Overweegt u om vermogen op te bouwen voor uw kind? Dat kan verstandig zijn, gelet op toekomstige uitgaven zoals een studie in het buitenland, het starten van een eigen onderneming of het kopen van een huis. Voor u het weet, heeft u te maken met dit soort zaken. En hoe mooi is het als uw kind dankzij uw ondersteuning in mogelijkheden kan denken en niet in beperkingen? Wij geven u hierna een aantal overwegingen mee, zodat u kunt bepalen welke oplossing het best bij u past.
Gaat u sparen of beleggen voor uw kind?
Ouders van jonge kinderen denken vaak aan een rekening voor hun kind om op te sparen en/of te beleggen. Denkt u daar ook aan? Stelt u zich dan ook de situatie voor dat uw kind ouder is. Uitgangspunt is dat het geld vrij beschikbaar komt aan uw kind op zijn of haar 18e verjaardag. Ouders van heel jonge kinderen vinden dat vaak geen probleem. Ouders van kinderen van 17 jaar denken daar vaak genuanceerder over. Geregeld zouden zij de leeftijd waarop het geld vrijkomt graag nog met een paar jaar verlengen.
Wanneer krijgt uw kind het geld vrij in handen?
Vindt u 18 jaar ook wat jong om het geld vrij te laten komen aan uw kind? Dan kunt u denken aan een schenking met bewind. Daarmee kunt u de leeftijd waarop het geld aan uw kind vrij komt, verlengen tot bijvoorbeeld 25 jaar. Let er wel op dat een bewind bij de eerste schenking aan uw kind geregeld moet worden. Geld dat u in het verleden hebt geschonken zonder bewind, kunt u later niet alsnog onder bewind plaatsen.
Geen zeggenschap maar wel kennis van het vermogen?
Maar bedenkt u zich dat uw kind op zijn of haar 18e te weten komt dat er vermogen is en hoeveel dat is. Dat kan invloed hebben. Het zal niet voor het eerst zijn dat een 18-jarige dan denkt “zoooo, ik hoef niet meer te werken”. Helpt u met goede bedoelingen de ambitie van uw kind om zeep? Of kan uw kind juist een studiekeuze maken gebaseerd op interesse en niet (alleen) afhankelijk van het perspectief op werk?
Hoeveel gaat u voor uw kind sparen?
Ook de omvang van de vermogensvorming voor uw kind is een factor. Heeft u een beperkt bedrag in gedachten? Dan is een rekening op naam van uw kind wellicht de meest logische oplossing. En als het geld niet verstandig wordt besteed? Dat is dan geen ramp en kan zelfs leiden tot het leren van waardevolle lessen. Fietsen leer je ook niet uit een boekje, is daarvoor een mooie en relativerende gedachte.
Gaat het u om vermogensvorming bij uw kind?
Het wordt anders als uw doel is om structurele vermogensoverdracht te realiseren. Wellicht neemt u zich voor om het jaarlijks vrijgestelde bedrag voor de schenkbelasting te geven aan uw kind (€ 5.677 in 2022). Over een periode van 18 jaar kan dat tot een groot bedrag leiden.
De aspecten ‘zeggenschap over het vermogen’ en ‘wetenschap van het vermogen’ zijn hier van belang. Het is mogelijk om de schenking juridisch dicht te timmeren met bewind en eventueel een herroepingsclausule. Met die laatste clausule heeft u als het ware een noodrem om aan te trekken als de situatie helemaal mis loopt.
Toch sparen op uw eigen naam?
Een ander denkspoor kan zijn dat u vermogen opbouwt op uw eigen naam. U kunt dat dan in de toekomst schenken, met gebruikmaking van de (eenmalig verhoogde) schenkingsvrijstellingen op dat moment. Wilt u het geld gebruiken als studietoelage? Dan is dat in de regel geen schenking, dus dat kan een extra overweging zijn om vermogen op uw eigen naam op te bouwen.
Vergeet u uw eigen situatie niet?
Het is natuurlijk niet verstandig dat u nu gul bent, maar straks zelf geld tekort komt. Bekijk dus goed wat de impact is van de schenking of een schenkingsplan op uw financiële situatie. We helpen u graag met een vermogensplanning. We kijken dan naar de ontwikkeling van uw inkomen en vermogen en de impact die de schenkingen daarop hebben.
Beïnvloedt geld de relatie met uw kind?
Door schenkingen voegt u een financieel element toe aan uw relatie met uw kind en dat kan invloed hebben. Verwacht uw kind elk jaar een schenking te krijgen? Of wordt uw schenking anders gebruikt dan uw voorkeur heeft? Het is natuurlijk het meest duidelijk als iedereen zijn of haar verwachtingen helder uitspreekt. Maar zo werkt het in familieverhoudingen niet altijd. Toch moet dat het streven zijn. Een versteviging van de familieverhoudingen als extra cadeau bij een schenking?
Als de kinderen meerderjarig zijn geworden, kan onze Generation Next Academy (ook) hierbij mogelijk een nuttige rol vervullen. Hier helpen we de kinderen van onze klanten voor te bereiden op vermogen.
Wat wordt uw plan?
In een notendop geef ik hier overwegingen die ouders vaak maken. Het is mooi om financiële ruimte voor uw kind te creëren, maar dat kan ook een keerzijde hebben. Hier valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Mijn oproep is dat u tijd neemt om hierover een standpunt voor uzelf te bepalen. Laat vooral ook uw private banker weten wat uw plan is. Wellicht kunnen we u helpen bij de uitvoering van uw plan. Of we kunnen kijken wat de impact is van uw plan op uw vermogensplanning.
Inzicht in de ontwikkeling van uw vermogen
Hoe ontwikkelen uw inkomen en vermogen zich op basis van uw wensen en doelen? Is dit voldoende om uw toekomstplannen te realiseren en uw kinderen financieel op weg te helpen? We gaan graag in gesprek over uw financiële situatie en bekijken samen hoe u impact kunt maken met uw vermogen.