Direct naar content

Wat gebeurt er met uw geld nadat u komt te overlijden? Het is wellicht een onderwerp waar u liever niet aan denkt. Maar toch is het belangrijk dat uw nalatenschap goed geregeld is. Als dat is gedaan kunt u rustig achterover leunen, in de wetenschap dat uw geld goed terecht komt. In dit blog deel ik een klantverhaal over het nalaten aan goede doelen en vertel ik hoe wij u hiermee kunnen helpen.

Legaat voor Nederlandse landschapsschilderijen

Op een warme zomermiddag ging ik op bezoek bij een klant, mevrouw Jansen. We zouden haar testament bespreken en de mogelijkheden om na te laten aan goede doelen. Mevrouw woonde al jaren alleen en had geen familieleden of naasten waar zij haar vermogen aan wilde nalaten. Liever wilde zij nalaten aan een goed doel. Ze wist al welk goed doel, ze was er immers al jaren donateur. We spraken over de mogelijkheden om haar legaat (een bepaalde som geld die aan iemand wordt nagelaten) te bestemmen. Ook dat wist mevrouw Jansen precies. Ze wilde dat het legaat zou worden besteed aan het in stand houden van Nederlandse landschapsschilderijen. Ze had haar hele leven genoten van landschapskunst en vond het een mooi idee dat ze met haar vermogen zou kunnen bijdragen aan het in stand houden ervan. Inmiddels is mevrouw overleden,  Nog regelmatig ontvangen wij updates over de mooie landschapsschilderijen die met het legaat van mevrouw Jansen worden aangeschaft door musea.

Legaat of erfgenaam

Net als mevrouw Jansen kunt u er ook voor kiezen om een deel van uw vermogen na te laten aan een goed doel dat aansluit bij uw interesses en passies. Naast de vraag welk goed doel of welke doelen u wilt opnemen, is het verstandig om uw wensen op een rijtje te zetten. Wilt u bijvoorbeeld dat het goede doel een legaat ontvangt of wilt u dat het goede doel recht heeft op uw gehele nalatenschap? U kunt een goed doel een vast geldbedrag of percentage van uw vermogen nalaten, maar u kunt een goed doel ook aanstellen als erfgenaam. Wat zijn uw wensen en welke vorm past het beste bij u?

Wij helpen u graag

Wij delen graag onze tips en adviezen over nalaten aan goede doelen. Op dinsdagochtend 24 november van 10.00 tot 11.00 uur organiseren wij een digitale informatiebijeenkomst over dit onderwerp. Daar krijgt u praktische tips en kunt u al uw vragen aan ons stellen.

Aanmelden

Aanmelden voor de informatie bijeenkomst over nalaten aan goede doelen kan via: filantropieadvies@nl.abnamro.com

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.