ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus

‘Kunnen we niet iets met een stichting?’

In augustus publiceren we een aantal eerder geplaatste artikelen opnieuw. Omdat we vinden dat ze meer dan de moeite waard zijn om te lezen en het jammer zou zijn als u het artikel eerder hebt gemist. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 10 april 2017.

Als adviseur kom ik geregeld bij mensen die een creatief plan hebben bedacht. Of bij mensen die in een moeilijke situatie zitten waarvoor geen makkelijke oplossing is. Geregeld hoor ik dan de woorden: “Kunnen we niet iets met een stichting?” Vervolgens kijkt men mij vragend aan. Mijn eerste reactie is dan: “Goede vraag. Laten we even de koffie bijvullen voordat we eraan beginnen”.

Een stichting voor het goede doel

Een ultiem planningsmiddel zou een stichting voor een goed doel zijn. Geld in de stichting stoppen kan fiscaal aftrekbaar zijn, geld in de stichting kan onbelast zijn en geld uitkeren kan ook onbelast zijn. Dat geldt echter alleen als het een stichting is die het algemeen nut nastreeft en die ook zo is aangemerkt door de Belastingdienst. Denkt u aan Het Wereld Natuurfonds of KWF Kankerbestrijding. Maar toekomstige generaties van de familie de studie doorhelpen of bijstaan in nood, is toch ook nuttig? Zeker, maar niet algemeen nuttig.

Een stichting voor de familie

Stel, u richt een stichting op die als doelstelling heeft om toekomstige generaties van uw familie met een studietoelage te helpen en familieleden in financiële nood bij te staan. Voor de belasting heeft u dan een “Afgezonderd Particulier Vermogen” tot stand gebracht. Een APV in het kort. Er zijn uitgebreide regelingen in de wet voor deze figuur. En die regelingen zijn er allemaal op gericht om te voorkomen dat u een fiscaal voordeel behaalt. In het kort:

  • Het vermogen dat u in de stichting stopt, wordt voor de inkomstenbelasting aan u toegerekend alsof er niets is gebeurd.
  • Bij uw overlijden worden uw erfgenamen geacht het vermogen van u te erven en betalen daarover dan mogelijk erfbelasting.
  • Bij een uitkering uit de stichting wordt de ontvanger geacht van u een schenking te krijgen en betaalt dan eventueel schenkbelasting.

Verder is het zo dat de APV-regeling erg ingewikkeld is. Hier heeft u specialistische hulp bij nodig en uw familie in de toekomst ook.

Een stichting voor zeggenschap

Een andere mogelijkheid is dat u een stichting gebruikt om zeggenschap te regelen. Bij familiebedrijven komt dat vaak voor. De aandelen van het familiebedrijf gaan dan een stichting in. De aandeelhouder krijgt certificaten terug. Die geven recht op de waarde van het aandelen, maar de zeggenschap ligt bij het bestuur van de stichting. Dat bestuur zou kunnen bestaan uit leden van de familie of externe adviseurs . Zo kan de situatie ontstaat dat de zeggenschap bij 3 bestuursleden ligt, terwijl er 100 certificaathouders zijn. Het voordeel is dat het stichtingsbestuur met zijn drieën kan beslissen, voor de certificaathouders is er het nadeel dat zij niets (of weinig) te vertellen hebben. Maar ja, zo heeft de oprichter het bedacht.

Het is mogelijk om deze structuur ook te gebruiken voor ander vermogen. Bijvoorbeeld een familielandgoed, een vakantiehuis of een beleggingsportefeuille.

Een stichting om vermogen bijeen te houden

Deze mogelijkheid borduurt verder op de vorige mogelijkheid. Stel dat het de bedoeling is om een vakantiehuis in de familie te houden. Bij een wat grotere familie kan het vakantiehuis na een paar overlijdens eigendom zijn van tientallen familieleden. Dat kan ingewikkelde situaties opleveren. Zou de vakantiewoning in een stichting zitten? Dan is en blijft de stichting de enige eigenaar. Dat de certificaten bij tientallen familieleden zitten, maakt op zich niet uit.

Direct oprichten, zo’n stichting?

Niet zo snel. We moeten nog goed naar de fiscale gevolgen kijken. Een kunstverzameling bijvoorbeeld kan voor de inkomstenbelasting een onbelast bezit zijn, maar dat is mogelijk niet het geval als de verzameling in een stichting zit. Bij een vakantiewoning moeten we kijken naar de overdrachtsbelasting. Verder kan een stichting de situatie ingewikkelder maken. Wilt u uw kind wat geld toestoppen? Vanuit een stichting moet er een formele procedure worden doorlopen met een bestuursvergadering, notulen vastleggen en dergelijke. En niet vergeten: doet u uw familie er een plezier mee? Denkt u aan het vakantiehuis. Als de familie het huis wil houden, hebben zij de stichting niet nodig. Willen ze het niet, dan zitten ze door de stichting gedwongen aan elkaar vast. Dat kan ook conflicten geven. Eerst even overleggen met degenen voor wie u dit wil gaan regelen?

Deel deze pagina

Artikel geschreven door:

Profiel foto van Tjarko Denekamp
Tjarko Denekamp Schenken, erven, zorg

Studeerde Fiscaal Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en is hierna als Estate Planner aan de slag gegaan bij ABN AMRO MeesPierson. Momenteel is hij werkzaam als Specialist Estate Planning.

Van gedachten wisselen met een specialist?

  • Wanneer het u uitkomt
  • Vrijblijvend
  • Persoonlijk
‘Kunnen we niet iets met een stichting?’
4.8/5 score (18 stemmen)
ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus
Logo of ABN AMRO MeesPierson | Financial Focus