Met uw vermogen kunt u bijzondere dingen doen. Bijvoorbeeld samen met uw familie de wereld een stukje mooier maken. Dat kan door een familiestichting op te richten, waarmee u aan goede doelen schenkt. U kunt zelf de naam, doelstellingen en bestuurders bepalen. U heeft optimale persoonlijke betrokkenheid en schenkt samen met uw familie aan goede doelen. Maar hoe weet u of een familiestichting bij u en uw familie past en wat komt er allemaal bij kijken?
Voorwaarden
Een familiestichting kan een mooie manier zijn om goede doelen te ondersteunen. Tegelijkertijd kosten de oprichting en het beheer van een goede-doelenstichting tijd en geld. De stichting moet fiscale goedkeuring krijgen van de Belastingdienst om een zogenaamde ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) te worden. Uw stichting moet voldoen aan dezelfde voorwaarden als andere goede doelen, zoals het Wereld Natuur Fonds of de Voedselbank. De Belastingdienst ziet hierop toe.
Familiebestuur
Een vraag die wij vaak terugzien is of de familieleden samen het bestuur kunnen vormen. Een familiebestuur hoeft op zich geen problemen op te leveren, maar kan wel reden zijn voor extra alertheid bij de Belastingdienst. Als u ook donateur bent van de stichting kan dit een spanningsveld opleveren. Geen persoon of instelling mag namelijk over het vermogen beschikken als ware het eigen vermogen. Het bestuur van de stichting is onafhankelijk en de zeggenschap ligt niet bij één persoon.
Goede voorbereiding
Ook hiervoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Vul samen met uw familie het donatieplan in om te bekijken waar u op wilt focussen en hoe uw gemeenschappelijke waarden samenkomen. Daarnaast geeft de schenkwijzer inzicht in de verschillende vormen van schenken aan goede doelen. Lees meer over de voor- en nadelen van een stichting en bekijken of deze vorm van schenken bij uw familie past.
Hulp nodig?
Met een familiestichting kunt u op een hele betrokken manier samen met uw familie goede doelen ondersteunen. U kunt een positief verschil maken dichtbij huis of verder weg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw banker of de afdeling Filantropie Advies. Daarnaast hebben wij de praktische stappen voor u op een rij gezet om een stichting op te richten.