeld dat een forse daling van de portefeuille de beleggingsdoelen op lange termijn niet in gevaar hoeft te brengen.
Is het genoeg?
De experts van de bank merken dat ook de genoeg-vraag ons vaak bezighoudt. Is er genoeg vermogen om te stoppen met werken, voor meer zorg straks of om de volgende generatie te helpen bij aankoop van een woning? Te weinig inzicht kan tot onzekerheid leiden. Kraaij: ‘Zo was er de 58-jarige directeur-grootaandeelhouder die zijn werkmaatschappij had verkocht. Met 4 miljoen euro op de rekening van de holding moest er op basis van de gemiddelde levensverwachting nog een flinke periode financieel worden overbrugd.’ Bij de ondernemer, gewend om de touwtjes in handen te hebben, zorgde dit voor onrust. Ook was het wennen dat hij de kasstromen – het salaris vanuit de bv en dividend vanuit de werkmaatschappij – niet meer op zijn rekening zag binnenkomen. In plaats daarvan komt het inkomen nu uit zijn vermogen. Een vermogensplan kan de onzekerheid hierover wegnemen, zegt Kraaij. Een belangrijk onderdeel is een tijdbalk met daarop de financiële doelen op lange en korte termijn. Die doelen en hun timing bepalen hoe het vermogen het beste kan worden ingezet in de komende jaren.
De rust van vooruitdenken
Een vermogensplan kan veel zorgen wegnemen, ervaren klanten in de praktijk. Zo wordt duidelijk of doelen financieel haalbaar zijn. Vermogensplanning draait dus vooral om vooruitdenken. Maar onderschat de gemoedsrust die dat nú oplevert niet. Dat komt ook doordat de doemscenario’s die ons ’s nachts wakker houden worden besproken. De private banker laat zien welk effect die hebben op de plannen. Wanneer het even minder gaat met de onderneming, een partner ziek wordt of een kind financiële steun nodig heeft. Die situaties zelf zijn misschien niet te voorkomen, maar de financiële risico’s die ze opleveren vaak wel.
Een belangrijke component in een goede vermogensplanning is het afdekken van de financiële risico’s. Dat doe je door een deel van het vermogen daarvoor te reserveren of door een verzekering. Dit voorkomt dat je in een financieel moeilijke tijd een groot deel van het vermogen moet aanspreken. Een geruststelling. De vermogensplanning vormt de financiële routekaart voor de komende jaren, maar het is en blijft een dynamisch document. Tussentijdse veranderingen kunnen vragen om een aanpassing van de planning. Zo kan er tijdig worden bijgestuurd.
Is het genoeg? Plan voor financiële doelen
Lukt het echt om de wensen in de toekomst te behalen, zoals eerder stoppen met werken of een vakantiehuis? Niets geeft zoveel rust als een goed plan. Vier voorbeeldberekeningen om meer gevoel te krijgen bij de cijfers.
Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
Stap 1 • Rentenieren of interen
Betaalt u het doel straks uit het rendement op het vermogen? Of mag het vermogen zelf ook worden aangesproken? Een belangrijke keuze. Stel er is 5 miljoen euro beschikbaar en de wens is om te stoppen met werken. Voor privébestedingen is netto 100.000 euro per jaar gewenst, dan moet het vermogen minimaal 2% rendement per jaar opleveren (2% van 5.000.000 = 100.000 euro). Mag het op? Dan kunt u vijftig jaar leven van uw vermogen. Let op: belasting en inflatie en de kosten van beleggen zijn hier nog niet in opgenomen, daarover verderop meer.
Stap 2 • Afrekenen met de Belastingdienst
Jaarlijks moet u afrekenen over de aangroei van het totale vermogen in box 3. Over de tarieven in box 3 voor de komende jaren is veel te doen. Een voorbeeldberekening met 1,5% belasting over uw vermogen in box 3 geeft alvast een idee van het effect van de belastingheffing op uw vermogen. Raadpleeg altijd uw fiscaal adviseur voor een berekening die aansluit op uw persoonlijke situatie, de dan geldende belastingtarieven en de kosten van beleggen.
Lees meer over de veranderingen in box 3 op financialfocus.nl (zoekterm box 3).
Stap 3 • Rekening houden met inflatie
De koopkracht van uw vermogen daalt elk jaar een beetje. Corrigeer de groei van het vermogen daarom met het inflatiepercentage. Gemiddeld daalt de koopkracht elk jaar circa 1,8%. Het doelbedrag moet dus elk jaar met minimaal dat percentage toenemen om nominaal in stand te blijven.
