Direct naar content
3 min. leestijd

Beleggingsjaar 2022 zit er bijna op, een teleurstellend jaar. Op het moment van schrijven is het nog niet zeker, maar als het vierde kwartaal zich in lijn met de eerste drie ontwikkelt, is dit het slechtste beursjaar in ruim een eeuw.

Zowel aandelen als obligaties hadden een slecht jaar en weinig beleggingscategorieën leverden wel rendement op. Dit heeft alles te maken met de forse rentestijging die beleggers voor de kiezen kregen. Stijgende rentes zijn niet alleen funest voor obligatiekoersen, maar ook voor aandelen. Een hogere rente rechtvaardigt een lagere waardering. Dat is precies wat te zien was op de aandelenbeurs: een waarderingscorrectie.

Deze ontwikkeling hangt samen met de hoge inflatie, die werd versterkt door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor moesten centrale banken een steeds scherpere koers varen. De aanzienlijk gestegen rente, sterk verkrappende financiële condities en omgekeerde Amerikaanse rentecurve doen de vraag rijzen of een recessie aanstaande is.

Wij denken dat de aandacht voor inflatie zal afnemen. Veel indicatoren, zoals minder verstoppingen in de wereldwijde aanbodketen, lagere grondstofprijzen, dalende huizenprijzen en lagere tarieven voor vrachtscheepvaart, tonen dat de inflatie zal dalen. In 2023 gaan basiseffecten meespelen. Onze economen voorzien dat de inflatie in de V.S. aan het begin van de zomer onder de 3 procent komt, terwijl dat voor de eurozone aan het begin van de herfst zal zijn.

De piek in de rente is nabij, verwachten we. Dat maakt ons enthousiast over staatsobligaties. Obligaties krijgen in de hele portefeuille weer een neutrale weging. Staatsobligaties kunnen weer de beschermende functie aan de portefeuille toevoegen in moeilijkere economische tijden.

Met afnemende inflatie zal de aandacht verschuiven naar de aankomende recessie. Door de energiecrisis zal die diep zijn in Europa. Voor de V.S. voorzien we een milde recessie omdat vanaf eind 2022 de arbeidsmarkt gaat draaien en de dip in de consumentenbestedingen in het midden van het jaar komt te liggen. Daarom verwachten we dat centrale banken begin 2023 klaar zijn met de rente verhogen, waarbij ze richting het eind van het jaar de rente alweer zullen verlagen.

We blijven voorlopig terughoudend met aandelen, waarbij de aandelenportefeuille nog altijd defensief is ingestoken. Wel zijn we nu minder negatief over aandelen, omdat de beurs vooruitloopt en wij in de tweede helft van 2023 een gematigd economisch herstel verwachten. Daarom zullen wij in de loop van het jaar waarschijnlijk meer risico aan de portefeuille toevoegen.

Met de verschuiving van de focus op inflatie naar recessie en gematigd herstel verwachten wij dat het klimaat voor beleggers in 2023 uitdagend blijft, maar rendementen beter zullen zijn. Laat dat naast een goede gezondheid een mooie boodschap zijn voor het nieuwe jaar.

Fijne feestdagen!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.