Direct naar content
5 min. leestijd
  • Auteur

Dankzij de verkoop van hun bouwbedrijf hebben Bert en Kate een mooi vermogen verworven. Nu is het hun wens te schenken aan goede doelen, nog meer dan ze al deden. Ze maken de balans op met hulp van de specialisten van ABN AMRO MeesPierson.

Financiële balans

Privé:

Woning: €1.500.000
Hypotheek eigen woning: €0
Spaarrekeningen: €300.000
Waarvan bestemd voor filantropie in 2023: €-25.000
Beleggingen: €500.000

BV:

Waarde aandelen BV: €7.000.000
Aanmerkelijkbelangclaim * 26,9%: € -1.076.000
Waarvan bestemd voor filantropie in 2023: € -100.000
Waarvan bestemd voor aflossing hypotheken kinderen: € -300.000

Totaal: €7.799.000

* toekomstige inkomstenbelastingclaim op de BV

Bert heeft het bouwbedrijf, een familiebedrijf, als enig kind overgenomen van zijn vader. Samen met Kate heeft hij hard gewerkt en de onderneming is de afgelopen dertig jaar flink gegroeid. De recente verkoop aan drie medewerkers leverde het echtpaar een mooi vermogen op. Een deel willen ze gebruiken om met donaties mensen en organisaties te helpen uit de omgeving van het bedrijf. Ze hebben een sterke binding met de regio en willen er een aantal goede doelen steunen die hun na aan het hart liggen.

Wensen

Bert en Kate hebben goede én slechte ervaringen met filantropie. Sommige projecten waar ze in het verleden aan bijdroegen kwamen niet van de grond. Andere giften maakten wel degelijk een verschil. Nu er meer vermogen beschikbaar is willen ze zich verder verdiepen in schenken. Bijvoorbeeld aan het ziekenhuis in hun woonplaats, waar naast zorg ook wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan om ziektes en aandoeningen beter op te sporen en te behandelen. Hun kleinzoon, die een hartafwijking heeft, moet daar regelmatig heen. De twee willen ook andere kinderen die het niet makkelijk hebben steunen. Zo droegen ze met het bedrijf al lange tijd bij aan een lokale stichting die sportactiviteiten organiseert voor gezinnen in armoede. Daar gaan ze na de verkoop mee door.

Volgende generatie

Hun drie volwassen zoons hebben ook florerende bedrijven. Zodoende was het duidelijk dat zij het bouwbedrijf niet zouden overnemen. Wel zijn ze nauw betrokken bij de giften van hun ouders aan goede doelen. Aan de keukentafel wordt veel gesproken over de projecten en de voortgang ervan. Een eigen stichting is interessant, want daarmee kunnen ze heel gericht doelen steunen. Voor Bert en Kate is belastingaftrek geen doorslaggevende reden om wel of niet te schenken, maar omdat die van grote invloed kan zijn op de nettolast willen ze zich wel erover buigen. Mogelijk kunnen ze daarmee meer schenken.

Eigen woning

De eigen woning is al jaren hypotheekvrij. De hypotheekschuld aflossen was het eerste waar ze mee startten toen de onderneming winst begon te maken. Bert en Kate voelen zich beter zonder schulden en gunnen die vrijheid ook aan de kinderen. Reden om na de verkoop van de onderneming geld aan hen te schenken om hun hypotheken af te betalen.

Beleggingsportefeuille

Een deel van het vermogen gaan Bert en Kate beleggen. Duurzaam beleggen spreekt hen aan, maar ze willen eerst de mogelijkheden onderzoeken, bijvoorbeeld om in innovatieve duurzame bedrijven te investeren.

Nalatenschap

Hun drie zoons hebben het goed, weten Bert en Kate. Ze zien dan ook geen noodzaak om een grote erfenis achter te laten. De komende jaren blijven ze waar mogelijk schenken aan goede doelen.

Ook de balans opmaken?

Neem contact op met uw eigen private banker of ga naar financialfocus.nl/contact.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.