Direct naar content
4 min. leestijd

Steeds vaker duikt de term NFT in de media op. Er wordt flink in gehandeld en niet alleen door volwassenen want op schoolpleinen in het middelbaar onderwijs hoopt menigeen een graantje mee te pakken van de nieuwe rage. Na succesverhalen van mensen die in de beginjaren in Bitcoin zijn gestapt, wil iedereen met een gezonde portie hebzucht ditmaal niet de boot missen. In dit artikel zoomen we in op NFT’s. Wat zijn het? Welke kansen en bedreigingen zijn er? Waar gaat het naartoe?​​​​​​​

Wat zijn NFT’s?

NFT is de afkorting van Non-Fungible Token. De term ‘Non-Fungible’ betekent uniek en met het woord ‘Token’ wordt een koppeling c.q. representatie bedoelt van een item zoals een digitale afbeelding, muziek of iets anders, maar soms ook fysieke items zoals een schilderij of zelfs een ervaring. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos.

Een NFT is niets meer of minder dan een link van de inhoud op een website of webpagina die op een blockchain is geplaatst en bevat transactie-informatie zoals prijs, datum, tijd en betrokken partijen. De koper van een NFT wordt eigenaar van een regel op een blockchain. De koper wordt dus geen eigenaar van de afbeelding, muziek of kunstwerk. De koper wordt evenmin eigenaar van het copyright of handelsmerk. NFT’s zijn meestal gekoppeld aan cryptomunt Ethereum en zogenaamd slimme contracten, maar ook andere cryptomunten komen voor. De koop, verkoop en veiling van NFT’s verloopt via marktplaatsen zoals Open Sea.

De eerste NFT dateert van mei 2014. Sommige NFT’s zijn miljoenen waard, het merendeel een fractie daarvan. Factoren die de prijs opdrijven zijn o.a. hype en exclusiviteit. Sommige artiesten hebben bijvoorbeeld tienduizenden dollars betaald om Bored Apes of CryptoPunks als avatar te mogen gebruiken.​​​​​​​

Een non-fungible token is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract.

Waarom instappen?

De markt voor NFT’s is ongelimiteerd en biedt een verdienmodel voor iedereen. Beroemde personen zoals American Football speler Tom Brady, regisseur Quentin Tarantino, zanger Ozzy Osbourne, actrice Reese Witherspoon en kunstenaar Banksy maken hun eigen NFT’s en veilen die via een marktplaats. Die beroemde personen willen behalve geld verdienen, zich ook associëren met het nieuwe Web 3.0 waarvan NFT’s deel uitmaken. Het biedt een mogelijkheid om cryptomunten te besteden en kansen om bepaalde zaken te promoten. Als de NFT’s populair worden, kan de verkoper heel rijk worden en in sommige landen ook nog voordeel trekken van belastingconstructies.

Waarom oppassen?

De markt bevat tal van zwakke plekken waardoor fraude en oplichting voortdurend op de loer liggen. Een paar voorbeelden:

Replica NFTs

Het is vrij eenvoudig om digitale content te kopiëren en vervolgens als origineel te verkopen. Nep NFTs duiken geregeld op en worden verkocht met een look-a-like link. Iedereen die geld investeert is dat meteen kwijt.

Replica marktplaatsen

Fraudeurs kunnen een complete NFT marktplaats opzetten die er net zo legitiem uitziet als de echte met als gevolg dat alle kopers hun geld meteen kwijt zijn. Open Sea, de grootste marktplaats, verklaarde onlangs dat 80% van alle business op hun platform oplichting of fraude is.

Waardebepaling

De waarde van een NFT ligt niet vast en kan enorm fluctueren. De prijs is in feite wat een ‘gek’ ervoor geeft. Een beroemd voorbeeld is de NFT van de eerste tweet van Jack Dorsey (oprichter Twitter). Die werd ooit gekocht voor 2,9 miljoen US dollar. De eerste koper zette de NFT later te koop voor 48 miljoen US dollar. Het hoogste bod was 280 US dollar. ​​​​​​​

Rechten van de koper

De markt voor NFT’s is niet gereguleerd waardoor de rechten van de koper niet zijn vastgelegd. Zo kan de koper zijn/haar NFT verliezen als de link niet goed werkt of het item waarop het betrekking heeft, wordt verplaatst. In feite hebben NFT’s dezelfde nadelen als cryptomunten en misschien zelfs wel meer. Bovendien zijn de kosten voor gebruik van een marktplaats extreem hoog (70% of meer).

Cybercrime

NFT’s zijn digitaal en met alles wat digitaal is, kan worden geknoeid. Zo kunnen NFT’s worden gestolen via social engineering of malware. Er zijn voorbeelden waarbij online wallets beschermd met 2FA werden leeggeroofd en zelfs de inhoud van offline wallets is niet altijd veilig. Bovendien kunnen de transacties voor aan- en verkoop frauduleus zijn net als de contracten die eraan ten grondslag liggen.

Toekomst

We hebben we natuurlijk geen kristallen bol, maar zien we wel dat NFT’s steeds populairder worden bij sporters en artiesten. In de journalistiek worden al proefballonnetjes opgelaten waarbij NFT’s als crowdfunding worden ingezet om de dalende advertentieinkomsten op te vangen. Gaan NFT’s een succes worden? Misschien wel, maar dan moeten een paar zaken echt beter geregeld gaan worden, denk aan regulering, bescherming van kopers, realistische waarderingen, stabiliteit en bescherming tegen cybercrime. Op dit moment is de NFT markt simpelweg onvolwassen en een speeltuin voor criminelen.

Dankzij Nike’s toetreding in de wereld van NFT’s, kun je nu de coolste sneakers in je virtuele leven hebben, Nike CryptoKicks voor de metaverse.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.