Stap 4 • Welk rendement is nodig?
Bereken nu hoeveel rendement minimaal nodig is om het doelbedrag te halen. Bij een belasting in box 3 van gemiddeld 1,5% per jaar en een gemiddelde inflatie van 1,8% moet elke euro jaarlijks minimaal met 3,5% toenemen om vermogen nominaal in stand te houden. Moet het doelbedrag uit het rendement komen, dan moet de hoofdsom daarnaast toenemen met een bepaald percentage per jaar. In dit voorbeeld van 5 miljoen euro (3,5% belasting en inflatie + 2% vermogensgroei) is dit ruim 6%.
Stap 5 • Pas het plan aan
Toets of het beoogde rendement haalbaar is en past bij uw risicobereidheid. Ook de beleggingshorizon speelt hierbij een rol. Dat is het aantal jaar dat het beschikbare vermogen belegd kan worden en niet nodig is voor andere bestedingen. Het effect van de volatiliteit op beleggingen neemt af naarmate de tijd vordert. Wie zijn geld een tijd kan missen, kan hiervan profiteren. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer risico u in theorie met uw vermogen kunt nemen. U hebt immers de tijd om tussentijdse dalingen af te wachten. Als het einde van de horizon nadert, moet u minder risicovol beleggen. Uw banker kan u helpen de haalbaarheid van uw financiële doelen te toetsen.
Don’t worry alone
Als er een vermogen is opgebouwd, voelen de meeste mensen een grote verantwoordelijkheid om het kapitaal in stand te houden. In de eerste plaats voor het gezin, maar ook voor de komende generaties. Die verantwoordelijkheid kan soms zwaar voelen. Sommige vermogenden vinden het daardoor zelfs lastig om geld uit te geven. Voor hen maken de specialisten van de bank inzichtelijk welke impact op het vermogen een grote uitgave zoals een tweede woning of een grotere woning heeft op korte en lange termijn.
'Don’t worry alone is het advies van veel psychologen'
Het helpt ook om die verantwoordelijkheid te delen met een partner. Uit onderzoek blijkt dat door de werking van ons brein de intensiteit van zorgen afneemt op het moment dat ze worden gedeeld, ook al is de externe realiteit helemaal niet veranderd. Don’t worry alone is dan ook het advies van psychologen. Toch maken we ons in de praktijk vaak juist wel alleen zorgen.
Achterstallig onderhoud
Wanneer de partner en andere naasten ook op de hoogte zijn van de geldzaken, daalt de kans dat er bij hen geldstress ontstaat in de toekomst. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de onderneming of de beleggingsportefeuille als een partner of ouder wegvalt? Vaak is wel bekend dat hij of zij een beleggingsportefeuille heeft, maar weet niemand waar de inlogcodes zijn. Nederland heeft zo’n 1,9 miljoen beleggende huishoudens volgens de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In veel van die huishoudens houdt maar één gezinslid zich actief bezig met de beleggingen, onderzocht DNB.
Wie kent in geval van nood de namen van de accountant en bankier die kunnen helpen bij vragen over de vennootschap? Niet prettig om over na te denken, wel belangrijk. Beets ziet bijvoorbeeld dat ondernemers en hun partners niet weten dat er fiscaal moet worden afgerekend als de ondernemer wegvalt of de onderneming wordt stopgezet. Zij worden dan verrast door een forse belastingclaim.
De bank stond recent een weduwe bij die een nalatenschap van haar man kreeg met daarin een aantal panden. De ogenschijnlijk ruime nalatenschap bleek een bron van stress. Kraaij: ‘Het ging om vastgoed met achterstallig onderhoud, waarvan een deel al een tijdje leegstond. In de nalatenschap was niet voldoende liquide vermogen beschikbaar om de erfbelasting te betalen, wat betekende dat de weduwe een deel van de panden binnen afzienbare tijd moest verkopen.’ Het advies van de specialisten aan partners luidt: zorg dat je weet wat er financieel gaande is, al is het maar op hoofdlijnen. Als een van de partners niet over de kennis of vaardigheden beschikt om bijvoorbeeld alles rond de onderneming of de beleggingsportefeuille te regelen, leg dan vast wie hem of haar daarbij kan helpen.
