Direct naar content
3 min. leestijd

Bij beleggen denken we vaak aan de aandelenbeurs. Daar zijn goede redenen voor, waaronder een aantrekkelijk langetermijnrendement en de liquiditeit van de beurs, zodat u beleggingen eenvoudig weer te gelde kunt maken. Maar de wereld is veel groter dan alleen het beperkte aantal beursgenoteerde bedrijven. Niet-beursgenoteerde beleggingen, zoals private equity buy-outfondsen, aan een portefeuille beursgenoteerde aandelen toevoegen verbetert de risico-rendementsverhouding. Maar wat als u meer wilt dan alleen financieel rendement op uw belegging?

Investeren in start-ups is de afgelopen 15 jaar steeds populairder geworden. En investeren is iets anders dan beleggen. Bij beleggen op de beurs gaat uw geld niet naar de onderneming. U koopt de aandelen van een andere belegger. U verwacht dat het onderliggende bedrijf meer waard wordt en dat u op een later moment de aandelen voor een hogere prijs aan weer een andere belegger kunt verkopen. Als u aandelen in een start-up koopt worden die nieuw uitgegeven. Uw geld gaat in het bedrijf om groei te creëren. Bij start-ups zet u uw geld echt aan het werk. 

Bovendien kunt u in een start-up meer investeren dan alleen geld. Uw werkervaring is waardevol voor ondernemers die nog maar net begonnen zijn. Voor veel van onze ondernemende klanten die hun bedrijf verkocht hebben, is investeren in start-ups de ideale manier om hun kennis en ervaring over te dragen en zo iets te betekenen voor de volgende generatie. 

Dat kan ook door te investeren in een duurzame start-up, om daarmee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor brede maatschappelijke problemen, bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu of sociale ongelijkheid.

Klanten die nog actief zijn als ondernemer, zoals in een familiebedrijf, gebruiken investeringen in start-ups in toenemende mate als een effectief middel om innovatie aan boord te brengen. Er valt veel te leren van de wijze waarop jonge bedrijven producten ontwikkelen en markten aanboren. 

Een investering in een start-up biedt kans op een hoog rendement, al zijn de risico’s ook groot. Om die in de hand te houden is het verstandig niet méér te investeren dan u bereid bent te verliezen. Verder is het slim uw investeringsbudget op te delen en in een aantal start-ups te investeren. Verspreid de investeringen per start-up over minstens twee investeringsrondes. 

En bovenal: investeer niet alleen. Zoek mede-investeerders, dat verkleint de exposure in een eerste ronde en vergroot de ervaring en het plezier van investeren. ABN AMRO MeesPierson heeft een actief netwerk van ongeveer duizend informal investors, die wij via een online platform en tijdens bijeenkomsten van investeringsproposities voorzien. Ook iets voor u? 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.