Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

In Nederland werd Lodewijk Hoekstra bekend als de tuinman van RTL. Iedere zaterdagavond vertelde hij hoe u van uw tuin een verlengstuk van uw kamer kon maken. Zijn visie op onze tuinen veranderde drastisch toen hij tijdens de opnames van Expeditie Robinson zag hoeveel plastic er iedere dag aanspoelde op het eiland. Daar besefte hij de waarde van de natuur, omdat hij er zelf voor een paar weken afhankelijk van was. Voor Lodewijk was dit de reden om NL Greenlabel op te richten. NL Greenlabel houdt zich onder andere bezig met het meetbaar maken van de leefomgeving.

Na Expeditie Robinson ging hij zich verdiepen in duurzaamheid, en dan met name in “biodiversiteit”. Lodewijk: ‘Biodiversiteit is het zorgen voor een goede balans, waarin alle organismen met elkaar kunnen blijven leven. Eigenlijk iets wat je vroeger op school ook al leerde: een blad valt van de boom, verteert langzaam door onder andere wormen, schimmels en bacteriën, en op die manier weer zorgen voor nieuwe voeding voor de boom. Je wordt gewoon blij van het natuurlijke proces waaraan je een bijdrage kan leveren’.

“Hier word ik blij van

Lodewijk Hoekstra over biodiversiteit

Dat je van groen blij wordt, blijkt wel uit wetenschappelijk onderzoek. Kinderen die in een klaslokaal zitten waar veel groen is, kunnen zich beter concentreren, hebben minder hoofdpijn en ervaren minder stress. Lodewijk vult aan: ‘Daarnaast blijkt uit onderzoek dat in een ziekenhuis waar patiënten uitkijken op groen, gemiddeld genomen één dag minder lang in het ziekenhuis verblijven. Reken eens uit hoeveel de gezondheidszorg zou kunnen besparen als ziekenhuizen hun omgeving zouden vergroenen.’

Met het isoleren van een woning en het installeren van zonnepanelen leveren we een positieve bijdrage aan het milieu. Maar met het biodiverser maken van een tuin is de bijdrage aan de natuur misschien nog wel groter. Neem nu een boom: deze haalt CO2 en fijnstof uit de lucht. Tevens zorgt de boom ervoor dat bij veel regenval water wordt vastgehouden en langzaam wordt afgegeven. In de zomer zorgt de boom voor verkoeling en in de winter laat deze zon door zodat de woning warm wordt.

Kijken we naar het huis en de tuin van Lodewijk zelf, dan staat daar één ding centraal: Alles is passend in de omgeving waar hij woont. Zijn houten woning is gebouwd in de stijl van de omliggende bebouwde omgeving. Hetzelfde kan worden gezegd van zijn tuin. Lodewijk: ‘Een natuurlijke en biodiverse tuin is 2 tot 3 keer goedkoper dan een gewone tuin. En je hebt er even veel (of weinig) werk in vergelijking met een gewone tuin. Ook levert het nog eens de voordelen op die ik net heb genoemd.’ Lodewijk erkent dat zijn tuin nog niet perfect is: ‘Mijn tuin mist nog een regenton. Die ga ik deze zomer plaatsen’.

De drie “Do-tips” voor in de tuin van Lodewijk Hoekstra

Wilt u minder stress, minder hoofdpijn, blijer worden en een bijdrage aan de natuur leveren? Dan zijn dit de drie gouden tips:

  • Laat in een deel van je tuin het blad gewoon liggen. Torretjes vinden dat geweldig.
  • Varieer in je tuin: bomen, heesters, hagen, vaste planten, verschillende bloemen met verschillende bloeimomenten in het jaar (goed voor insecten), water in de tuin (een klein schaaltje is al voldoende).
  • Gebruik duurzame materialen, bij voorkeur gemaakt in de directe omgeving waar u woont, die na gebruik geen afval vormen.

De Drie “Don’ts” van Lodewijk Hoekstra

Gaan de drie Do’s u te ver? Wat u zeker niet moet doen is:

  • Veel bestraten.
  • Bestrijdingsmiddelen gebruiken (funest voor insecten en vogels). Gebruik natuurlijke middelen of accepteer dat uw tuin er niet “perfect” uitziet.
  • Niet gecertificeerd tropisch hardhout of geïmpregneerd hout gebruiken.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.