Direct naar content

Minister De Jonge wil vanaf 2026 hoge eisen gaan stellen bij het vervangen van verwarmingsinstallaties zoals uw cv-ketel. Afgelopen mei informeerde hij de Kamer over zijn voornemen. Hij noemt in zijn brief de (hybride) warmtepomp een logische oplossing. Maar, De Jonge schrijft ook dat er ruimte is voor andere duurzame technieken en uitzonderingen. Hieronder leest u meer over de warmtepomp, welke soorten systemen er zijn en of u subsidie kunt krijgen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat energie uit de lucht, bodem of grondwater haalt en daarmee bruikbare warmte of koeling afgeeft. De opgewekte warmte wordt afgegeven aan bijvoorbeeld radiatoren en vloerverwarming of kan kraanwater verwarmen.

Een warmtepomp kan zelfs warmte leveren als de buitenlucht (of bodem) koud is.

Iedereen kent eigenlijk al het gebruik van een (kleine) warmtepomp in huis. Een koelkast werkt namelijk volgens hetzelfde principe. Hierbij wordt ook warmte onttrokken aan de lucht in de koelkast, die vervolgens wordt afgegeven aan de achterkant van het apparaat.

Kouder douchen?

De meest gebruikte warmtepomp kan water verwarmen tot zo’n 35 á 55 graden. Daarnaast gaat het verwarmen van water niet zo snel als met een cv-ketel. Een warmtepomp is dan ook niet geschikt voor een slecht of matig geïsoleerde woning. Ook als uw woning beter geïsoleerd is, heeft u soms aanvullende energie nodig om uw huis snel te verwarmen of lekker warm te kunnen douchen.

De extra warmte krijgt u door een warmtepomp te combineren met een cv-ketel. Men noemt dit een hybride warmtepomp; de voordelen van een warmtepomp en cv-ketel worden dan gecombineerd. Hieronder leest u meer over een hybride warmtepomp. Om extra energie te krijgen kunt u een warmtepomp ook combineren met elektrische bijverwarming. U heeft dan helemaal geen gas meer nodig.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Om uw huis en water te verwarmen zijn er verschillende soorten warmtepompsystemen. De meest gebruikte systemen zijn:

  • De volledig elektrische warmtepomp met de buitenlucht als bron

 Deze buitenlucht-warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om binnen te verwarmen. Vaak wordt daarbij in huis gebruik gemaakt van vloerverwarming of wandverwarming. Er is een buitenunit nodig met een ventilator die soms geluid maakt. Het is daarom verstandig deze unit niet te dicht bij een raam (of de buren) te plaatsen. In sommige gemeenten is zelfs een vergunning voor de buitenunit nodig. Het warme kraanwater komt uit een vat dat is verwarmd door het warmtepompsysteem ondersteund door een elektrisch verwarmingselement. De kosten van een buitenlucht-warmtepomp variëren globaal tussen EUR 7.000 en EUR 15.000 (exclusief aanvullende maatregelen).

  • De volledig elektrische warmtepomp met bodem als bron

Deze bodem-warmtepomp haalt de warmte tientallen meters diep uit de bodem (waar een constante temperatuur heerst van zo’n 7 tot 12 graden). Door transport via een leidingensysteem wordt energie opgenomen uit de bodem om uw huis te verwarmen. Ook hier wordt vaak vloerverwarming en/of wandverwarming toegepast. De aanleg van een bodem-warmtepompsysteem met boring en leidingen is relatief duur, kost ruimte in uw tuin en moet u melden bij de gemeente. Deze warmtepomp gebruikt minder energie dan een buitenlucht-warmtepomp, gaat langer mee en kan in de zomer ook energiezuinig koelen. Daarnaast maakt deze pomp vrijwel geen geluid. Als veel directe buren ook een bodem-warmtepompsysteem aanleggen, kan dit soms een negatieve invloed hebben op uw eigen warmtevoorziening. De kosten van een bodem-warmtepomp variëren zeer globaal tussen EUR 8.000, – en EUR 20.000, – (exclusief aanvullende maatregelen).

  • De combinatie van een elektrisch warmtepomp en een cv-ketel

Deze hybride warmtepomp levert via de warmtepomp een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij wanneer het buiten koud is, u het snel warmer wilt hebben, of als u heet water in de badkamer of keuken gebruikt. Soms kunt u een warmtepomp aansluiten op een bestaande cv-ketel maar u kunt hem ook installeren bij het vervangen van uw verouderde cv-ketel. Door de hybride warmtepomp neemt uw gasgebruik sterk af. De kosten van een hybride warmtepomp variëren globaal tussen EUR 7.000, – en EUR 10.000, – (exclusief aanvullende maatregelen).

Als uw woning goed geïsoleerd is, kunt u natuurlijk ook direct overstappen op een volledig elektrische warmtepomp. Dan gebruik u helemaal geen gas meer.

Subsidies voor warmtepompen

De subsidie voor warmtepompen valt onder de ISDE-subsidie. Om de aanschaf van warmtepompen extra te stimuleren, is de subsidie begin 2022 verhoogd van 20% naar maximaal 30%. De hoogte van de subsidie hangt wel af van de soort warmtepomp en het vermogen van de pomp. De meeste subsidie krijgt u bij de aanschaf van een bodem-warmtepomp maar deze is ook het duurste. Op de website van Milieucentraal kunt u meer lezen over warmtepompen en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ziet u direct het subsidiebedrag per type warmtepomp.

Als u de investering van een warmtepomp combineert met andere isolatiemaatregelen, kan het totale subsidiepercentage verder toenemen. Het loont dus om verduurzamingsmaatregelen te combineren. Naast subsidie kunt u wellicht in aanmerking komen voor een energiebespaarlening met een zeer lage rente. Op de website van het Nationaal Warmtefonds vindt u hierover meer informatie.

Tot slot

 Minister De Jonge wil vanaf 2026 hoge eisen gaan stellen bij het vervangen van warmte-installaties. Volgens de minister komt er wel een uitzondering voor woningen waar een duurzaam alternatief niet rendabel is. Bijvoorbeeld omdat er te veel aan uw woning veranderd moet worden.

Echter als uw woning redelijk tot goed geïsoleerd is, kan een (hybride) warmtepomp een aantrekkelijk alternatief zijn als uw verouderde cv-ketel aan vervanging toe is. Daarnaast kunt u subsidie krijgen en daalt uw energierekening. Wie wil dat nu niet!

Heeft u een vraag over dit artikel?

De specialisten van ABN AMRO MeesPierson komen graag met u in contact.