Direct naar content

Vanzelfsprekend kijkt u bij verduurzamen eerst naar uw eigen woning. Daarvoor zijn er immers veel regelingen, subsidies en fiscale voordelen. Helaas zijn die regelingen minder beschikbaar bij het verduurzamen van uw vakantiewoning. Toch kunt u door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen uw tweede woning ook verduurzamen. Naast het financiële voordeel levert dit ook een bijdrage aan een beter milieu.

Verduurzamen, waar begint u?

Ook voor uw vakantiewoning geldt dat het belangrijk is het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor zijn er relatief eenvoudige energiebesparingstips die wij in het artikel ‘Makkelijke en goedkope energiebespaartips’ voor u hebben opgesomd. Net als bij het verduurzamen van uw eigen woning bestaat het gestructureerd aanpakken van de verduurzaming in feite uit drie stappen:

1. Beperk de energiebehoefte door uw vakantiewoning goed te isoleren

De grootste besparingen kunt u realiseren door zo min mogelijk energie te gebruiken. Uiteraard zult u dan eerst inzicht moeten hebben in de energiestromen: waar gaat de energie naartoe en waar gaat energie verloren. Inzicht in uw energieverbruik kunt u krijgen door een slimme meter van de energieleverancier of energiemeters voor apparaten (verkrijgbaar via webwinkels of bouwmarkten). Ook kunt u via een infrarood scan of ultrasoon scan in beeld (laten) brengen waar warmtelekken zijn. Meer informatie over warmtebeelden vindt u op de site van Milieu Centraal.

Door vervolgens isolerende maatregelen zoals tochtstrippen, radiatorfolie, dubbelglas en dak-, muur- en vloerisolatie aan te brengen, kunt u de stookkosten aanzienlijk laten dalen. Bij verlichting kunt u denken aan ledlampen die 90% efficiënter zijn dan gloeilampen en gaan bovendien langer mee. Ook wanneer u de thermostaat van de cv-ketel op afstand met een app kunt bedienen, gaat uw energieverbruik omlaag. U kunt dan immers de vakantiewoning alleen verwarmen wanneer u dat nodig vindt.

2. Gebruik duurzame energie

De bekendste vormen van duurzame energie zijn wind- en zonne-energie. Wanneer u groene stroom afneemt van uw energieleverancier, kiest u dus voor stroom die opgewekt is met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte.

Zonnepanelen zijn momenteel erg populair om energiekosten te besparen. Deze kunt u ook op uw vakantiewoning laten plaatsen. In het artikel ‘Zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?’ kunt u meer lezen over de voordelen van zonnepanelen. De huidige fiscale faciliteiten (btw) bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen zijn niet gebonden aan uw eigen woning. U kunt daarvan ook gebruik maken voor uw vakantiewoning in Nederland. Maar deze faciliteiten gelden waarschijnlijk niet als u op uw eigen woning al zonnepanelen heeft, of wanneer u de woning belast met btw verhuurt. Daarnaast gaan de faciliteiten en regelingen rondom zonnepanelen vanaf 2024 veranderen (waarschijnlijk gaat het btw-tarief naar 0% voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen). Laat u hierover goed adviseren.

Met een zonneboiler kunt u ook energie besparen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een vat om warm water in op te slaan.

Ook kunt u denken aan het gebruik van een (hybride) warmtepomp. Doorgaans werkt een warmtepomp alleen optimaal bij een goed geïsoleerde woning, omdat het warmteafgiftesysteem momenteel op een lage temperatuur werkt.

3. Zet fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk in

Vaak ontkomt u er niet aan om nog gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Doe dit zo efficiënt mogelijk. Voorbeelden van maatregelen die u kunt nemen zijn: stel de temperatuur van uw cv-installatie zo laag mogelijk in en maak gebruik van een warmte-terugwininstallatie (koude lucht van buiten wordt verwarmd met warme ‘geventileerde’ lucht die uit uw woning wordt afgevoerd).

Een brandend haardvuur in uw vakantiewoning is gezellig en verlaagt de energierekening. Helaas is de rook door fijnstof ongezond. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook goede alternatieven in de vorm van een gashaard of een professionele led-sfeerhaard.

Mocht u een haard of houtkachel willen vervangen, dan zijn er ook aantrekkelijke alternatieve houtkachels met een hoog rendement. Terwijl een ‘gewone’ openhaard een rendement heeft van zo’n 15%, kan het rendement van een hr-houtkachel oplopen tot boven de 75%. Daardoor verbruikt u veel minder hout dan bij een normale houtkachel of openhaard. Zelfs bij het aansteken van de houtkachel kunt u door gebruik van de omgekeerde of zogenaamde Zwitserse methode het milieu minder belasten. U kunt meer stooktips vinden op de website van Milieu Centraal.

Alternatieven waar u ook aan kunt denken

Bij het (ver)bouwen en inrichten van de vakantiewoning kunt u gebruik maken van circulaire materialen uit een circulaire bouwmarkt of de kringloopwinkel. Ook de buitenruimte kunt u verduurzamen door minder tegels te gebruiken of een groen (sedum) dak aan te leggen. Het opvangen van regenwater in een ton om daarmee planten water te geven in de zomer verlaagt het waterverbruik. Bij de inrichting van de tuin kunt u extra aandacht geven aan biodiversiteit en inheemse plantensoorten. Door toename van de biodiversiteit ziet u meer vogels en vlinders in uw tuin.

Subsidies

In Nederland zijn er subsidieregelingen op landelijk, provinciaal en op gemeentelijk niveau. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. De meeste subsidies worden gegeven aan eigenaren van woningen. Meestal aangevuld met de eis dat u zelf ook de bewoner bent. Om woningeigenaren meer inzicht te geven in de subsidiemogelijkheden heeft Milieu Centraal samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo) de energiesubsidiewijzer ontwikkeld. U vindt deze website hier: https://www.verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer/.

Omdat u waarschijnlijk minder of geen subsidies krijgt en u de vakantiewoning doorgaans minder gebruikt dan uw woonhuis, zullen de duurzame investeringen minder snel worden terugverdiend.

Spaargeld gebruiken om te verduurzamen

Momenteel is de spaarrente erg laag en soms zelf negatief. Dan kan het aantrekkelijk zijn om het spaargeld te gebruiken om uw vakantiewoning te verduurzamen. U bespaart dan immers op uw energieverbruik en energierekening. Daarnaast betaalt u wellicht minder vermogensrendementsheffing omdat uw vermogen in box 3 lager is geworden. Wanneer u veel vrij beschikbaar (gespaard) vermogen heeft, is het in veel gevallen aantrekkelijk dit geld te gebruiken om uw vakantiewoning te verduurzamen.

Tot slot

Het investeren in de verduurzaming van uw vakantiewoning kan u financiële voordelen opleveren en levert bovendien vaak meer comfort. Voordat u de vakantiewoning gaat verduurzamen, is een goed inzicht in alle (financiële) aspecten noodzakelijk. Laat u daarom goed informeren. ABN AMRO MeesPierson ondersteunt u graag, door het maken van een vermogensplanning, waardoor u inzicht krijgt in uw huidige financiële situatie en doelen. U kunt een vermogensplanning aanvragen via de website van ABN AMRO MeesPierson.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.