Als uw kinderen inmiddels tieners zijn, komen belangrijke beslissingen voor uw kind in beeld. Een onderdeel daarvan zijn beslissingen op financieel vlak. Wij geven u hierna een aantal gedachten mee, die handig kunnen zijn bij het maken van uw plannen.
Levensbepalende keuzes
Gaat uw kind studeren en zo ja, welke studiekeuze maakt uw kind? En vervolgens wellicht keuzes over waar uw kind gaat wonen, wat de eerste baan wordt, of uw kind ondernemer wordt, de partnerkeuze enzovoorts. Dat zijn levensbepalende keuzes.
Of we willen of niet, bijna elke keuze heeft financiële gevolgen. Een studie heeft directe kosten en het inkomensperspectief is iets voor de lange termijn. Een uit de hand gelopen studieschuld kan een zware hypotheek leggen op het lange termijn financiële perspectief van uw kind.
Wat geeft u uw kind mee?
Dit brengt ons op het onderwerp financiële opvoeding. Goed kunnen omgaan met geld is een belangrijke vaardigheid tegenwoordig. Helaas zien we een grote groep jong volwassenen financieel ontsporen door schuldproblemen. Het effect van een lening inzien of het kunnen afstemmen van inkomsten en uitgaven, dat kan best ingewikkeld zijn. Je leert het meest van je eigen fouten, maar hopelijk is de schade steeds te overzien.
Zaken als een eigen bankrekening, kleedgeld en bijbaantjes kunnen bijdragen aan een goed financieel bewustzijn van uw kind. De ruimte krijgen om je eigen fouten te maken, is ook belangrijk. In ons artikel “Uw kind met geld leren omgaan” vindt u uitgebreidere informatie over deze onderwerpen. In ons artikel “Kinderen en geld; enkele overwegingen” benadrukken we het belang van een goede communicatie.
Sparen voor uw kind
Ook als u geld gaat reserveren voor uw kind, komt u uit op verschillende keuzemogelijkheden en overwegingen. Zo is er de vraag of u gaat sparen/beleggen op uw eigen naam of op naam van uw kind. Gaat u vermogen opbouwen op naam van uw kind? Denkt u dan aan de aspecten ‘zeggenschap over het vermogen’ en ‘wetenschap van het vermogen’. Meer hierover leest u in ons artikel “Sparen of beleggen voor uw kind” .
Helpen met studiekosten
Studeren kan veel geld kosten, zeker als uw kind op kamers gaat. Als ouder wilt u uw kind hiermee waarschijnlijk helpen, maar u heeft tot op zekere hoogte ook de verplichting om te helpen. Dat is het geval bij kinderen die jonger zijn dan 21 jaar. Dit heeft tot gevolg dat uw bijdragen in de studiekosten als uitgangspunt geen schenkingen zijn.
Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Ons artikel “Sparen voor een studie of rijbewijs” gaat nader in op de omvang van de studiekosten en geeft ook een rekenmodule om te sparen voor studiekosten.
In ons artikel “Een nieuwe schenkingsvrijstelling voor de aflossing van een studieschuld?” gaan we in op de vraag of een bijdrage in de studiekosten een schenking is. We doen verder de suggestie om de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor studiekosten open te stellen voor schenkingen ter aflossing van een studieschuld. Dat komt tegemoet aan de gedachte die veel ouders hebben: “eerst maar eens die studie halen, dan praten we wel over een schenking om de studieschuld weg te werken”.
Een goed ‘financieel fundament’
Het opvoeden van tieners zal vaak veel flexibiliteit van de ouders vragen. Het risico is dat u door de waan van de dag de lange termijn planning uit het oog verliest. Weet dat u kunt bijdragen aan een goed ‘financieel fundament’ bij uw kind. Dat gaat verder dan zorgen voor een goed gevulde spaarpot. Kan uw kind straks in financiële zin op eigen benen staan? Kan uw kind inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen? Het is mooi als u uw kind financieel kunt helpen, maar leidt dat niet tot afhankelijkheid? Een aantal vragen om over na te denken om uw kinderen financieel goed uit te laten vliegen.
Denkt u (of uw kind) tijdens die vlucht ook aan onze Generation Next Academy? Hier helpen we de kinderen van onze klanten voor te bereiden op vermogen.