Direct naar content

“Hoe hef ik eigenlijk mijn stichting op?” Ik moest even nadenken over het antwoord dat ik zou geven aan mijn klant. Hoewel ik met filantropen en goede doelen vaak spreek over het belang van een exit-strategie – uiteindelijk wil je als goed doel niet meer nodig zijn-,  heb ik deze vraag nog niet eerder gehoord.

Een passie voor Zuid-Afrika

Deze klant is een jonge vrouw met een passie voor Zuid-Afrika. Zij heeft een opleiding gedaan tot sociaal pedagogisch hulpverlener en heeft meerdere periodes in Zuid-Afrika gewoond om te werken als vrijwilliger.

Tien jaar geleden heeft zij een ANBI-stichting opgericht om fondsen te werven voor een crèche in een afgelegen dorpje in Zuid-Afrika. Een crèche waar dagelijks wel 100 kinderen werden gebracht door ouders die daarna met een gerust hart naar hun werk konden gaan. Over de jaren heen werd het steeds drukker met kinderen. De vrouw die de crèche heeft opgericht, door iedereen liefkozend Gogo genoemd, zorgde jarenlang voor alle kleintjes en kookte tussen de middag in grote potten en pannen een warme maaltijd. Maar het was geen vetpot en vele ouders konden de contributie voor de crèche nauwelijks betalen. Toch weigerde Gogo geen enkel kind.

Iedere zomer ging deze klant op eigen kosten naar Zuid-Afrika om daar samen met Gogo de ontvangen donaties te besteden.  In die tien jaar hebben zij de donaties gebruikt om, onder andere, een groter gebouw te plaatsen, veiligheidsvoorzieningen aan te brengen, een nieuwe keuken te plaatsen en een speeltuin te bouwen.

Taak volbracht

Na 10 jaar iedere zomer naar Zuid-Afrika te gaan, om daar de donaties van de stichting te besteden, wilde mijn klant ermee stoppen. Met inmiddels twee kleine kinderen, werd het werk en administratie dat in de stichting ging zitten haar teveel. Daarnaast heeft Gogo haar financiële zaken op orde gekregen door na een lang proces eindelijk gebruik te kunnen maken van overheidssubsidies.  Dus de stichting is niet meer nodig en wordt opgeheven.

Wat te doen met een slapende Stichting?

Heeft u ook een slapende stichting waar u eigenlijk geen tijd meer aan kan besteden? Hieronder schetsen wij voor u de stappen die nodig zijn om een ANBI-stichting op te heffen.

  1. Bestuursbesluit
    In de statuten van uw ANBI-stichting kunt u vinden hoe het opheffingsbesluit moet zijn genomen. Vaak moet een meerderheid van het bestuur instemmen met opheffing stichting. Er wordt besloten wie de afhandeling van opheffing uitvoert en wie en waar de administratie gaat bewaren. In de notulen noteert u het besluit van opheffing stichting.
  2. Bedenk wat u met het geld gaat doen
    Is er nog geld of bezit, bedenk wat u daarmee wilt doen. Een positief liquidatiesaldo moet worden uitgekeerd aan een ANBI-stichting of een buitenlandse instelling die voor minstens 90 procent het algemeen nut beoogt.
  3. Bewaarder aanwijzen
    Er dient eindbalans worden opgemaakt. Deze kunt u inleveren bij de KvK. De administratie van de stichting moet zeven jaar bewaard worden. Dit mag ook digitaal. U dient er een persoon voor aan te wijzen, de bewaarder. De bewaarder komt in het register van de Kamer van Koophandel te staan.
  4. Hef de bankrekening op
    U kunt bij de bank waar uw stichting een rekening heeft doorgeven dat de stichting is opgeheven.
  5. Uitschrijven Kamer van Koophandel.
    U kunt de stichting uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Op de website vindt u een formulier voor ontbinding rechtspersoon. Op het moment van ontbinding dient u ervoor te zorgen dat de stichting geen saldo heeft. Let op: schrijf de stichting pas uit als u zeker weet dat er geen schuldeisers bestaan.
  6. Afmelden Belastingdienst

    U moet bij de Belastingdienst melden dat de ANBI-stichting is opgeheven. U vraagt formeel om beëindiging van de beschikking tot aanwijzing als ANBI.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.