Direct naar content
  • Auteur
  • Wie: Anne-Trije Wijsenbeek
  • Wat: Maakte een wereldreis met haar gezin door Europa, Afrika, Amerika, Oceanië en Azië

‘Een week later boekten wij onze tickets’

Ik zeg altijd: “Bij twijfel, honderd procent doen”. Over dit soort beslissingen moet je niet te lang nadenken. Dan ga je alleen maar beren op de weg zien. Toen mijn man en ik vorig jaar ons bedrijf verkochten, zeiden wij tegen elkaar: “Moeten wij niet een gewoon jaar weg?”. Een week later boekten wij onze tickets naar Zuid-Afrika. Nu gaan we een jaar op wereldreis. Zo’n impulsief besluit past bij ons. Een paar jaar geleden zijn wij onze dochter Tommie verloren op eenjarige leeftijd. Daardoor weten wij als geen ander: het leven is er om ervan te genieten.

Het feit dat ik mijn vier kinderen zelf les moet geven, heb ik nooit als probleem gezien. Ik ben goed in taal, de lastige breuken laat ik aan mijn man over. Na dat uurtje les begint het echte avontuur. Zwemmen met haaien en schildpadden, kanoën door grotten, vulkanen beklimmen, de ene dag in een tropisch regenwoud, de andere dag in een droge woestijn. Dat leer je niet uit een boekje. Door de reis kennen ze weinig angst. De jongste van tweeënhalf springt zo van een rots de zee in met z’n zwembandjes.

Dit jaar waren we op Tommie’s sterfdag in Zuid-Afrika. Elk jaar doen wij die dag iets moois voor de wereld, uit naam van Tommie. Dit jaar hebben wij kerstpakketten gemaakt met spelletjes en eten voor kinderen in sloppenwijken. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten dat de wereld niet alleen bestaat uit stromend water uit de kraan en eten op je bord. Dat is misschien wel het belangrijkste wat ze hebben geleerd.

Ons leven zag er voor onze reis heel anders uit. Wij waren ondernemers. Soms kwamen wij om 17:00 uur thuis om te eten en even een halfuurtje bij judo te kijken, daarna moesten wij weer door. Nu is onze band intensiever. Dat is iets blijvends. Onze dochter kon het prima vinden met haar vader, nu is hij haar beste vriend. Tijdens een vragenspelletjes met het gezin kreeg mijn zoon laatst de vraag wat hij wenst voor later. “Ook ooit een wereldreis maken met mijn gezin”, zei hij. Dan weet je dat je iets goed hebt gedaan.

 

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.