Niets over het hoofd zien
‘De meeste klanten zijn uiteindelijk op zoek naar bevestiging dat zaken goed geregeld zijn. Ze willen niets over het hoofd zien’, zegt Kraaij. Zeker als privé- en bv-zaken door elkaar lopen is een goede inventarisatie essentieel. In het vermogensplan wordt alles dat van belang is voor de (toekomstige) inkomsten en uitgaven meegenomen. Huiswerk voor veel klanten, zegt Beets. ‘Mensen komen papieren tegen van akten en regelingen waarvan ze niet eens wisten dat ze die hadden.’ Bijkomend voordeel: alle bezittingen en regelingen kunnen zo eens opnieuw onder de loep worden genomen. Denk aan leningen en (papieren) schenkingen aan familieleden en goede doelen. ‘Getoetst wordt of ze nog steeds aansluiten bij de wensen’, zegt Beets. ‘Soms zijn er in het verleden constructies opgezet die vooral zijn gericht op het behalen van fiscaal voordeel. De vraag is dan of deze nog aansluiten bij de wensen nu en nog steeds dat beoogde fiscale voordeel opleveren.’
Vermogensoverdracht
Die inventarisatie en de scenario’s laten ook zien wat de mogelijkheden zijn om vast vermogen over te dragen aan de kinderen. Of om ouders te helpen als meer zorg nodig is. Vijftigers en zestigers bevinden zich in een levensfase waarin niet alleen de eigen financiële doelen aandacht vragen, maar ook die van hun ouders en (volwassen) kinderen. Dat ouders niet altijd duidelijk zijn over hun woonwensen als de behoefte aan zorg in de toekomst mogelijk toeneemt zorgt voor onzekerheid. Een toenemend aantal mensen maakt zich zorgen over wat er op hen afkomt als ouders hun geldzaken niet zelf meer kunnen beheren. Wat zijn de wensen van pa en ma? Is er straks voldoende geld beschikbaar voor 24-uurszorg? Ga in gesprek met elkaar, ook om aannames te toetsen, adviseert Kraaij. Hij en zijn collega’s merken dat sommige klanten aarzelen om over geldzaken te praten omdat ‘de kinderen het al druk genoeg hebben met hun eigen leven’. In werkelijkheid maakt de jongere generatie zich wel degelijk zorgen over wat er op hen afkomt als ouders ziek worden of overlijden.
Vermogen schenken
Veel ouders en grootouders steunen hun kinderen en kleinkinderen graag financieel. Daarmee raken de persoonlijke financiën verweven met die van de kinderen. Dat pakt niet altijd goed uit, waarschuwen Beets en Kraaij. Beets ziet dat mensen die al vroeg zijn begonnen met het overhevelen van grote bedragen naar de volgende generatie daar later soms spijt van krijgen. ‘Het levert bijvoorbeeld spanning op als kinderen in de ogen van de ouders niet verantwoord omgaan met het hun toevertrouwde geld.’ Een bron van ergernis, merkt Kraaij: ‘Sommige ouders vinden dat ze daarmee ook nog eens het verkeerde voorbeeld aan de kleinkinderen geven.’ Als ouders de schenkingen stop willen zetten of daar voorwaarden aan verbinden, kan er ruzie in de familie ontstaan. De volwassen kinderen rekenen immers op de jaarlijkse schenkingen. Zo komt iets wat met goede bedoelingen begon als een boemerang terug.
Wennen aan fluctuaties
Vraag je af of kinderen wel goed zijn voorbereid op het vermogen dat hun in de toekomst toevalt. Help ze om op een goede manier ermee om te gaan, afgestemd op hun leeftijd en levensfase. Kinderen tijdig vertrouwd maken met het bezit van vermogen kan ruzie voorkomen. Beets raadt aan om al jong te beginnen met het schenken van kleine bedragen. Deel daarbij je bedoelingen, zegt hij. Vertel dat het niet de bedoeling is dat ze alles opmaken, tenzij hij of zij het geld gebruikt voor een woning of de start van een onderneming.’ Kraaij vult aan: ‘Ga vooral ook beleggen met je bijna volwassen kinderen. Dan zien ze hoe beleggen werkt en raken ze gewend aan de fluctuaties op de financiële markten.’ Op die manier leren kinderen goed met vermogen om te gaan. ‘Het legt de basis voor de toekomst, als er grotere bedragen hun richting op komen’, zegt Beets. ‘Als er iets is dat ouders rust geeft, dan is dat het.’
