Direct naar content

Het komt voor dat erfgenamen elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Dat wil ook nog wel eens gebeuren bij echtgenoten in een echtscheidingssituatie. Het kan een worsteling zijn om in een dergelijke situatie alles te moeten delen. Wat als de ander geen weet heeft van een bepaalde bezitting? Mondje dicht onder het mom “wat niet weet, wat niet deert”? Dat kan verkeerd uitpakken.

Eerlijk alles delen

Een erfenis kan een gezamenlijk bezit zijn van de erfgenamen. Hetzelfde geldt voor echtgenoten in een huwelijksgemeenschap. Eerlijk alles delen is dan het uitgangspunt. Wat nu als iemand een bezitting verzwijgt zodat hij die voor zichzelf kan houden? Deze persoon begeeft zich op glad ijs. Onze wet kent namelijk deze bepaling:

“Een deelgenoot die opzettelijk tot de gemeenschap behorende goederen verzwijgt, zoek maakt of verborgen houdt, verbeurt zijn aandeel in die goederen aan de andere deelgenoten.”

Er geldt dus een zware sanctie. Het is niet alsnog moeten delen, maar niets meer krijgen.

Alles houden of alles inleveren?

Uit rechtspraak blijkt dat het regelmatig gebeurt dat iemand vermogen verzwijgt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een bankrekening in het buitenland, een levensverzekering of contant geld. Zaken waarvan bijvoorbeeld maar één van de kinderen het bestaan weet en dit kind ‘vergeet’ het te zeggen tegen de anderen.

En dat kan betekenen: alles inleveren. “Eigen schuld, dikke bult”, zou je kunnen denken. Maar soms wordt er een situatie geschetst die je aan het denken zet. Hebben we wel met een echte dief te maken? Stel de situatie van de dochter die de zorg voor haar langstlevende ouder op zich heeft genomen. Broer en zus bemoeien zich er niet mee. Na het overlijden van de ouder vindt dochter een bedrag in contanten. Gefrustreerd over het gebrek aan betrokkenheid van haar broer en zus denkt zij “dit heb ik wel verdiend”. Komt het aan het licht? Dan moet dochter het gehele geldbedrag afstaan aan haar broer en zus.

Regeling van de ouder?

In deze situatie had de ouder aan dochter een extraatje moeten geven. Of kon de ouder daar niet meer over beslissen? Of wellicht vond de ouder het helemaal niet nodig. Het is ook mogelijk dat dochter de feiten wat heeft gekleurd. Een dief met een goed verhaal dus. De wet is hoe dan ook onverbiddelijk.

Waar zijn de sieraden?

Een klassieke situatie is dat er in het zicht van overlijden of na het overlijden spullen verdwijnen. Dat is een bron van menig familieconflict. Vragen waarover het dan kan gaan:

  • Waren de spullen er nu wel of niet?
  • Zijn ze gepikt of heeft de overledene ze geschonken?
  • Was de overledene nog wel wilsbekwaam op het moment van het doen van de schenking?

Voor de geïnteresseerden: hier ziet u hoe de rechter met een dergelijke situatie omgaat.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.