Direct naar content

2019 is een goed beursjaar geweest. Economisch is het een ander verhaal. De groei in de wereldeconomie is behoorlijk vertraagd evenals de winstgroei van bedrijven. Een wonderlijke combinatie?

Dit is mijn laatste bijdrage aan Financial Focus. Binnenkort verlaat ik de bank en momenteel plan ik mijn nieuwe activiteiten. Dit is ook de tijd van het jaar voor beleggers om na te denken over wat het komende jaar gaat brengen. We moeten bij de mooie beleggingsrendementen dit jaar niet vergeten dat het vierde kwartaal vorig jaar dramatisch was. De hoge rendementen dit jaar zijn deels het herstel van beurskoersen na kennelijk overdreven dalingen in de laatste maanden van 2018.

Financiële markten kijken vooruit. Achteraf gezien denk ik dat de marktbeweging in het vierde kwartaal vorig jaar een signaal was dat beleggers in meerderheid vreesden dat zich in de VS een recessie zou voordoen dit jaar. Vooral toen de Federal Reserve van koers veranderde, verdween die recessieangst en veerden beurskoersen op.

De laatste tijd kruipen aandelenbeurzen verder omhoog terwijl het economisch nieuws er niet beter op wordt. Wat zegt de markt hier? Natuurlijk helpt de lage rente, maar ik denk vooral dat marktparticipanten impliciet een verbetering van de economische omstandigheden verwachten in 2020. Een individuele belegger die het daar niet mee eens is, moet voorzichtig zijn. Wie denkt dat de impliciete visie van de markt op de economie in 2020 juist is, zal met een gerust hart aandelen in portefeuille hebben. Wanneer duidelijk wordt dat die optimistische visie correct is, zullen aandelenkoersen eerst nog verder oplopen.

Ik denk dat de kans groot is dat de mondiale conjunctuur zich in de loop van 2020 wat gaat herstellen, al zal het niet spectaculair zijn. Het soepelere monetaire beleid in veel landen heeft een positieve invloed op de bedrijvigheid, terwijl de Chinese stimuleringsmaatregelen ook effect beginnen te sorteren. Verder kruipt de automobielsector in Europa uit het dal en geeft de uitrol van G5-netwerken de belangrijke technologiecyclus wereldwijd een impuls. Toch zijn de onzekerheden groot. Vooral handelsconflicten kunnen makkelijk roet in het eten gooien. Fingers crossed!

Een ding staat als een paal boven water: een belegger moet de moed hebben vooruit te kijken. Het ga u goed!

Han de Jong

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.