Geldstress voorkomen
Op- en neergaande aandelenbeurzen, het uitgavenpatroon van kinderen of aandacht voor ouders die zorg nodig hebben: Financial Focus polst bij specialisten hoe je het beste omgaat met de uitdagingen van vermogen. Spoiler: de juiste voorbereiding en inzicht in de jacht op wolharige mammoets zijn cruciaal.
Hoe voorkom ik stress over mijn beleggingsportefeuille?
‘Door een passend risicoprofiel en de juiste beleggingshorizon’, zegt Judith Sanders, beleggingsstrateeg ABN AMRO MeesPierson. ‘De ene belegging is de andere niet en als belegger kun je daar je voordeel mee doen door vermogen over diverse beleggingen te spreiden. Een goed gespreide portefeuille vangt de koersuitslagen van individuele ondernemingen en de ontwikkelingen in sectoren en regio’s op termijn beter op.’ Bepaal ook een duidelijke beleggingshorizon: de periode waarin het beschikbare vermogen belegd kan worden en niet nodig is voor andere bestedingen. Dat helpt om de portefeuille met enige afstand te bekijken, weet Sanders. ‘Bedenk dat tussentijdse grote en kleine bewegingen erbij horen. De beurs gaat niet in een rechte lijn omhoog. In geval van onverwachte gebeurtenissen zien we vaak dat beurskoersen over de hele linie dalen. Dat komt door de wereldwijde samenhang tussen ondernemingen en vooral het sentiment op beurzen.’
In turbulente periodes op de beurs stap ik graag even uit. Verstandig?
Nee, zegt Judith Sanders. Telkens in- en uitstappen in de aandelenmarkten werkt niet. ‘Door belegd te blijven, pakt de belegger zowel de pieken als de dalen van de beurs mee. Zo maak je de meeste kans om de langetermijndoelstellingen te halen. Het is ondoenlijk om de beste dag en de slechtste dag te timen. En onverstandig. Als je namelijk de tien beste dagen in een jaar niet belegd bent, is dat van grote invloed op het gemiddelde rendement. Dat schiet onmiddellijk flink naar beneden. Als belegger kun je je dus niet veroorloven om de beste dagen van het beursjaar te missen. Daarnaast brengt onnodig handelen ook nog eens extra kosten met zich mee.’
Hoe zorg ik dat mijn (bijna) volwassen kinderen goed met geld omgaan?
Laat kinderen meer hun eigen boontjes doppen, adviseert ontwikkelingspsycholoog Steven Pont ouders. Pont bestudeert psychologische groei en ontwikkeling van mensen gedurende hun leven. ‘Vanaf de puberteit ontwikkelt de relatie tussen ouder en kind zich van een hiërarchische relatie naar een meer gelijke, symmetrische relatie tussen volwassenen. Met horten en stoten – zeker in de puberteit – wordt het kind steeds zelfstandiger, ook op financieel gebied.’ Ouders kunnen volgens hem de verzelfstandiging versnellen door hun kinderen meer verantwoordelijkheid te geven. ‘Fouten maken hoort erbij’, zegt Pont, die benadrukt dat het proces van verzelfstandiging met vallen en opstaan gaat. ‘Ouders moeten niet alles voor kinderen oplossen. Want maak je als kind die ervaringen niet mee, dan stagneert je ontwikkeling.’
Tips van Steven Pont
- ‘Geef kinderen al vroeg financiële verantwoordelijkheid.’
- ‘Laat volwassen kinderen die nog thuis wonen meebetalen, onder andere aan het huishouden. De ontwikkeling van een meer symmetrische relatie vertraagt als ouders nog lang alle kosten betalen.’
- ‘Laat kinderen fouten maken. Grijp niet direct in als ze te veel geld uitgeven, laat ze dat tekort ervaren.’
Wanneer moet ik met mijn volwassen kinderen in gesprek gaan over vermogen?
Zo snel mogelijk. Er is namelijk een grote kans dat zij zich in de toekomst bezig moeten houden met het beheer ervan. Dan is het fijn dat het bij leven goed besproken en geregeld is. ABN AMRO MeesPierson helpt volwassen kinderen van vermogende ouders zich voor te bereiden op het bezit van vermogen later. Kinderen van 31 jaar en ouder van klanten van ABN AMRO MeesPierson kunnen gebruikmaken van Connect. Met Connect kunnen zij zelf de dienstverlening van Private Banking ervaren. Het kind krijgt zo alle ruimte om met de hulp van ervaren professionals eigen keuzes te maken.
Meer lezen: www.abnamro.nl/nl/privatebanking/connect