Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Hij droomde van een bestaan als papierprikker. Lees het interview en bekijk de mini-docu.

Wat was het sleutelmoment in jouw loopbaan?

Het plotselinge overlijden van mijn vader in 2001.

Waarom pik jij dat moment eruit als koersbepalend?

Omdat hij de traditie van rentmeesterschap belichaamde. Netjes omgaan met de aarde. En ik door zijn dood herontdekte wat ikzelf het allerleukste en belangrijkste vind.

Wat vind je het aller leukste en belangrijkste?

De kracht en inspiratie van de natuur. Als kind struinde ik dolgraag rond op boerderijen. En droomde ik lange tijd van een bestaan als papierprikker. Om al die mooie natuur te beschermen tegen de menselijke hand.

Was je jouw liefde voor de natuur vergeten?

Dat niet. Maar er was op dat moment weinig tot geen plek voor in mijn drukke carrière. Door de dood van mijn vader heb ik durven beslissen: oké, het roer gaat nú om. Ik verkocht mijn bedrijf.

Waar heeft het omgegooide roer je naartoe geleid?

Naar het gebied dat me het meest aan het hart gaat: de onmisbare vitaliteit van natuur. En dan niet door zomaar één boerderijtje of een natuurterreintje te redden, maar in het gróót, op wereldschaal. Die grensoverschrijdende ambitie zit in mijn karakter.

Hoe bevredig je nu die ambitie?

Naast directeur van de Peace Parks Foundation in zuidelijk Afrika ben ik als dagelijks bestuurder nauw betrokken bij het fantastische initiatief “Commonland”. Daar ben ik onderdeel van een jonge, enthousiaste organisatie, die op diverse plekken in de wereld op weg is grootschalig landschapsherstel te realiseren, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika,  Spanje en Australië.

Wat betekent landschapsherstel precies?

Dat we in zorgvuldig geselecteerde gebieden verstoorde ecosystemen helpen te herstellen. En die gebieden niet alleen ecologisch, maar ook economisch, een nieuwe toekomst geven. Door ogenschijnlijk tegengestelde belangen te verzoenen, natuurlijke waarden met zakelijke waarden te verenigen. En met boeren, lokale grondeigenaren, investeerders, bedrijven en plaatselijke autoriteiten te gaan samenwerken voor dat ene doel.

En wat is dat precies, dat ene doel?    

Om in twintig jaar – wij zeggen: één generatie – een daadwerkelijk duurzame economie te creëren, waarin het prettig leven is en onze vier ‘returns’, te weten ‘return of inspiration’, ‘return of social capital’, ‘return of natural capital’ en ‘return of financial capital’, hun kracht bewijzen. Het is een inspirerende weg die we onder andere met de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Wageningen zijn ingeslagen.  Stel je voor:  dat we die 2 miljard hectaren natuur, die wij nu als mens hebben verwoest, weer kunnen herstellen. Én alle betrokkenen er ook nog een goede boterham aan kunnen verdienen! Dan verandert de wereld echt ten goede. Keert de balans terug tussen wat wij nemen van en geven aan de natuur.

Is er een kans dat je het roer nóg een keer omgooit?

Nee. Zoals ik er nu naar kijk, komt er geen nieuw sleutelmoment. En zal ik de rest van mijn leven aan het gedachtegoed van “Commonland” besteden,  vanuit verschillende posities. Wat is er mooier dan natuur en mens in hun oorspronkelijke waarde te herstellen en harmonisch te laten samenwerken?  Dat zit gewoon in mijn genen!

Meer informatie over “Commonland” vindt u op www.commonland.com

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.