Direct naar content
  • Auteur

Arnout en Javier hebben binnen hun cateringbedrijf een flinke reserve opgebouwd. Nu de belasting in box 2 gaat stijgen, overwegen ze nog dit jaar een deel ervan als dividend uit te keren. Ze maken de balans op met hulp van de specialisten van ABN AMRO MeesPierson.

Financiële balans

Privé:

Woning Utrecht: €1.800.000
Hypotheek woning Utrecht: €-500.000
Spaarrekeningen: €100.000
Beleggingsfondsen: €650.000

BV:

Waarde aandelen BV: €3.000.000
Inkomstenbelastingclaim box 2 (max.) 33% * € -990.000

Totaal: €4.060.000

* verkrijgingsprijs p.m.

Het cateringbedrijf van Arnout en Javier groeit gestaag. Ze verzorgen al zo’n vijftien jaar de catering van bedrijfsborrels, evenementen, bruiloften en andere bijeenkomsten. Op een zo duurzaam mogelijke manier, en dat slaat aan bij de klanten. Door hun behoudende aanpak beschikt de vennootschap over flinke financiële reserves, geld dat de komende jaren slechts ten dele nodig is voor de groei van de onderneming. Is het slim nog dit jaar dividend uit te laten keren, mede voor de aankoop van een nieuwe woning?

Woning in het buitengebied

Hun bod op de woning in het buitengebied van Utrecht is geaccepteerd. De aankoopkosten zijn circa 1,8 miljoen euro. Ze betalen 500.000 euro uit de overwaarde van hun huidige huis. Het plan is om 800.000 euro uit de bv te halen door middel van een dividenduitkering. Voor de overige 500.000 euro willen de twee een hypotheek afsluiten bij de bank.

Dividend uitkeren

Arnout heeft gelezen dat de belasting in box 2 in 2024 stijgt en vermoedt dat nog dit jaar dividend uitkeren een aanzienlijke besparing kan opleveren. Ze zijn benieuwd hoeveel dividend ze moeten uitkeren om in privé na belastingen het gewenste bedrag over te houden. Ook willen ze de mogelijkheid bespreken om een (hypotheek)lening bij de bv af te sluiten.

Financiële rust

Arnout en Javier gedijen het beste bij financiële rust. Ze nemen zo min mogelijk financieel risico in hun onderneming en lenen niet. Zo kunnen ze zich concentreren op de groei van hun onderneming en het opleiden van jongeren binnen hun vak.

Beleggingsportefeuille

Naast de reserves in de bv hebben de twee ieder nog een spaar- en een beleggingsrekening met daarop in totaal 750.000 euro. Tijd om zich met beleggen bezig te houden hebben ze niet. Via hun private banker hebben ze een aantal jaar geleden vastgelegd dat automatisch maandelijks een vast bedrag wordt belegd in wereldwijd gespreide beleggingsfondsen.

Expert over de balans van Arnout en Javier

Arnout en Javier bespreken met expert Vermogensplanning René Bruel het plan om geld uit hun cateringbedrijf te halen. Vanaf 2024 wijzigt de tariefstructuur in box 2 van de inkomstenbelasting. Dat heeft gevolgen voor ondernemers die een aanmerkelijk belang (5 procent of meer) bezitten in een bv, zoals zij. Is het verstandig nog dit jaar een dividenduitkering te doen?

Timing van dividend

Over de opgebouwde winstreserves in hun bv betalen ondernemers met een aanmerkelijk belang op enig moment inkomstenbelasting in box 2. Bijvoorbeeld als de bv winstreserves uitkeert als dividend. Uiterlijk bij overlijden moet de belastingclaim worden afgerekend. Dit jaar geldt nog een vast tarief van 26,9 procent. Per 2024 wijzigt de tariefstructuur: over de eerste 67.000 euro aan inkomen in box 2 gaat het tarief omlaag naar 24,5 procent. Fiscaal partners kunnen samen 134.000 euro tegen het lage tarief van 24,5 procent ontvangen. Over het meerdere stijgt het tarief naar 33 procent.

Nog dit jaar dividend

Het vermogen in de bv van Arnout en Javier is zodanig groot dat ze verwachten ooit over het grootste deel het hoge tarief te moeten betalen. Met het oog daarop willen ze in 2023 een grote dividenduitkering doen. Om 800.000 euro netto beschikbaar te krijgen is bij een tarief van 26,9 procent in box 2 een brutodividend nodig van een kleine 1,1 miljoen. Keren ze het dividend pas in 2024 uit, dan is bijna 83.000 euro meer brutodividend nodig om hetzelfde nettobedrag van 800.000 euro over te houden.

Lenen bij bank of bv

Dividend uitkeren is slechts een van de opties voor Javier en Arnout om de koopsom van de woning te betalen. Ze kunnen ook hun privévermogen op de spaar- en beleggingsrekening aanspreken of een lening bij de eigen bv of bij de bank afsluiten. Elke optie heeft voor- en nadelen. Welk rendement op het vermogen ze verwachten in privé en in de bv is hierbij belangrijk. Op de beleggingsfondsenportefeuille verwachten zij op lange termijn een mooi rendement te maken. Daarom stoppen ze dit vermogen liever niet in het huis. Javier en Arnout kunnen ook vermogen dat niet nodig is in het bedrijf lenen van de eigen bv. De zakelijke rente levert de bv een gegarandeerd rendement op. Dat is met name interessant als deze rente hoger is dan het rendement dat de bv zou maken door het vermogen op een andere manier te investeren. Maar als de bv een hoger rendement kan behalen dan de rente op de lening, is lenen bij de bank interessanter dan lenen van de eigen bv. Mits het lukt tegen een vergelijkbare rente een hypotheek af te sluiten.

Kleinere bedragen uitkeren

Ze besluiten het vermogen dat overblijft na de uitkering van het dividend beschikbaar te houden voor beleggingen en investeringskansen binnen de bv. Voor de resterende 500.000 euro nemen ze een hypotheek bij de bank. Vanaf 2024 keren ze jaarlijks een wat kleiner dividend uit, om zo van het lage tarief te profiteren. Ze zijn nu nog actief in de onderneming en ontvangen salaris uit de bv. Het deel van het uitgekeerde dividend dat ze niet nodig hebben voegen Arnout en Javier toe aan hun fondsenportefeuille.

Ook de balans opmaken?

Neem contact op met uw eigen private banker of ga naar financialfocus.nl/contact.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.