Direct naar content

Bedrijfsfilantropie: hoe gaat u van start?

Gepubliceerd op:
4 min. leestijd

In de vorige delen van het drieluik spraken wij over de verschillende mogelijkheden voor bedrijfsfilantropie en het betrekken van medewerkers daarbij. In het laatste deel van het drieluik gaan wij in op de concrete stappen die u kunt nemen wanneer u met uw bedrijf filantropisch actief wilt worden. Zoals eerder aangegeven kan een corporate foundation (bedrijfsstichting) een mooie optie zijn, maar dit is niet noodzakelijk.

Stel een geefplan op

Of u nu een corporate foundation opricht of via losse of structurele schenkingen goede doelen ondersteunt: een geefplan is de basis waar u mee start. Door te starten met een goed geefplan, net als een ondernemer met een goed ondernemingsplan, kunt de toekomstige impact van uw bedrijfsfilantropie inzichtelijk maken en vergroten. Wij raden u aan om het geefplan samen met toekomstige bestuursleden en betrokkenen op te stellen.

De missie en strategie zijn de belangrijkste componenten van een geefplan. Concreet betekent dat, dat u als bedrijf eerst moet kijken naar het probleem dat u wilt aanpakken; voor welk probleem wilt u een oplossing aandragen? Voor welke doelgroep en in welke regio? Wilt u dat de activiteiten van de stichting een link hebben met de kernactiviteiten en waarden van uw bedrijf of wilt u juist een heel andere weg inslaan? Het is goed om kritisch te kijken naar wanneer u als bedrijf de meeste toegevoegde waarde kunt leveren aan een maatschappelijk probleem. Daarnaast is het goed om te bedenken of u alleen geld of ook kennis en tijd wilt inzetten.

Op basis van het geefplan kunt u zelf op zoek gaan naar goede doelen organisaties, maar u kunt goede doelen ook in staat stellen om zelf een aanvraag in te dienen. Zorg er dan voor dat er een duidelijke lijst met criteria is waar goede doelen aan moeten voldoen voordat zij een aanvraag indienen.

Stappen voor het oprichten van een corporate foundation

Er komt het één en ander kijken bij het oprichten van een corporate foundation met een ANBI*-status. Het geefplan biedt een goede basis. Vervolgens zijn er nog een aantal stappen die komen kijken bij het oprichten van een stichting. Hieronder delen wij deze stappen en aandachtspunten met u:

  1. Bedenk wie u betrekt bij het bestuur van de stichting. Dit kunnen medewerkers uit uw bedrijf zijn, maar ook experts met verstand van de goede doelen die u met uw stichting wilt steunen. En wie wordt verantwoordelijk voor het management van de stichting?
  2. Uw stichting heeft ook een beleidsplan nodig. U kunt hier het geefplan voor gebruiken als basis. In dit beleidsplan staat informatie over de doelstelling en werkwijze van uw stichting. Ook deelt u in een beleidsplan informatie over het budget en de criteria waar goede doelen aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor financiering.
  3. Nu komt het officiële deel: richt een stichting op bij de notaris. De notaris schrijft de stichting ook in het Kamer van Koophandel Register. Verder dient u gegevens over de stichting online te publiceren, bijvoorbeeld op de website van uw bedrijf. Dit is nodig om een ANBI-status te krijgen en te behouden.
  4. Als de stichting is opgericht en het beleid is bepaald, kunt u beginnen met de ANBI-aanvraag voor uw stichting. U vindt het aanvraagformulier op de website van de Belastingdienst. Na ongeveer 8 weken krijgt u bericht of uw stichting de ANBI-status krijgt.

Het opstellen van een geefplan en het oprichten van een corporate foundation kost tijd. Maar ook in dit geval is een goed begin echt het halve werk. Wij wensen u en uw medewerkers veel geefplezier en veel maatschappelijke impact toe.

Wilt u meer weten?

Bent u enthousiast over de mogelijkheden om met uw bedrijf filantropisch actief te worden? De specialisten van ABN AMRO MeesPierson kunnen u helpen bij het opstellen van een geefplan en de stappen die nodig zijn voor het oprichten van een corporate foundation. Ook kunnen zij helpen bij het vinden van passende goede doelen en u wegwijs maken in de wereld van filantropie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw banker of een bericht sturen naar filantropieadvies@nl.abnamro.com.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.