Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

We associëren uitvinders vooral met apparaten, maar de uitvinder-miljardairs van nu vergaarden hun vermogen met heel andere producten.

De archetypische uitvinder

Thomas Edison geldt met zijn meer dan duizend octrooien als de archetypische uitvinder. Hij verdiende er omgerekend meer dan $100 miljoen aan. Heel keurig, maar een schijntje vergeleken met de rijkste uitvinders van dit moment.

Straatarm

Veel uitvinders zijn niet bijzonder rijk geworden van hun ontdekkingen. Soms komt dat doordat ze hun tijd ver vooruit waren en niemand de waarde van hun ontdekkingen inzag. De Italiaanse uitvinder Meucci vond bijvoorbeeld de telefoon uit, maar hij kon het verlengen van zijn octrooi niet betalen. Het was Bell die enkele jaren daarna met de eer kon strijken en een groot commercieel succes van ‘zijn’ uitvinding maakte.

Octrooien zeggen bovendien niet alles. Zelfs de meer dan tweeduizend grotendeels commercieel succesvolle octrooien van de Japanse uitvinder Yamazaki zijn geen garantie voor een plaats in de top 5 van rijkste uitvinders. Maar wie wisten hun eureka-moment het meest succesvol om te zetten in geld?

Zo kunnen wij het ook

Om op de lijst te staan, moeten de uitvinders in kwestie nog in leven zijn en bovendien een daadwerkelijk nieuw product hebben uitgevonden. Ralph Lauren, die vaak wordt genoemd als één van ’s werelds rijkste uitvinders, valt dus af. Het enige wat hij deed was een paardje op een poloshirt stikken. Leuk en lucratief maar niet goed genoeg voor een plaats op de lijst, want het poloshirt bestond al.

Volgens Forbes zijn dit daarom de echte uitvinder-miljardairs:

Top5 uitvinders

1: Michele Ferrero – $11 miljard

We kunnen niet zeggen dat het niet voor hand ligt, maar meneer Ferrero is eigenaar en oprichter van Ferrero Rocher. Dat is echter niet het belangrijkste waaraan hij zijn eerste positie in de top vijf van rijkste uitvinders te danken heeft. Echt rijk werd de mijnheer namelijk door Nutella uit te vinden, een chocolade-ontbijt-contraptie. De Italiaan Ferrero is door zijn chocolade-imperium de hedendaagse Willy Wonka.

2: Jeff Bezos – $8,2 miljard

Dat uitvinders niet alleen maar producten maar ook diensten uitvinden, maakt übermiljardair Bezos duidelijk. Hij begon in 1995 een website waar mensen boeken konden kopen en verkopen. Gelet op het eeuwige lamento over ontlezing, had niemand verwacht dat het geesteskind van de dertigjarige voormalige hedgefundboy zo’n succes zou worden. Ze hadden ongelijk: Amazon werd een wereldsucces.

3: Pierre Omidyar – $7,7 miljard

Alweer een uitvinder uit de dot.com-tijd. Omidyar had een vergelijkbaar idee als Bezos en lanceerde in 1995 Ebay, een digitale rommelmarkt. Op dit moment zijn meer dan een miljoen mensen (deels) afhankelijk van Ebay als inkomstenbron. Ebay nam in 2004 zijn veel treffender genaamde Nederlandse concurrent Marktplaats.nl over.

4: Ty Warner – $4,1 miljard

Klassiek gevalletje: waarom heb ik daar nooit aan gedacht? Ty Warner is ongeveer net zo origineel als Ralph Lauren, met het verschil dat Warner zijn eigen pluche figuren heeft bedacht. Hij vond de Beanie Baby uit, koffieboonzakjes in de vorm van poppetjes. Waren een enorme rage in de jaren negentig.

5: Chaleo Yoovidhya & Dietrich Mateschitz – $4 miljard

Na drie Amerikanen dan de gedeelde vijfde plaats voor een Thai en een Oostenrijker. Ze vormen samen de ultieme miljardairscombinatie omdat ze Red Bull hebben grootgemaakt. Yoovidhya bedacht de formule voor een tandglazuurterroriserende zoetigheid met extra caffeïne en Mateschitz wist dat vervolgens briljant in de markt te zetten.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.