Voor de meeste liefhebbers van klassieke auto’s geldt waarschijnlijk dat de liefde voor hun auto voorop staat. Als dan blijkt dat het ook een goede investering is omdat de waarde toeneemt, is dat mooi meegenomen. Maar hoe zit het eigenlijk fiscaal? Moet u een dergelijk auto ‘parkeren’ in box 3 in uw aangifte inkomstenbelasting? Of geldt een vrijstelling? In dit artikel vertellen wij u hoe het zit.
Meeste klassieke auto’s in Brabant
Nederland telt relatief veel klassieke auto’s. Begin 2020 stonden meer dan 200.000 personenauto’s van minimaal 30 jaar oud geregistreerd. De meeste daarvan staan in Brabant. Maar Friesland telt weer de meeste bezitters van deze klassiekers per hoofd van de bevolking. De merken Volkswagen, Mercedes en Citroën zijn het meest populair voor een klassieke auto. Dat blijkt uit de cijfers die brancheorganisatie BOVAG een paar jaar geleden publiceerde.
Vrijstelling
Hoe zit het met box 3? U weet waarschijnlijk dat box 3 over sparen en beleggen gaat. Niet al uw bezittingen vallen in deze box. Die horen dan thuis in een andere box of ze zijn vrijgesteld. De Belastingdienst geeft het aan op zijn website: roerende zaken voor eigen gebruik of voor gebruik binnen het gezin zijn vrijgestelde bezittingen. Als voorbeeld noemt de Belastingdienst uw eigen auto. U leest er hier meer over op de website van de Belastingdienst.
Belangrijk voor u om te weten is dat daarnaast ook een vrijstelling in box 3 bestaat voor voorwerpen van kunst en wetenschap. Daarbij mag het niet gaan om een voorwerp dat voor ten minste 70% als belegging dient. In het zogeheten ‘Ferrari-arrest’ besliste de Hoge Raad dat ook een klassieke auto een voorwerp van kunst kan zijn.
Het ‘Ferrari-arrest’
Volgens onze hoogste rechter kunnen auto’s dus kunst zijn. Het moet dan gaan om voorwerpen die het waard zijn om voor het nageslacht bewaard te blijven. Daartoe kunnen ook voorwerpen behoren die aanvankelijk gebruiksvoorwerpen waren, zoals bijvoorbeeld een klassieke auto. Voor zover die voorwerpen niet aan musea in bruikleen zijn gegeven, moeten zij worden bewaard op een wijze die bewaring in een museum zo goed mogelijk benadert. In het commentaar op de rechtspraak is opgemerkt dat niet heel duidelijk is wat is bedoeld met deze museale omstandigheden. Zo viel de betreffende Ferrari (onderdeel van een genummerde serie van 12) volgens de rechter niet onder het begrip ‘voorwerp van kunst of wetenschap’. De auto maakte namelijk soms gebruik van de openbare weg en het circuit. Dat paste volgens de Hoge Raad niet bij een voorwerp met museale waarde.
Wanneer moet u uw klassieke auto in box 3 opgeven?
Als u uw klassieke auto hoofdzakelijk, voor ten minste 70%, als belegging aanhoudt, dan behoort die in principe tot box 3 en is de waarde belast met inkomstenbelasting. De bewijslast daarvoor ligt bij de belastinginspecteur. U neemt daarvoor dan de waarde in het economische verkeer op 1 januari van het jaar van uw belastingaangifte. Ook de eventuele schuld die u daarvoor bent aangegaan, behoort tot box 3. Wat nu als u een verzameling leuke klassiekers in de garage heeft staan? Als uw oldtimer onderdeel van een verzameling wordt, dan hoeft dat in principe nog geen belegging te zijn. Dat kan veranderen als het u meer om het rendement gaat dan om de auto(’s) zelf.
Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor bepaalde klassieke auto’s
Er zijn nog andere fiscale regels die van belang kunnen zijn voor klassieke auto’s. Denkt u bijvoorbeeld aan de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting of de overgangsregeling daarvoor voor bepaalde oldtimers. U leest er hier meer over op de website van de Belastingdienst.
Uw klassieke auto in of buiten box 3?
Terug naar box 3. Klassieke auto’s blijven vaak buiten box 3. Maar uw bedoelingen, de feiten en omstandigheden zijn daarbij beslissend. Overleg met uw fiscalist of accountant hoe de regelingen in uw situatie uitwerken.
Voorkom de 8 veelgemaakte fouten tijdens de belastingaangifte
Vindt u het lastig of ingewikkeld om aangifte te doen? Onze belastingexperts hebben de 8 veelgemaakte fouten voor u op een rij gezet. Bekijk ook ons handige stappenplan. U zult zien dat het best meevalt.