Direct naar content
5 min. leestijd
  • Auteur

Stichting Charlie Braveheart onstond uit het doel om kinderbehandelingen in ziekenhuizen zoveel mogelijk stress-, dwang-, en pijnvrij te maken. Medeoprichter Bibi van der Velden werd een moeder met een missie toen haar dochter Charlie ernstig ziek werd. Met haar stichting zet ze zich in voor een wereld waarin nodeloze angst en pijn bij zieke kinderen wordt teruggedrongen. En hoopt ook zij de wereld net wat mooier te maken.

Stichting Charlie Braveheart zet zich in om stress en pijn bij kinderen te voorkomen tijdens een ziekenhuisbehandeling. Wij zijn de eerste organisatie die zich voor dit specifieke doel inzet.

Dat moet anders kunnen

“In 2017 werd mijn dochtertje Charlie ernstig ziek. Ze werd gediagnostiseerd met Acute Lymfatische Leukemie. we begonnen meteen met de intensieve behandeling. De medicijnen verlaagden Charlie’s weerstand, waardoor ze ook nog een gevaarlijke infectie opliep. Charlie moest regelmatig pijnlijke ingrepen ondergaan. Talloze injecties zijn voor een kind behalve zeer pijnlijk ook erg eng. Het viel me toen op dat er voor kinderen onvoldoende middelen zijn om pijn en stress te voorkomen. ‘Dat moet anders kunnen’, dacht ik.”

“En het kan anders. Ik zocht naar methoden die een ondragelijke situatie iets dragelijker maken en vond verschillende specialisten die sit soort methoden ontwikkelen. Onder andere communicatie- en hypnosetechnieken, muziek en nieuwe technologieën om trauma’s bij kinderen te voorkomen. De vertaling naar de praktijk blijft echter nog achter: het medisch personeel is hier vrijwel niet in geschoold. Het was mij direct duidelijk hoe wij positieve impact konden maken.”

Zo ontstond Stichting Charlie Braveheart. Ons doel is kinderbehandelingen in ziekenhuizen zoveel mogelijk stress-, dwang-, en pijnvrij maken. Met een team aan specialisten schreven we een scholingsprogramma waarmee we artsen en verpleegkundigen trainen om traumatische ervaringen bij kinderen te voorkomen waar dat kan.”

Filantropie Tip

Filantropie is erg persoonlijk. Vaak gaat er – net als bij Bibi – een persoonlijke gebeurtenis aan vooraf. Als u gaat zoeken naar een goed doel om te steunen, kunt u verdwaald raken in de ‘goededoelenjungle’. Er zijn alleen al in Nederland 10.000 goede doelen. Welke sluit precies aan op uw interesses en waarden? Filantropie Advies helpt u bij uw keuze door met u in gesprek te gaan.

Impact maken met kennis, netwerk en vermogen

“Stichting Charlie Braveheart heeft een ANBI-status. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. Dat betekent dat we aan strenge regels van onder andere de Belastingdienst moeten voldoen. De specialistische kennis hiervoor hadden we niet in huis. Gelukkig heeft ons bestuur deze specialistische kennis wel. Fiscalisten, juristen en mensen uit de zorg. Zonder expertise van buitenaf was dit niet gelukt.”

“Stichting Charlie Braveheart zet zich in om stress en pijn bij kinderen te voorkomen tijdens een ziekenhuisbehandeling. Wij zijn de eerste organisatie die zich voor dit specifieke doel inzet. Omdat nog geen organisatie zich voor dit doel inzette, was positieve impact maken door geld te schenken voor ons dus geen optie. Mijn stiefvader en ik zijn beide ondernemers en weten hoe we een organisatie oprichten. Die ervaring gebruikten we voor Charlie Braveheart.”

Dankzij de stichting maken we op verschillende manieren impact met ons vermogen. Door ons netwerk en onze kennis in te zetten, creëren we bewustzijn en genereren we donateurs. Maar ook schenken we delen van donaties aan andere stichtingen, zoals Stichting Kind & Ziekenhuis, die kennis delen over dit onderwerp. We krijgen dankzij de stichtingen bergen verzet. En we hebben veel invloed op de impact die we maken. Wanneer je uitsluitend geld schenkt, is het moeilijker te bepalen en controleren wat ermee gebeurt.”

Filantropie Tip

Wanneer u net als Bibi aan filantropie doet, is het belangrijk te bepalen wat uw doel is. U kunt, net als Bibi, een eigen stichting opzetten of u kunt aansluiting zoeken bij een bestaand goed doel. Er zijn verschillende manieren om filantropie te benaderen. U kunt zelf bedenken of u wilt schenken in de vorm van geld of het delen van uw netwerk, kennis of tijd. Uw ervaring kan voor een goed doel heel erg waardevol zijn. Filantropie Advies denkt met u mee en geeft advies over een passende rol in bestuur, adviescommissie of als vrijwilliger op basis van uw ervaring.

Een ondragelijke situatie dragelijk maken

“Het doel van Stichting Charlie Braveheart is een ondragelijke ziekenhuissituatie dragelijk te maken voor kinderen. Onze stichting krijgt dit voor elkaar door ziekenhuispersoneel te trainen. Ook maken we nieuwe technieke beschikbaar, zoals focuspraten. Hierbij gebruikt een arts of verpleegkundige woorden als ‘pijn’ niet in gesprek met een kind. Ook hypnose en muziek zijn effectieve manieren om pijn te verminderen en herstel te bevorderen. En lachgasunits voor sedatie werken erg goed. Er staan al een paar van deze units in Nederlandse ziekenhuizen dankzij Stichting Charlie Braveheart. Onze impact is bij ieder kind dat pijn- en stressvrij behandeld wordt duidelijk.”

“We ontwikkelen momenteel een kennisplatform waar we onze expertise delen met andere professionals. De stichting zorgt jaarlijks voor de scholing van 500 artsen en verpleegkundigenin 80 Nederlandse ziekenhuizen. Het doel? Over 5 jaar moeten er minimaal .500 mensen bekend zijn met de verschillende tools. De pilot van het scholingsprogramma startte in 2019. Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is onze eerste partner en dit jaar rollen we het verder uit. We gaan zelfs de grens over, naar België. En de mensen van het Schneider Children’s Hospital in Tel Aviv en het Nelson Mandela Children’s Hospital in Johannesburg komen eind dit jaar naar Nederland om getraind te worden. Zo plukken kinderen straks wereldwijd de vruchten van onze inspanningen.”

Filantropie Tip

Omdat Bibi zelf een stichting oprichtte, ziet ze concreet waar het geld bij Charlie Braveheart heengaat. Maar wanneer u geeft aan goede doelen spreekt dat minder voor zich. Filantropie Advies helpt concreet te maken wat er met uw schenking gebeurt. We maken de inkomsten van een goed doel inzichtelijk en tonen wat het goede doel besteedt aan de activiteiten waar het werkelijk om gaat. Daarnaast brengen we voor u de overige kosten in kaart. Denk aan hoeveel een directeur verdient en of er reserves worden aangehouden. Hiervoor gebruiken wij onder andere documentatie van Centraal Bureau Fondsenwerving. Dat is de toezichthouder op erkende goede doelen in Nederland.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.