Direct naar content

U heeft vermogen waar u iets mee wilt doen. Maar u weet niet wat. Naast sparen zijn er nog heel wat andere mogelijkheden. De vijf meest gebruikelijke hebben we voor u op een rij gezet.

 1. Beleggen

  Rendement maken, zodat het vermogen groeit. Als dat uw voornaamste drijfveer is, dan kunt u beleggen overwegen. Beleggen is een breed begrip; er zijn diverse beleggingsoplossingen. U kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en opties of een mix hiervan. U bepaalt zelf, al dan niet bijgestaan door een beleggingsexpert, waar u in wilt investeren en tegen welke voorwaarden.

  Op deze manier kunnen aandelen en opties een hoog rendement opleveren, maar is tegelijkertijd het risico ook groot. Bij een beleggingsfonds is dit risico lager, maar geeft u de controle over uw vermogen over aan een specialist, de fondsmanager. Investeren in obligaties, wat betekent dat u in ruil voor rente geld leent aan de overheid of een bedrijf, brengt minder risico met zich mee. Daar staat alleen wel tegenover dat u lange tijd niet over uw uitgeleende geld kunt beschikken.

 2. Informal investment

  Bent u ondernemend, betrokken en deelt u graag uw ervaring? Werkt u niet meer (volledig) en bent u bereid risico te lopen? Dan past informal investment absoluut bij u. Als informal investor investeert u persoonlijk in een – vaak jong – niet-beursgenoteerde onderneming. In ruil daarvoor krijgt u aandelen en/of zeggenschap. De ervaring leert dat als een bedrijf eenmaal begint te lopen, het rendement zeer hoog is. Bedenk alleen wel dat de kans op géén succes ook groot is.

 3. Vastgoed

  Niemand kan de toekomst voorspellen, maar investeren in vastgoed is vaak voorspelbaarder dan andere investeringen, met een begrijpelijker rendement. De huuropbrengsten zorgen voor een relatief zekere inkomstenstroom en de meerwaarde van een pand levert rendement op voor de lange termijn. Zitten er dan helemaal geen haken en ogen aan het investeren in vastgoed? Jawel. U moet een flinke eenmalige investering doen en u bent afhankelijk van huurders; die moet u hebben (of zoeken) en ze kunnen onbetrouwbaar zijn. Bovendien vraagt vastgoed om onderhoud. Dit kost tijd en geld.

 4. Schenken

   

  Indien u geld ‘over’ hebt en niet de wens hebt om (een deel van) uw vermogen verder te laten groeien, dan kunt u er ook eens over nadenken of u een bedrag wilt schenken aan een naaste. Om te voorkomen dat hierover (veel) schenkbelasting verschuldigd is, is het aan te raden om goed door te nemen wat de schenkingsvrijstellingenzijn. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks tot welk bedrag een schenking belastingvrij is, waarbij wordt gekeken aan wie u schenkt en waarvoor het bedrag bestemd is.

 5. Filantropie

  U kunt met uw vermogen ook de wereld een stukje mooier maken door geld te schenken aan goede doelen en initiatieven. Het aanbod hierin is reuze. Daarom is het verstandig te bedenken welk verschil u wilt maken met uw gift. Welke doelgroep wilt u ondersteunen en welk effect u wilt bereiken? Schenken aan een goed doel kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een eenmalige of periodieke gift.  Beide type schenkingen zijn aftrekbaar als het goede doel een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is of een Steunstichting Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). Voor de aftrek van schenkingen gelden drempels en maximale bedragen. Maar er zijn nog meer opties. Ook het oprichten van een fonds op naam bij een bestaand doel, het oprichten van een eigen stichting en het nalaten in het testament zijn mogelijkheden.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.