Direct naar content

Het fonds CPR Invest – Food For Generations investeert in bedrijven die slimme oplossingen bedenken om de voedselketen te verbeteren.

Wereldwijd wordt onderzocht hoe we de voedselketen duurzamer en efficiënter kunnen maken. Hoe voed je de groeiende wereldbevolking met eten dat lekker en veilig is en voldoende voedingsstoffen bevat, zonder de aarde uit te putten of te vervuilen? Het CPR Invest – Food For Generations-fonds belegt in bedrijven die daar wereldwijd oplossingen voor vinden. Bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en grondstoffen te recyclen. 

Efficiënte landbouw

De voedselketen is lang en complex, vóór een gerecht op ons bord belandt zijn er al veel stappen genomen. Het team van CPR Invest – Food For Generations, onderdeel van het Franse fondshuis Amundi, zoekt naar kansrijke bedrijven. Dit aan de hand van thema’s als de toenemende voedsel- en waterconsumptie, innovatie in de landbouw en de opkomst van nieuwe consumptietrends. Die aanpak levert een geconcentreerde fondsportefeuille van grote en kleine ondernemingen op, met onder andere Deere & Co. De tractor- en landbouwmachinefabrikant profiteert van het succes van precision farming, waarbij computergestuurde landbouwmachines beoordelen wat het gewas nodig heeft. Dat verlaagt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zorgt voor een hogere opbrengst per hectare.

Niet alleen de productie van voedsel maar ook hoe we nu en in de toekomst eten biedt beleggingskansen. Zo belegt het fonds in de Duitse maaltijdboxenaanbieder HelloFresh. De maaltijdboxen bieden de consument de mogelijkheid om in korte tijd een gezonde maaltijd op tafel te zetten. De afgemeten hoeveelheid van vaak seizoensgebonden producten in het pakket voorkomt voedselverspilling. De onderneming is CO2-neutraal en compenseert alle uitstoot van de productie en levering. 

Meedenken over impact

Bij de selectie van aandelen weegt de positieve maatschappelijke impact die een onderneming weet te behalen sterk mee. Het team aarzelt ook niet om als aandeelhouder mee te denken over manieren om de duurzaamheid en de positieve impact te verbeteren. Zo stimuleert het de plannen van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern General Mills om het waterverbruik nog verder terug te brengen. Bijvoorbeeld door schoon water in de interne processen te beprijzen, om nog zuiniger met deze schaarse grondstof om te gaan. Engagement met bedrijven is een belangrijk instrument voor het fondsteam om verandering in gang te zetten.

Benchmark: CPR Invest – Food For Generations

ISIN-code: LU2013747238

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.