Direct naar content

Het verstrekken van een lening kan een manier zijn voor een ouder om geld aan zijn kind ter beschikking te stellen. Een lening heeft financiële gevolgen, en daarmee fiscale gevolgen. En het brengt een financiële band tussen de ouder en het kind tot stand. Het is dan ook verstandig om zorgvuldig te werk te gaan als u een lening verstrekt. Wij helpen u op weg met een aantal aandachtspunten.

U helpt uw kind

Met een lening stelt u geld beschikbaar aan uw kind, die er bijvoorbeeld een huis mee kan kopen. Op deze manier kunt u uw kind laten profiteren van uw vermogen tijdens uw leven.

Het verstrekken van een lening heeft gevolgen voor u als ouder en voor uw kind. U wordt niet armer door het verstrekken van een lening, maar het geld komt wel ‘vast te zitten’ door de lening. Dat moet passen. Denk hierbij ook aan eventuele toekomstige uitgaven zoals zorgkosten. En als u meerdere kinderen heeft: wat als er meer kinderen aankloppen voor een lening?

Een familielening kan makkelijker en misschien goedkoper tot stand komen dan een lening bij een bank. En wellicht voelt het goed om zaken in de familie te regelen en niet naar een externe partij te hoeven stappen.

Hou het zakelijk

Stel dat de situatie is dat uw kind niet of niet genoeg kan lenen bij een bank. Dat is dan een belangrijk punt bij de overweging of u de lening wel moet verstrekken. Als het zo is dat een bank de risico’s te hoog inschat, dan is dat iets om mee te wegen. Misschien schat u de risico’s minder groot in, of bent u bereid de risico’s te lopen. Het gaat mij erom dat u zich van dit punt bewust bent en bewuste keuzes maakt.

Het kan lastig zijn om in familieverhoudingen geldzaken nuchter en zakelijk te benaderen. Het kan dan goed zijn om een adviseur in te schakelen die de taak heeft om dat te doen. De toekomst blijft onzeker, maar we zetten een grote stap als de lening in ieder geval bij het begin goed in ieders financiële plaatje past. Misschien is uw notaris of uw accountant/fiscalist een goede partij om hierbij in te schakelen?

Leg afspraken goed vast

Het punt van zakelijkheid geldt ook de afspraken over de lening. Welke voorwaarden gelden er precies? Er moeten afspraken komen over de looptijd, tussentijdse aflossing, de rente, zekerheden zoals een hypotheekrecht enzovoorts. Hier leest u daar meer over, vanuit het perspectief van een lening voor de aankoop van een woning. U treft daar ook een voorbeeld aan van een onderhandse leningsovereenkomst.

Een recente uitspraak van een rechter geeft aan hoe belangrijk het is om afspraken goed vast te leggen. Vader meent dat hij een lening heeft verstrekt aan zijn zoon, zoon dacht dat het een schenking was.

Een financiële relatie

Het verstrekken van een lening voegt een financiële component toe aan de relatie die u met uw kind heeft. Dat hoeft niet erg te zijn, als u het zich maar realiseert. Misschien helpt u uw kind met het (sneller) zetten van stappen in zijn of haar leven, wat de relatie ten goede komt. Maar stel dat de rente voor deze maand niet binnenkomt en u uw kind daar op moet aanspreken? Dat kan de relatie onder druk zetten.

Een alternatief voor een lening kan een jaarlijkse schenking van een geldbedrag zijn, waarmee uw kind rente en/of aflossing op de lening bij een bank kan betalen. Dat brengt misschien een andere financiële relatie met zich mee?

Meer lezen over een familielening

In verschillende artikelen hebben we het onderwerp familielening eerder besproken:

Waar heeft u vragen over?

Het verstrekken van een lening heeft veel invalshoeken. Ik heb er een aantal genoemd. Maar laat ik mij ook tot u richten. Waar heeft u vragen over als het gaat over het verstrekken van een lening? Laat het ons weten, en dan komen we er in een volgend artikel op terug. U kunt de button ‘Stel een vraag’ onder dit artikel gebruiken.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.