Direct naar content
3 min. leestijd
  • Auteur

Of er nu sprake is van een hobby waar u uren mee zoet bent, een belegging of onderneming, het zou jammer zijn als uw collectie verloren gaat. Bij die eerste doos mooie wijn of uw eerste Ming-vaas denkt u waarschijnlijk nog niet zo na over de juiste verzekering voor uw hobby. Maar als zo’n verzameling grotere vormen aan gaat nemen, is het wel verstandig om bij de juiste verzekering stil te staan. Datzelfde geldt wanneer u als ondernemer verder gaat en andere risico’s gaat lopen.

Verzameling: welke verzekering?

‘Veel zaken in huis kunnen onder een inboedelverzekering vallen, maar een kostbare verzameling is daarvoor niet bedoeld’, legt Geert Offergelt uit. Hij is hoofd Private Insurance bij ABN AMRO MeesPierson. ‘Een inboedelverzekering is bedoeld voor zaken waarvan je probleemloos een nieuw exemplaar kunt kopen. De dertien-in- een-dozijn spullen, bijvoorbeeld de meeste huishoudelijke apparaten. Maar de onderdelen van uw collectie zijn vermoedelijk uniek in zijn soort. Een schilderij van Picasso laat zich niet vervangen. De nieuwwaarde die aan de basis staat van zo’n inboedelverzekering is van weinig nut bij een dergelijk schilderij. Dat moet verzekerd worden tegen vervangingswaarde.

’Voor dit soort zaken bestaan er speciale kunstpolissen die bedoeld zijn om onvervangbare spullen te verzekeren. Mocht er iets misgaan, dan krijgt u in ieder geval de marktwaarde terug of wordt er alles aan gedaan om de schade te herstellen. Zolang de maker van het kunstwerk bijvoorbeeld nog leeft, kan ervoor gekozen worden om de reparatie door hem of haar te laten verrichten. Of de kunstenaar kan gevraagd worden om een nieuw exemplaar voor u te vervaardigen.

‘Let er bij een kunstverzekering wel op dat het risicoprofiel weer verandert als u gaat handelen. Laat u wel eens een schilderij op zicht komen? Of neemt u schilderijen mee naar het veilinghuis? Beweging betekent voor dat soort objecten per definitie een uitbreiding van het risico’, aldus Offergelt.

Taxeren

U heeft de smaak te pakken gekregen en bent inmiddels lekker aan het handelen met uw flessen wijn, exclusieve oldtimers of Hollandse meesters. De ene keer verkoopt u wat met een mooie winst, de andere keer ziet u een buitenkansje en groeit uw collectie weer met een aantal exemplaren. De verzameling is constant in beweging. En dan slaat het noodlot toe. De waterleiding springt en de doeken van Pollock en Appel lopen ernstige schade op. Of de dakdekker let even niet op en legt de garage met uw Bentley’s volledig in de as. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Gelukkig bent u goed verzekerd en klopt u aan bij de verzekeraar omdat u uw hobby zo snel mogelijk weer wilt voortzetten. Maar hoe lang was het ook al weer geleden dat de verzekeraar naar uw collectie had gekeken? Toen pasten die schilderijen gewoon nog in uw huis aan de wand …

‘Laat uw collectie daarom regelmatig taxeren’, zegt Offergelt. ‘U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de verzekerde waarde op de polis nog klopt.’ Let erop dat een taxatierapport een beperkte geldigheid heeft (vaak niet langer dan 3 jaar).

Niet alleen door uw handelen kan de waarde van uw collectie stijgen of dalen. Ook de smaak in de markt speelt een grote rol hierbij. ‘Kijk bijvoorbeeld eens naar die grote eikenhouten kasten van twee generaties geleden. Die waren ooit duizenden guldens waard’, memoreert Offergelt. ‘Maar nu raak je ze bijna aan de straatstenen niet meer kwijt.’

Daarnaast speelt de opkomst van China een grote rol. ‘Steeds meer Chinezen zien kunst als een interessante belegging. Dat drijft de prijs op. Vooral van de echte topstukken.’

Voor uw startende onderneming

Als u van uw hobby daadwerkelijk uw beroep besluit te maken, is het verstandig om goed na te denken over de extra risico’s die u daarmee gaat lopen. U wilt natuurlijk vooral zaken gaan doen en het zou zonde zijn als een bedrijfsongeval het einde betekent van uw ondernemersdroom.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u de schade die u veroorzaakt bij anderen tijdens het werk. Uw keukengerei of wijnvoorraad kunt u verzekeren met een goederen- en inventarisverzekering. Heeft u uw onderneming gevestigd in een pand? Of ligt de voorraad in een loods? Dan is een opstalverzekering aan te bevelen zodat schade aan het gebouw ook verzekerd is. Denk daarnaast ook aan een rechtsbijstandverzekering voor wanneer u bijvoorbeeld een conflict krijgt over onbetaalde rekeningen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Laat u goed adviseren over nut en noodzaak van deze verzekeringen.

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.