Direct naar content

Doneren voor de slachtoffers van de aardbeving

Gepubliceerd op:
3 min. leestijd

In de nacht van 5 op 6 februari verwoestte een zware aardbeving een groot gebied in Turkije en Syrië. Er zijn tienduizenden dodelijke slachtoffers en vele mensen leven op straat. Overal worden hulpacties gestart en wordt er geld en kleding ingezameld voor de slachtoffers van de ramp.

In dit blog delen wij tips waar moet u op letten indien u wilt doneren voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.

ANBI-status

Heeft de organisatie waar u aan wilt schenken tenminste de Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)-status? Deze status wordt toegekend door de Belastingdienst. Om een ANBI te zijn moet een organisatie voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals dat een ANBI zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang.

CBF-erkenning

Schenk aan een organisatie met een CBF-erkenning. Het CBF is in Nederland de toezichthouder op goede doelen. Goede doelen organisaties met deze erkenning laten zich door het CBF toetsen op strenge kwaliteitseisen. Zo kunt u ervan uitgaan dat een Erkend Goed Doel bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met iedere euro en hierover verantwoording aflegt. U kunt CBF-erkende goede doelen vinden het CBF-register: Register Goede Doelen (cbf.nl)

Let op de effectiviteit van uw bijdrage

Wij raden u aan om goed na te denken over de effectiviteit van uw bijdrage. Wellicht denkt u ook na over het inzamelen van kleding en spullen voor de slachtoffers van de aardbeving. Internationale hulporganisaties geven aan dat het verzamelen, controleren en opsturen van spullen een erg duur en logistiek complex proces is. In veel gevallen is het effectiever om aan  een internationale hulporganisatie te doneren.

Giro 555

Een van de bekendste acties waar u aan kunt bijdragen is die van Giro 555, ofwel Stichting Samenwerkende Hulporganisaties. Er zijn 11 goede doelen organisaties aangesloten bij Giro 555. Dit zijn allemaal organisaties die noodhulp verlenen, zoals het Rode Kruis of Cordaid. Het geld dat wordt opgehaald, wordt onder de 11 organisaties verdeeld. Deze organisaties verlenen met name noodhulp, zoals zoek- en reddingsoperaties, tijdelijk onderdak en delen eten, drinken, medicijnen, winterkleding en dekens uit.

Er zijn ook hulporganisaties die niet zijn aangesloten bij Giro 555, zoals bijvoorbeeld Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp aan de slachtoffers van de aardbeving.

Schenken vanuit het bedrijf

Er zijn meerdere mogelijkheden om u met uw bedrijf in te zetten voor de mensen in Syrië en Turkije. Naast donaties als bedrijf kunt u ook denken aan de mogelijkheid voor uw personeel om te doneren en deze donaties te verdubbelen. Via platforms als Loongift van The Social Handshake kunt u medewerkers de mogelijkheid bieden om, direct vanuit het salaris en met belastingvoordeel, goede doelen te steunen.

Indien u met uw bedrijf schenkt kunt u gebruik maken van giftenaftrek. Uw BV kan jaarlijks giften aan goede doelen in mindering brengen op de winst tot 50% van de winst met een maximum van € 100.000. Voor meer aandachtspunten bij schenken vanuit uw BV kunt u de volgende blog lezen:

Uw BV als gulle gever – Financial Focus (abnamro.nl)

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.