Het kabinet heeft onlangs in de voorjaarsnota aangekondigd dat het toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve (FOR) vanaf 1 januari volgend jaar niet meer mogelijk is. Deze wijziging levert de schatkist een structurele besparing op van ruim 100 miljoen euro. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer? In dit blog ga ik in op de FOR. De FOR houdt in dat een belastingplichtige ondernemer voor de inkomstenbelasting een deel van de winst fiscaal gefaciliteerd mag reserveren voor een oudedagsvoorziening.
Wat is het directe gevolg voor u?
Een toevoeging aan de FOR kan op de belastbare winst in mindering worden gebracht. Het directe gevolg, van het afschaffen, is dan ook dat dit belastingvoordeel verdwijnt. Het maximale belastingvoordeel bedraagt (in 2022) 49,5% van de gemaximeerde toevoeging aan de FOR van € 9.632,- (in 2022), hetgeen een belastingvoordeel oplevert van € 4.767,-. De reeds opgebouwde FOR blijft bestaan en mag volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Hierop ga ik niet in.
Werking van de FOR
Het vormen van de FOR zorgt voor uitstel van belasting betalen over een deel van de winst, met het oog op het kunnen vormen van een oudedagsvoorziening. Het betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet voor uw pensioen. Op een later moment rekent u af over de opgebouwde FOR, veelal gebeurt dit bij het staken van uw onderneming.
Dit afrekenen kan grofweg op twee manieren. U kunt ineens afrekenen over de opgebouwde FOR, hetgeen aardig kan oplopen. U betaalt dan maximaal 49,5% (2022) over de opgebouwde FOR. In de praktijk wordt er jaarlijks geen geld opzij gezet, maar is de gedachte dat de verkoop van het bedrijf voldoende oplevert. Indien de verkoop tegenvalt kan er een belastingschuld overblijven voor u, in plaats van een oudedagsvoorziening. In plaats van afrekenen kunt u de FOR afstorten in een lijfrente bij een bank of bij een verzekeraar. Hiervoor zijn meer liquiditeiten nodig dan voor het afrekenen.
Voordelen en nadelen van het toevoegen aan de FOR
Voordeel:
- Lagere belastbare winst door de toevoeging aan de FOR
- Extra liquiditeiten in de onderneming waarmee rendement behaald kan worden.
- Niet direct geld nodig voor pensioenopbouw
Nadeel:
- De afrekening komt tzt en kan tegenvallen
- Er is geen spaarpot als tegenhanger
- Bij faillissement geen pensioen
Conclusie
Het toevoegen aan de FOR levert u een belastingbesparing op, maar de rekening komt te zijner tijd. De hoogte van deze rekening kan heel vervelend uitpakken indien het geld er niet is en de verkoop van uw bedrijf niet voldoende oplevert. Het kan zelfs betekenen dat u met een belastingschuld blijft zitten. Voor het afstorten van de FOR in een lijfrente heeft u eveneens liquiditeiten nodig. Zelfs meer dan bij afrekenen.
Indien u pensioen op wilt bouwen dan zijn er zeker goede alternatieven en bent u niet afhankelijk van de FOR. Het kan zelfs gunstig uitpakken om geen gebruik van de FOR te maken, maar om liquiditeiten “extern“ te investeren. Denk bijvoorbeeld aan een lijfrente bij uw bank of aan een beleggingsrekening. U kunt investeren in onroerend goed of in andere ondernemingen en zo zijn er nog meer mogelijkheden.
Bent u benieuwd wat het exact voor u betekent? Heeft u voldoende pensioen opgebouwd om (op termijn) van een goede oude dag te kunnen genieten? Of wilt u eerder stoppen?
U kunt uw financiën in kaart laten brengen door een Financieel Inzicht via de website van ABN AMRO MeesPierson aan te vragen of door een Interactieve Vermogensplanning te laten maken.